Kerthelység

2008. október havának archívuma

2008. okt 14.

A Szentatya üdvözlete Törökbálintnak

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK| Olajág

2008. szeptember 10-én, a szokásos szerdai általános audienciát követően személyesen találkoztam XVI. Benedek pápával a Vatikánban. A lehetőséget az adta, hogy egy Rómában megrendezett európai uniós polgármesteri találkozó kapcsán két olasz és egy német polgármester kollegámmal részese lehettem a találkozónak.

Címkék:

2008. okt 14.

Aki messzebbre látott másoknál

Írta: admin Kategória: Margóra

„Van olyan ember, aki magasra tör
És már a messze jövőt látja
Még tisztábban, mint a jelent
Sőt élesebben, mint a múltat.”
Apollinaire
Amerikában gyakran tartanak év vége tájékán különféle szimpátiaszavazásokat. Összegyűlik egy-egy szakma, egy-egy tudós társaság, és kijelölik, ki volt abban az évben a legjobb, a legszebb, a legügyesebb, és így tovább.

Címkék:

2008. okt 14.

Megújul az elővárosi vasút?

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A KÖZOP-keretet nem szabad szétforgácsolni
A címben feltett kérdésre nehezen lehetne egyértelmű igennel válaszolni. Bár a kormány jelentős kampánnyal harangozta be az Új Magyarország Fejlesztési Tervet, meg az ahhoz várható nem kevés uniós forrást, úgy tűnik, az elővárosi vasút korszerűsítése, de különösen a fővárosé ebben, a 2013-ig terjedő időszakban nem sok támogatásra számíthat. Hogy akkor mi [...]

Magyarország legkorszerűbb munkahelye lesz a törökbálinti új épület
Törökbálint Égett-völgyben épül a Pannon új irodaháza. Az épület karakterét, funkcionális elrendezését és a térség fejlődésében betöltött szerepét illetően is egyedülálló lesz Magyarországon. Ove Fredheimmel, a Pannon vezérigazgatójával beszélgettünk.

Címkék:

A közelmúltban két, közel azonos tartalmú javaslat vetődött fel, s mindkettő egy felzárkóztató jellegű, esélyteremtő tanoda létrehozását irányozta elő Törökbálinton. Erről az országos szinten is kevéssé ismert oktatási formáról (és persze a javaslatok sorsáról) szerettünk volna bővebb információt kapni Hajdu Ferenc alpolgármestertől.

2008. okt 14.

Hová lett a biztonságérzetünk?

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Bárkivel megtörténhet
Vannak a világon helyek, ahol ha az ember a padon felejti a telefonját, másnap visszamegy és ott találja. A házak körül nincs kerítés, az ablakokra senkinek nem jut eszébe rácsot szerelni. Az utcán parkoló autóban ott fityeg a slusszkulcs, és a bejárati ajtót is csak éjjelre zárják kulcsra. Meg kell vallanom, őszintén irigylem őket.

Címkék:

2008. okt 14.

A Tenkes kapitánya

Írta: admin Kategória: Margóra

Komoly hír, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a kórháztörvény jó néhány passzusát. Az pedig bulvárhír, hogy a volt egészségügyi miniszter asszony (Horváth Ágnes) kaland- és túlélőtúrára indul egzotikus tájakra, néhány szórakoztatóipari „sztárral” egyetemben. Nyilván ennek a személyes érdeklődésnek köszönhető, hogy nevezett akkori közszereplő rövid regnálása alatt elindította a magyar egészségügyben kalandozó átlagemberek mindennapi túlélőtúráját…

Címkék:

2008. okt 14.

A helyi adórendelet módosítása

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A kiszámíthatóságon van a hangsúly
Az évről évre gyarapodó Törökbálint minden esztendőben szembetalálja magát a problémával: milyen módon ossza el a rendelkezésre álló költségvetési forrásokat, és hogyan biztosítsa a szükséges fejlesztési és működtetési összhangot. A mind számban, mind méretben bővülő intézmények fenntartása egyre több kiadással jár: a várost lakóhelyül választók növekvő színvonalbeli igényeket támasztanak gyermekeik bölcsődei, [...]

2008. okt 14.

Aki tudja, mitől gyógyulna meg az egészségügy

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Az egészségügyi szakemberek itthon tartása létkérdés
Az idősebbek talán még emlékeznek azokra az időkre, amikor a törökbálinti tüdőszanatórium zárt intézményként működött, és a falu lakói néha kíváncsian lestek be a kerítésen: vajon mi lehet odabenn? Aligha gondoltuk volna akkor, hogy nem egészen két évtized múlva az ország egyik legmodernebb, legjobban felszerelt kórházába mehetünk majd kezeltetni a [...]

Úthálózat-fejlesztések
A város jövőbeli útfejlesztési terveiről, a körforgalmi csomópontok kialakításának lehetőségeiről és az egyéb közterületi feladatokról Gyarmati Mihály önkormányzati képviselőt, a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnökét kérdeztük.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!