Kerthelység

2009. nov 30.

Húszéves a Törökbálinti Hagyományőrző Sváb Kórus

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

1989-ben történt, hogy a községi könyvtár vezetőjének, Czukor Erzsébetnek támadt egy ötlete: kellene egy hagyományőrző kórus, ahol összejöhetnének a törökbálintiak, hogy együtt énekeljenek, felelevenítsék és ápolják a törökbálinti svábság hagyományait. Megkereste Szakály Mátyás tanár urat Budaör­sön, aki már évek óta gyűjtötte a magyarországi svábság dalait. Matyi bácsi vezetésével kezdte el a munkát a lelkes kis csapat.

Az eltelt években a létszám húsz főre emelkedett. A tagok, akik mindannyian törökbálinti háziasszonyok, az éneklés kedvéért, a régi dalok szeretetéért gyűlnek össze azóta is, hétről hétre. Kedves, szívhez szóló dalaikkal – amelyek mind Szakály Matyi bácsi gyűjtéseiből valók – sokszor örvendeztették meg a törökbálinti közönséget.
Ezek a dalok szerelemről, bánatról, honvágyról, örömről, bánatról, elmúlásról szólnak, tele érzelmekkel. Számos olyan darab akad közöttük, amelyeket még a dunai svábok hoztak magukkal. Énekelték és átadták utódaiknak. Így maradtak fenn ezek a régi dalok, és a kórus segítségével ma is tovább élnek.
2000-től Matyi bácsi betegsége miatt nem tudta ellátni a kórus vezetését, így egy új karnagyot kértek fel  a feladatra.
Kaszás Sándor fiatalos lendülettel látott munkához, és azóta is vezeti a kórust, amelynek repertoárja folyamatosan bővül. Egyre gyakrabban kapnak felkéréseket, nemcsak Törökbálintról, de a környező településekről is.
A kórus a 2004 tavaszán megrendezett Országos Nemzetiségi Minősítőn a nemzetiségi kategóriában bronz fokozatot ért el. Ez az elismerés méltó jutalma volt a tagok éveken keresztül kitartó lelkesedésének és szorgalmának.
2005 decemberében a kórus úgy határozott, hogy vegyes karrá alakul. Azóta három férfiember is erősíti a hangzását, így hivatalos nevük: Hagyományőrző Sváb Kórus, németül Schwäbischer Chor Grossturwall lett.
Októberben a kórus nagyszabású kórustalálkozóval ünnepelte huszadik születésnapját a művelődési házban, természetesen most is Kaszás Sándor karnagy vezényletével, harmonikán Kovács András működött közre. A találkozó sok szép percet szerzett az énekeseknek és a lelkes közönségnek egyaránt.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!