Kerthelység

2008. május havának archívuma

2008. máj 30.

Olajág: Az Úr asztalánál

Írta: admin Kategória: Olajág

Bizony, bizony mondom nektek:
Ha nem eszitek az Emberfia testét,
és nem isszátok a vérét, nem lesz
élet bennetek. De aki eszi az én testemet,
és issza az én véremet, annak örök élete van,
s feltámasztom az utolsó napon. (Jn 6, 53-54)
Jézus különféle hasonlatokkal világította meg, mit is jelent az Isten Országa. Legszívesebben mégis a lakoma példázatához fűzte mondanivalóját, egyre [...]

Címkék:

2008. máj 30.

Megoldások, lehetőségek a helyi oktatásügyben

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A helyi közoktatás szervezésére és irányítására az 1993. évi LXXIX. tv. 2007. évi módosítása újabb feladatokat, helyi irányítási dokumentumokat állapított meg az önkormányzatok számára. Ennek egyik elemeként került kidolgozásra és a képviselő-testület által elfogadásra Törökbálint Város Önkormányzatának közoktatás-fejlesztési és intézkedési terve. Az oktatási ágazat számára meghatározó szakanyag néhány részletéről Hajdu Ferenc alpolgármesterrel beszélgettünk.

2008. máj 30.

Májusfa

Írta: admin Kategória: Múltidéző – hagyományok

A természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke. A májusi-pünkösdi ünnepkör történelmi kapcsolatai következtében egyaránt tükrözi a természet ciklikus változásaihoz fűződő mágikus-praktikus elképzeléseket és a naptári év egyházi, vallási mozzanatait. A kereszténység előtti tavaszszimbólum középkori vallásos magyarázatai például Fülöp apostol szerencsés megmenekülését, majd a keresztfán szenvedett vértanúságát, mások Jakab apostol vértanúságát [...]

2008. máj 30.

Hol jártál báránykám?

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Tizenöt éves a Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport
A Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport tagjai kerek, l5. évfordulójukat ünnepelték vendégeikkel a Munkácsy Mihály Művelődési Házban április 26-án, a születésnapi báljukon.

2008. máj 30.

Állampolgárság tíz év után

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Honosítási eljárás keretében állampolgársági esküt tett Rozsnyai Gergely erdélyi magyar a Munkácsy Mihály Művelődési Ház házasságkötő termében május 16-án.

2008. máj 30.

A tavasz kellemetlen kísérője a kullancs

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Sajnos a tavasz beköszöntével megjelenik egy nem várt és némely esetben rendkívül veszélyes betegséget okozó állat, a kullancs. Hazánkban átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött az agyhártya-, agyvelőgyulladást (enkefalitiszt) okozó vírussal, a Lyme-kórt előidéző baktérium pedig száz közül tízben található meg Európában.

2008. máj 30.

Szolgálatban a közterület-felügyelők

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Feladatuk a rendeletek és jogszabályok betartatása
Tavaly döntött a képviselő-testület a helyi közterület-felügyelet felállításáról. A sikeres pályázat után a három közterület-felügyelői munkakörből kettőt betöltöttek. Az egyenruhások napi nyolc órában március 1-jétől megkezdték munkájukat.

A 2008. április 3-ai képviselő-testületi ülésen született határozat értelmében „Törökbálint város közoktatási intézkedési, fejlesztési tervei mentén meg kell fogalmazni az alapítandó új tagiskola (Bálint Márton Általános Iskola) tervezői programját, különös tekintettel egy tanuszoda-tornacsarnok megvalósításának lehetőségére, valamint az épületegyüttes moduláris megvalósítására, és ennek alapján elő kell készíteni a közbeszerzési eljárást, a pályázati kiírás megfogalmazását.” A döntés [...]

2008. máj 30.

Bajnokokat ünnepeltek

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK| SPORT

Törökbálint olimpikonjait, Igaly Diánát, Nemcsik Zsoltot és Szabó Nikolettet május 16-án a Munkácsy Mihály Művelődési Ház házasságkötő termében várták, ahol ünnepélyes keretek között vehették át Turai István polgármestertől az oklevelet és az azzal járó pénzjutalmat, amit a képviselő-testület már korábban egyhangúlag megszavazott a versenyzőknek.

2008. máj 30.

„Féljenek inkább ők tőlem…”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ| SPORT

Születésnapját Pekingben ünnepli
Nemcsik Zsolt versenynaptárába betekintve, nehezen találni üres helyet a pekingi olimpiáig. Mégis szakított időt – miután május 16-án a képviselő-testület által megszavazott olimpiai felkészülési támogatást átvette Turai István polgármestertől –, hogy interjút adjon lapunknak.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!