Kerthelység

2008. augusztus havának archívuma

2008. aug 30.

Püspökavatás

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

XVI. Benedek pápa május 2-án P. Kocsis Fülöp, dámóci görög katolikus szerzetest a Hajdúdorogi Egyházmegye megyéspüspökévé és az üresedésben levő Miskolci Apostoli Exarchátus apostoli kormányzójává nevezte ki.

Címkék:

2008. aug 30.

Zöldség vagy gyümölcs?

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Egészségünk őre
A nyár végi hazai paradicsomnak nincs párja, egyik külföldi import sem veszi fel a versenyt a lédús, zamatos gyümölccsel. Bizony, gyümölccsel, merthogy a paradicsom botanikai szempontból gyümölcs, „jogilag” azonban zöldség. Hogy ez mit jelent, és miért is annyira egészséges a piros kedvenc, az kiderül az összeállításunkból.

2008. aug 30.

A nyár elmentett ízei

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Aszalás, fagyasztás, befőzés, kandírozás. Mindegyik technológia jó arra, hogy a nyár kínálta illatokból, ízekből átmentsünk valamennyit a téli hónapokra. Hiába kapható ugyanis szinte mindenféle gyümölcs- és zöldségkészítmény az üzletekben: a magunk készítette savanyúsággal, egyedi befőttel vagy a süteménybe tölthető aszalt és cukrozott gyümölcsökkel a házias ízek mellett a nyugodt, békebeli időszak meghitt hangulatát is visszacsempészhetjük [...]

2008. aug 30.

Kinek hiszünk, ha hiszünk?

Írta: admin Kategória: Margóra

Paul Valéry mondta egy alkalommal, hogy „vannak, akik azért igazmondók, mert nincs tehetségük ahhoz, hogy hazudjanak”.

Címkék: ,

2008. aug 30.

Augusztusi ünnepek

Írta: admin Kategória: Múltidéző – hagyományok

A mélyen vallásos Buda környéki németség nyári ünnepei közül kiemelkedett Nagyboldogasszony ünnepe, amikor Szűz Mária mennybevételét ünnepli a katolikus egyház.

Címkék:

2008. aug 30.

Méhecske-show

Írta: admin Kategória: GYEREKSAROK

Harminc fok árnyékban. Tombol a nyár, gyönyörű az idő. Nehéz elhinni ilyenkor, hogy a tél feltartóztathatatlanul közeleg, vele pedig rossz esetben az influenza, a torokfájás. Márpedig, mint korunk jeles gondolkodója, Micimackó már régen megmondta: Jó, ha van az almáriumban eltéve ennivaló! Természetesen nem más, mint méz!

Címkék: , ,

2008. aug 30.

Az ifjú tehetség az olimpia felé kacsingat

Írta: admin Kategória: INTERJÚ| SPORT

Varga Norbert két számban is felnőtt országos bajnok
Településünk lakója, Varga Norbert több serdülő és ifjúsági versenyen elért dobogós helyezései után két számban is az aranyérmet hozta el a kajak-kenu felnőtt országos bajnokságról. Vargával többek között a kezdetekről, a kajakosok életviteléről és a szomorú aktualitás miatt Kolonics Györgyről is beszélgettünk.

2008. aug 30.

„Város a főváros szélén”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Színvonalas Szent István-napi programok
Ismét megrendezi nyár végi programsorozatát a Munkácsy Mihály Művelődési Ház. A programokról Szabó Évával, a ház igazgatójával beszélgettünk.

2008. aug 30.

Kikindától a lovagkeresztig

Írta: admin Kategória: INTERJÚ| KULTÚRA

Gyengélkedés után erőgyűjtés a torzóhoz
Az Első Kör Alkotó Csoport korelnökével, Hadik Gyulával márciusban kellett volna beszélgetnünk, miután átvette a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. Ám hiába kerestem, P. Boros Ilonától, a kör elnökétől tudtam meg, hogy Gyula bácsi egészsége gyengélkedik, ezért csak most, nyár derekán sikerült találkoznom a művésszel, aki otthonában fogadott.

2008. aug 30.

Olajág: Gondolatok az életről

Írta: admin Kategória: Olajág

„Adj nekünk ma annyi kenyeret, amennyire szükségünk van!” (Mt.6,11)
Egy mag, egy marék föld, pár csöpp víz, kevéske napfény. Most előbújik egy csíra. Most egy szár növekszik. Most levelek jönnek, virágok nyílnak ezer színben, formában. Most érik a gyümölcs. Honnan tudja a holt mag, mikor és hogyan bontsa ki életét? Hogyan hallja meg: „Most!” Ki mondja [...]

Címkék:

Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!