Kerthelység

A ‘Múltidéző – hagyományok’ kategória archívuma

2015. aug 31.

Vasöntöde a lakóterületen?

Írta: admin Kategória: Múltidéző – hagyományok

25 éve  történt
1990 nyarán bombaként robbant a hír: tanácsi engedéllyel vas- és alumíniumöntöde épül
a falu szívében, a Munkácsy Mihály utca elején, a Jázmin utca térségében.

2015. jún 06.

Bevásárlóközpont: nesztek!

Írta: admin Kategória: Múltidéző – hagyományok

25 éve történt
A történet valójában nem is 25 évvel ezelőtt, hanem még egy esztendővel korábban kezdődik, 1989. április 13-án, amikor egy bevásárlóközpont létesítéséről írtak alá megállapodást a Törökbálinti Állami Gazdaság, a Pénzügykutató Rt. és az osztrák IBC Management Beratungs GmbH képviselői.

A Szent Liga 1684-ben alakul meg XI. Ince pápa védnökségével, azért, hogy megakadályozza az Oszmán Birodalom egész Európára való kiterjedését.

„Böjtelő hava” arra figyelmeztet, hogy bár még tart az előző hónapban kezdődött farsang, nemsokára lejár a mulatozás ideje. Készülhetünk a böjti időre, „böjtmás hava” következik.

Címkék: , ,

2014. nov 05.

Édesanyám, a hősnő…

Írta: admin Kategória: Múltidéző – hagyományok

Mindig sokat beszélgettünk. Mindenféléről. Ám valahogy erről az időszakról mégsem esett sok szó közöttünk. Annyit mondott, hogy nagyon nehéz idők voltak. Egy Tisza-menti kis faluból jött föl tanulni
a fővárosba édesanyám.

Címkék:

Mátyás király 1459-ben az ország akkori nádorának, guti Országh Mihálynak adományozza Torbágyot. Évtizedekkel később, az ő Ferdinánd párti utódaitól veszi el a települést Szapolyai János király, és adományozza azt Török Bálintnak, akinek nevét viseli később Torbágy.

Címkék:

Törökbálint egyik testvérvárosa a túlnyomórészt székely-magyar nemzetiségű, több mint harmincezres lakosságú Székelyudvarhely, amely Székelyföld fontos művelődési központja és Hargita megye második legnépesebb települése.

Anonymustól tudható, hogy azt a területet, ahol ma Törökbálint fekszik, Árpád fejedelem adományozta Kond vezérnek.

Maslow motivációs rendszere vázlatosan 5 elemből épül fel. E szerint életünk mozgatórúgóit a következők kielégítésében vélte meghatározni: fiziológiai szükségletek (evés, ivás, alvás, szexualitás stb.), biztonsági szükségletek (létbiztonság, jövőkép, védettség stb.), szeretet és közösséghez tartozás, tisztelet és elismerés iránti igény, valamint a tudás és megértés utáni vágy.

Ludwig Ferenc és Fallenbüchel Terézia mesél
Második rész
Kedves Olvasó! Visszaemlékezés-sorozatunk soron következő epizódja Ficsór Bálint 2005-ben készített, eddig meg nem jelent riportja és a saját, süsseni videofelvételem összegzéseként íródott.
Ludwig Ferencnek tizenhat, feleségének Fallenbüchel Teréziának hat évesen kellett elhagynia Törökbálintot. Történetük legkeservesebb utat bejáró szereplője egy tizenkét éves kisfiú, akit szülei nem vihettek magukkal az ismeretlenbe.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!