Kerthelység

2015. március havának archívuma

2015. márc 22.

Tóth József: Hazatérve

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

Isten is sír majd,
Ha fáradt testemből,
Végre hazatérek.
Még nem tudhatom,
Hogy fog majd kézen,
De lépkedve jobbján,
Büszkén körbenézek:
Látjátok-e? Itt se alázat,
Se több szégyen.

2015. márc 22.

90 évesek köszöntése

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Grancsai Antalné
Január 26-án a Petőfi Sándor utcában két kedves idős hölgy is a 90. születésnapját ünnepelte. Elek Sándor polgármester először Grancsai Antalnét köszöntötte otthonában. Grancsai néni kedvesen, mosolygósan, lánya társaságában fogadta a vendégeket.

2015. márc 22.

LÉPÉSE jótékonysági bálja

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

December 20.-án a Munkácsy Mihály Művelődési Házban tartotta ünnepi karácsonyi ebédjét a LÉPÉSE Egyesület.  A rendezvényen részt vettek az egyesület tagjai, köztük Szabó Nikolett, városunk ezüstérmes cselgáncs paralimpikonja, aki épp a közelmúltban kvalifikálta magát a 2016-os  Rio de Janeiroban megrendezésre kerülő Paralimpiára.

A Képviselő-testület  2015 évben, a „Törökbálintért Kultúrájáért „díjat, az idei évben, lapunk munkatársának Tóth József költő és fotóművész részére ítélte oda. Kollégánk, barátunk ekkor már kórházban fekvő nagybeteg volt. Így aztán a díj átadását Elek Sándor polgármester 2015. január 22.-én a Magyar Kultúra Napján, – a díjazott távollétében- adta át Tóth József feleségének a Munkácsy [...]

2015. márc 22.

Tóth József: Mielőtt meghalok

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

Mielőtt meghalok,
Intenek még felém
A nárciszok.
Mielőtt meghalok,
Hallom még, hogy
Csöppen az eresz,
Hólevelet ereszt
Alvó ibolyára.
Mielőtt meghalok,
Kakukk rikolt rám,
A füzesből láthatatlanul.
Mielőtt meghalok,
Még kézen foglak
A Tisza parton,
S üzenünk messze,
Messze, a habokkal,
Hogy akkor is lesz szerelem,
Amikor mi már meghalunk.

2015. márc 22.

Hamarosan megalakul a Törökbálinti Kerekasztal

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Egervári Lászlóval
•    Kitől származik a kerekasztal ötlete?
A történet 2002-ben a Polgári Körök megalakulásával kezdődött. Itt Törökbálinton is voltunk jó néhányan, akik úgy gondoltuk, hogy a „jobboldali” polgári elveket valló embereknek szükségük van egy olyan fórumra, ahol eszmét cserélhetnek, megbeszélhetik, mit tehetnek a civil szerveződések a kedvezőtlen politikai helyzet orvoslására.

2015. márc 22.

Zöld Város Törökbálint

Írta: admin Kategória: ZÖLD

Felelősségteljes, a város érdekeit és fejlődését támogató képviselőként nem sokáig gondolkoztam azon, hogy milyen témát, rovatot kéne indítani az idei évben. A cél az volt, hogy olyan dolgokról kell írni, illetve olyan témát kell találni, ami mindenki számára tartogat hasznos információt, ami bármikor használható a mindennapi életben.

2015. márc 22.

Veszélyes embernek tartották…

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A 20 éve meggyilkolt Dr. Pelsőczy Ferenc prépost plébánosra emlékszik Turai István
Oly sok minden emlék él bennem Pelsőczy atyáról.
A sudár termet – valaki azt mondta: olyan mint Ábrahám –, az, amint reverendáját a lába alá gyűri az autóba beszálláskor. Mindig reverendában járta a falut, azt mondta azért, hogy lássák: ő a falu papja.

2015. márc 22.

Menj, de többé ne vétkezzél!

Írta: admin Kategória: Olajág

A nagyböjti vasárnapok evangéliumi szakaszainak középpontjában az irgalmasság témája áll. Jézus konkrét helyzetekben mutatja meg, hogy nem elítélni, hanem megmenteni jött a bűnösöket. Egy alkalommal a farizeusok és írástudók – akik a bűnösök iránti irgalma miatt „a vámosok és bűnösök barátjának” tekintik Jézust – egy házasságtörésen ért asszonnyal kapcsolatban kérik állásfoglalását.

Címkék:

A Munkácsy Mihály Művelődési Ház nagyterme zsúfolásig telt a karácsonyi Ghymes koncert előtt, és ennek ez egyszer nem csak az volt az oka, hogy az együttes Törökbálinton is népes rajongótábort tudhat magáénak. A mostani koncertnek ugyanis aktív szereplője volt a Zimándy Ignác Általános Iskola énekkara is, Feketéné Rendes Mária tanárnő vezetésével.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!