Kerthelység

2008. április havának archívuma

2008. ápr 30.

Erdély ízeit kóstolgatták

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Április első szombatján megvendégelték egymást a Törökbálinton élő erdélyi magyarok. A kovásszal keltett pityókás (burgonya) kenyér, a székelykáposzta, a padlizsánkrém, az ikra és sok más finomság igazi kulináris utazás volt Erdély gazdag ízvilágában.

2008. ápr 30.

Bízzunk, hogy utazhatunk

Írta: admin Kategória: Margóra

Kezdjük ezt a rövid szösszenetet egy klasszikustól vett idézettel: „Ha minden ésszerű lenne a földön, akkor nem is történne semmi.” Ez nyilván így is volt Dosztojevszkij korában és hazájában (ott később is), de itt, minálunk sajnálatosan kicsit még tovább, aztán egy ideje fájdalmasan újra.

2008. ápr 30.

Az hal meg, akit elfelejtenek

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Dr. Pelsőczy Ferenc atyára emlékeztek halálának 13. évfordulóján a húsvétvasárnapi szentmise után. Emléktáblájánál az önkormányzat nevében Turai István polgármester, Csuka Attila alpolgármester, Hámoriné Olár Mária képviselő és az egyházközösség nevében Nagy József helyezte el a megemlékezés virágait.

2008. ápr 30.

A menekültekért harcolt

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Léber Lajos születésének 105. évfordulóján emléktáblájánál koszorút helyezett el Törökbálint Önkormányzata és a Német Kisebbségi Önkormányzat.

2008. ápr 30.

Hazai siker a történelem versenyen

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Immár 11. alkalommal rendezte meg a Bálint Márton Általános és Középiskola történelemtanára, Ősz Gábor és lelkes segítőcsapata azt a komplex történelmi versenyt, melynek legutóbbi megmérettetése márciusban volt a Munkácsy Mihály Művelődési Házban. A verseny témája, mint minden évben ezúttal is a középkori magyar történelem egy nemzetközileg is jelentős időszaka volt.

2008. ápr 30.

Veszely István kitárulkozása

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK| KULTÚRA

Az alkotó, aki hosszú időn keresztül rejtőzködött, a Költészet Napján lépett ismét nyilvánosságra Ephata – Nyílj meg! című tárlatával. Az arámi nyelvű cím nem véletlen, hiszen Jézus fordult így a némához, mikor visszaadta a beszélőképességét.

2008. ápr 30.

Megérkezett a bakterház

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

Rövid – pár állomásos – magyarországi turnéjuk alatt Törökbálint közönségét is megtisztelte a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, hogy bemutassák egyik legsikeresebb darabjukat, az Indul a bakterházat.

2008. ápr 30.

Ősbemutató a Munkácsyban

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

Polgár András A pesti beteg – kórházi komédia című kétrészes színművét próbálják a Munkácsy Mihály Művelődési Ház nagyszínpadán délelőttönként a Nemzeti Kamara Színház színészei Usztics Mátyás vezetésével, aki nemcsak rendezi a darabot, hanem főszerepet is játszik benne.

Címkék: ,

2008. ápr 30.

Élen a sportban, élen a tanulásban

Írta: admin Kategória: SPORT

A Törökbálinton élő Bodnár Réka még csak tizenhárom esztendős lesz a nyáron, de már számos jelentős hazai és nemzetközi versenyen bizonyította tehetségét. A szakemberek joggal tartják őt a magyar ritmikus gimnasztika egyik nagy ígéretének.

Címkék:

2008. ápr 30.

Maradnak a BKV-járatok

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A keresztirányú új járatról még tárgyalni kell
A BKV paraméterkönyvének tervezett változtatásai az agglomerációs településeket is érzékenyen érintik. Nem beszélve a jegyek és bérletek árának emeléséről, ami súlyos terheket ró a lakosságra. Ennek ellenére a közlekedési vállalat a veszteségeire hivatkozva járatritkításokat, illetve -megszüntetéseket akar végrehajtani. Törökbálint, Budaörs és Diósd tárgyaló delegációi március 20-án városunkban fogadták a [...]


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!