Kerthelység

A ‘KIKAPCSOLÓ’ kategória archívuma

2015. dec 20.

Ünnepi ételek

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Az ünnepi asztalokra minden országban felkerülnek a hagyományos ételek, ám szinte mindenhol új receptek gazdagítják a tradicionális menüket.

Címkék: ,

2015. aug 31.

Kenyér történelem

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A kenyér ősidők óta a legalapvetőbb emberi táplálék, készítési módja együtt változott az emberiség történelmével.

Címkék:

2015. jún 06.

A szépítő-gyógyító eper és cseresznye

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Itt a május, s a hónap közepétől-végétől már nemcsak az üvegházakban megtermett eperből, hanem a szabadföldiből is bőségesen fogyaszthatunk. A küllemre is étvágygerjesztő, finom gyümölcsből és persze a szintén májusban érő cseresznyéből is érdemes minél többet a család asztalára tenni. Nyersen vagy valamilyen étel alapanyagaként felejthetetlen kulináris élményt nyújtanak, összetevőik pedig számos bajt gyógyítanak.

2015. ápr 19.

Húsvéti hagyományok, húsvéti ételek

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Húsvét ünnepe a vallási megemlékezések mellett az újjászületésnek az évezredes ünnepe is. Az ünnepi asztalon ilyenkor feltálalt hagyományos ételek, mint a tojás, a bárány, a sonka és a foszlós kalács a megújulás jelképei.

Címkék: ,

„Böjtelő hava” arra figyelmeztet, hogy bár még tart az előző hónapban kezdődött farsang, nemsokára lejár a mulatozás ideje. Készülhetünk a böjti időre, „böjtmás hava” következik.

Címkék: , ,

gróf Majláth József emlékére
A törökbálinti Majláth kastély 1920 óta tüdőszanatóriumként működik. Bár Majláth Józsefről kapta a nevét, kaphatta volna korábbi és későbbi tulajdonosairól is.

„A Gasztronómia minden fertályáról és fortélyáról….”
Év eleje óta, a Munkácsy Mihály Művelődési Ház állandó, kihelyezett helyszínen, a Saláta Sára Vendéglőben tartja a havonként megrendezésre kerülő, Gasztronómiai Klubdélutánokat.

2014. dec 26.

Megfázás elleni tippek a kamrából

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Rengeteg népi gyógymód létezik a megfázás otthoni kezelésére. Az ismertebbek a méz, a tea, a meleg leves, a C-vitamin.

2014. dec 26.

Karácsonyi forró italok

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Méz, kalács, bejgli
A hajdani pogány ünnepeken ajándéktárgyként szereplő, mézzel készített tészta a mai karácsonyfákat díszítő mézeskalács elődjének tekinthető, míg a karácsonyi kalács, amelynek az életet jelképező búza az alapanyaga, a bőséget ígéri.

Feleki Tivadarnak és Schreiber Teklának fiú gyermeke született 1908. augusztus 21-én. Bár őszre várták a jövevényt, ő mégis – mondhatni, hogy egy huszárvágással – a család törökbálinti nyaralása alkalmával érkezett meg e földi világra.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!