Kerthelység

2008. november havának archívuma

2008. nov 17.

Bálinti malacság

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Ilyenkor télidőn, amikor már havat hord a szél, s a gyerekek vidáman csúszkálnak a befagyott tócsák jegén, jött el a számukra élvezetes esemény, a disznóölés. A karácsonyi ünnepek előtt ezt vártuk a leginkább.

2008. nov 17.

Római villa Törökbálint határában

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Még lehet számítani régészeti meglepetésekre
Felröppent a hír, hogy a Tó-park építkezési helyszínén római kori villagazdaságra bukkantak. Ennek kapcsán Turai István polgármesterrel – aki nagyon járatos ebben a témában – áttekintettük, hogy a honfoglalás előtti időkből az elmúlt alig több mint száz esztendő milyen emlékeket hozott felszínre Törökbálinton.

2008. nov 17.

A közoktatási intézmények eszközfejlesztéséről

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

„Életszerűtlen” rendeletalkotás
A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet szerint 2008. augusztus 31-éig be kellett fejezni a közoktatási intézmények hiányzó épületeinek kialakítását és a kötelező eszközök fejlesztését. Ha ez időre nem valósult meg, akkor egymillió forintra büntethetik az intézményeket, illetve azok fenntartóit. A rendelet nem az önkormányzatok pénzügyi lehetőségeihez igazítja a tennivalók sorát, hanem a hiányzó épületek [...]

2008. nov 17.

1956-os ünnepség a művelődési házban

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

1956 egyszeri és megismételhetetlen csoda – kezdte ünnepi beszédét dr. Albert Gábor önkormányzati képviselő 2008. október 23-án településünk hivatalos ünnepségén. A képviselő 1956 történelmi fontosságának méltatása mellett szót ejtett Törökbálint és a forradalom kapcsolatáról is.

2008. nov 17.

Csiszlik

Írta: admin Kategória: Margóra

Októberben széles nyilvánosság előtt (egy szombatra helyezett állami munkanapon) ülésezett az ország színe-java, a Nemzeti csúcsnak elnevezett tanácskozáson. Azt is mondhatnám, hogy legitimációt kapott ezzel az, ami eddig (vélhetőleg helyesen) bizonyos körökben illegitimnek tartatott. Hogy miért, arról innen, a honi kisemberek mezsgyéjéről legfeljebb csak találgatni lehet, ezzel a lehetőséggel azonban most nem élnék.

2008. nov 17.

A jövő: a kapun belüli szelektív hulladékgyűjtés

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

„Egy kicsit törökbálintinak tartjuk magunkat”
Az AVE Tatabánya Zrt. hulladékgazdálkodással foglalkozó szakcég 1997 óta van jelen településünkön.  Molnár Lászlóné ügyvezető igazgatóval a több mint tízéves együttműködés tapasztalatairól, a jelenbeli problémákról és a jövőbeli terveikről beszélgettünk.

2008. nov 17.

Városképi és környezeti szempontú felújítások

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Forgalomterelésre és -korlátozásra kell számítani
A városkép fontos elemei az épített környezet és a természeti környezet. Az épített környezet terén van mit tenni, hogy településünk városias jellege kialakuljon. Fontos múltunk emlékeit, védelemre érdemes építményeit megőrizni, még akkor is, ha racionális okok időnként ezzel szemben hatnak. Kertváros lévén különös figyelmet érdemel a zöldfelületek állapota. Van egy látványelem, [...]

Építkezés kívül-belül
Az élet útjai kifürkészhetetlenek. Csokonáné Vízkeleti Ildikó sem gondolta volna még egy évvel ezelőtt, hogy nem is olyan sokára ő vezeti majd a törökbálinti családsegítő szolgálatot. Pedig nem voltak ismeretlenek előtte a Törökbálinton élő nehéz sorsú családok, hiszen a Családok Átmeneti Otthonának pszichológiai tanácsadójaként több esetben is eredményesen segítette a rászorult embereket a sokszor [...]

Módosultak a támogatási értékhatárok
Dr. Győrfi Lászlót, a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnökét arról kérdeztük, hogy mi indokolta a rendelet átdolgozását, illetve hogyan változtak a támogatási értékhatárok.

2008. nov 17.

Felelősség a hétköznapokban

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Egy-egy cég felelős az emberekért és a környezetért, akikre és amelyre hatással van. Egyszerűen szólva erről szól a vállalatok társadalmi felelősségvállalása (CSR).


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!