Kerthelység

A ‘Margóra’ kategória archívuma

2014. nov 05.

Hangulat

Írta: admin Kategória: Margóra

Jól van az elrendelve (móriczi hangütéssel mondva), hogy az ember lelkét időnként járja át az öröm. Az örömben csodálkozás is van, enyhe meglepődés, pici meghatódás, kellemes szellemi bizsergés.

2014. aug 22.

Margóra: RTL

Írta: admin Kategória: Margóra

Szép ez a nyár. Nyugodt (még magyar játékvezető sincs a foci vébén), vagy majdnem az. Ugyan a forróság okozta tespedtség még alig-alig uralkodik el az ember tagjain, az értelemre azért (jó, egyéne válogatja) már kihat.

2014. júl 02.

Csobbanásból – szökőár

Írta: admin Kategória: Margóra

Nagy a természet ereje. Mondhatjuk: a csodálatos természetnek óriási ereje van. Szép is, meg kiszámíthatatlan is. Milyen jó, hogy az ember része lehet ennek a földi természetnek. Sőt, van neki hasonlatos természete.

Címkék:

2014. máj 20.

Latolgatva, elemezgetve április 6. ürügyén

Írta: admin Kategória: Margóra

Nagy Gáspár azt írta az 1980-as években született „Történelem” című versében: „Most kényelmes / elhúzódni / az Isten-védte / csillagokra // süketnek / vaknak lenni / szolgaságunkat / sokszorozva // Mintsem / egy betömött / szájú Nem!-nek / cellamocsokban // társa lenni // a tapétás / dalnokoktól / fényévekre / elkerengni”.
Ugye, ezt nem akarhatjuk újra.

Címkék:

2014. márc 14.

Zűr a zavarban

Írta: admin Kategória: Margóra

Általánosságban s főleg személyes vonatkozásban úgy érezzük, hogy a múltat ismerjük, ám a jövőtől tartunk – hiszen titkokat rejt számunkra. Az okosabbak azt is mondják, hogy az ember kizárólag az emlékezés által válik szellemi lénnyé, s a hűségből következően emberivé. Akik még ettől is okosabbak, mint például Montaigne (volt), azok leegyszerűsítik a dolgot: nem ugyanaz [...]

2014. jan 26.

Körlevél analfabétáknak

Írta: admin Kategória: Margóra

Az alábbi sorok Magyarországon születtek, 2013. novemberében, a XXI-ik században, teljesen hivatalosan.

2013. nov 18.

Volt egyszer…

Írta: admin Kategória: Margóra

Volt egyszer egy olyan iskola, ahol ha a gyermeknek (kisleánynak) fájt a pocija, akkor felballagott a titkárságra s kapott életkori és biológiai sajátságának megfelelő görcsoldó tablettát. Volt, hogy – mondjuk – Józsika orrba vágta magát a medicinlabdával, pillanatok alatt elsősegélyben részesítették: volt tampon, vatta, fájdalomcsillapító.

2013. szept 22.

A kicsi, a nagy, meg a hülye

Írta: admin Kategória: Margóra

Miközben L. Tavares segítőivel azon munkálkodott, hogy az általa kreált jelentés brüsszeli elfogadásával Magyarország térde megkoppanjon a padlón – szétesett, elbukott Portugália kormánya.

Címkék:

2013. júl 09.

A víz az úr?

Írta: admin Kategória: Margóra

Egy ember áll derékig az áradó Dunában, snájdig csokornyakkendőt és (vélhetőleg) talpig öltönyt visel. Performanszművész, aki ebben a torokszorító vészhelyzetben „tálentumát” önreklámozza. A média pedig lecsap rá: világgá kürtöli az eseményt.

Címkék:

2013. máj 18.

Egyharmadnyi ország?

Írta: admin Kategória: Margóra

Azt mondják: lesz egyszer egy jobb világ. Gyűlölködés és mocskolódás nélküli. Olyan, ahol a különféle vélemények megférnek egymás mellett.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!