Kerthelység

2009. november havának archívuma

1989-ben történt, hogy a községi könyvtár vezetőjének, Czukor Erzsébetnek támadt egy ötlete: kellene egy hagyományőrző kórus, ahol összejöhetnének a törökbálintiak, hogy együtt énekeljenek, felelevenítsék és ápolják a törökbálinti svábság hagyományait. Megkereste Szakály Mátyás tanár urat Budaör­sön, aki már évek óta gyűjtötte a magyarországi svábság dalait. Matyi bácsi vezetésével kezdte el a munkát a lelkes kis [...]

Kevés olyan összetartó közösség van, mint a svábok. Hányták, vetették őket a történelem viharai, mégis megvannak, élnek, összetartanak, őrzik hagyományaikat. A törökbálinti svábok ősei is büszkék lehetnek leszármazottaikra. Hiszen városunkban is sokat tesznek a hagyományok megőrzéséért, ápolásáért.

2009. nov 30.

…avagy nem csak mi közlekedünk Törökbálinton

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Törökbálint közlekedik…
Évek óta téma a képviselő-testületi üléseken a város útjain tapasztalható forgalom. Egyre szaporodik a gépkocsik száma? Esetleg kevesebben választják a BKV és a Volánbusz járatait? Mitől növekszik a város utcáit ellepő autóáradat? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Turai István polgármesternél.

2009. nov 30.

Megalakult az Idősek Tanácsa

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Október 14-én megalakult az Idősek Tanácsa.  A képviselő-testület és a polgármester programjában mindig is kiemelt figyelmet kapott az ifjúság és az idősebb korosztály támogatása. Új alapokra kívánták helyezni az önkormányzat korosztály-politikáját. Turai István polgármester javaslata alapján a város képviselő-testülete azzal a szándékkal hozta létre az Idősek Tanácsát, hogy az munkájával, javaslataival segítse a képviselő-testületet az [...]

Törökbálint önkormányzata közel 65 millió forint uniós támogatást nyert A környezetvédelmi célú informatikai fejlesztések a közigazgatásban című témakörben benyújtott pályázatára. Ennek köszönhetően 2010. március közepére elkészülnek azok a digitális térképek, amelyeket a település a környezetvédelemhez használ fel. Az elkészülő környezeti információs rendszerrel a településünkön élő, a pályázatban komoly szerepet vállaló térinformatikus szakemberrel, Niklasz Lászlóval beszélgettünk.

2009. nov 30.

Megalakult a városőrség

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Az utóbbi időkben településünkön egyre többször lehet hallani besurranó tolvajokról. Szinte mindenki ismer a környezetében olyan családot, egyedülálló idős embert, aki ezt már saját bőrén megtapasztalta. E problémák orvoslására indította útjának Géczy Krisztián, településünk önkormányzati képviselője a városőrséget.

Címkék:

2009. nov 30.

Testvérvárosi látogatás Erdélyben

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Önkormányzati delegáció járt október 1-je és 4-e között Székelyföldön. Bunta Levente, testvérvárosunk polgármestere meghívása, illetve Törökbálint önkormányzata döntése alapján háromfős delegáció, Soltész Erika pénzügyi irodavezető, Gyurasits Tamás és Gyarmati Mihály önkormányzati képviselők vettek részt a Székelyudvarhelyen megrendezett őszi vásáron. Gyarmati Mihály önkormányzati  képviselővel az ottani nevezetességeken kívül a látogatás turisztikai „hozadékáról” beszélgettünk.

2009. nov 30.

A magyar idol

Írta: admin Kategória: Margóra

Úgy tartják, hogy a személyiségfejlődés helyes irányához, nemtől függetlenül, a gyermeknek szüksége van hősökre, példaképekre. Nyilván meghatározó jelleggel bír egy kisiskolásnak János vitéz, Toldi, Kinizsi Pál vagy Bornemissza Gergely.

Címkék:

2009. nov 30.

Hamarosan elkészül az új hatcsoportos óvoda

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Nem tudom, az óvodások, az óvó nénik vagy az Árpád utcaiak várják legjobban, hogy elkészüljön az új óvoda Törökbálinton. A munkálatok teljes erőbedobással folynak. Épül az új híd a patak felett. Már megépültek a homokozók, amelyekben a gyerekek majd a játék markolókkal építhetik a homokvárakat, de az óvoda udvarán egyelőre még az igazi markológépek dolgoznak. [...]

2009. nov 30.

Minket is várnak!

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Fő utca – ahogy én szeretném…
A Városfejlesztő Zrt. munkatársai nagy lendülettel készülnek a Városfejlesztés Napjára. Mint arról már előző lapszámunkban is hírt adtunk, a november 29-én megrendezésre kerülő eseményre nagy szeretettel várják Törökbálint apraját és nagyját, mindazokat, akiket érdekel városunk jövője, fejlődése és a közvetlenül előttünk álló feladatok, lehetőségek. A rendezvényt előkészítő munka már a [...]


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!