Kerthelység

2009. ápr 04.

Vitaminokkal, ásványi anyagokkal a szép hajért

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A jó közérzethez, kifogástalan megjelenéshez az ápolt haj és köröm is hozzátartozik. Ehhez azonban nem elég a kiváló fodrász és manikűrös: vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztásával is tennünk kell hajunk és körmünk minőségéért.

Gyakran előfordul, hogy tavaszra – a téli hideg és a vitaminhiány hatására – „összeesik” a hajunk: a hajszálak elvékonyodnak, végeik töredezetté válnak. Az is előfordulhat, hogy a fejbőr bekorpásodik, s esetleg még hajhullást is tapasztalunk. Mindezek a kellemetlenségek átmenetileg külső beavatkozással – például gyógysamponok, gyógypakolások használatával – tompíthatók vagy megszüntethetők, ám ahhoz, hogy a fejbőr és a hajzat visszanyerje korábbi jó tartását, állagát, vitamindús táplálkozással belsőleg is rá kell erősíteni. Szakemberek szerint ugyanis a korpásodás, hajhullás gyakran az immunrendszer tavaszi vitaminhiány okozta meggyengülésének tünete, aminek feljavításához – a szervezet méregtelenítése, a bélflóra helyreállítása mellett – sok vitamin, ásványi és rostanyag bevitelére van szükség.
S hogy melyek a szép haj elengedhetetlen vitaminjai és ásványi anyagai? A szakemberek elsőként az A-vitamint emelik ki, ami nemcsak a szemben található látóbíbor (rodopszin) működéséhez, hanem az egészséges haj megtartásához is nélkülözhetetlen. Bőven meríthetünk belőle a tengeri halakból, a tejből és a tejtermékekből, a májból (főleg csirke- és marhamáj), a tojásból és természetesen a sárgarépából, sütőtökből. Karotinban, az A-vitamin előanyagában gazdag még több színes zöldség- és főzelékféle (például a kelkáposzta, az endíviasaláta, a mangold, a paraj és a sóska, a petrezselyem zöldje és a rebarbara), valamint számos gyümölcs. Ez utóbbiak közül a karotintartalom mennyiségét tekintve kiemelkedik a kajszibarack és a sárgadinnye.
De ugyanilyen nélkülözhetetlen vitamin a haj és a fejbőr egészsége szempontjából a B2- és az E-vitamin is. A fény hatására lebomló B2-vitamin (más néven riboflavin) olyan vízben oldódó vitaminféleség, amely részt vesz az aminosavak és a zsírsavak lebontásában, a szöveti légzésben, a méregtelenítésben, a pajzsmirigy hormontermelésében, valamint segít a vörösvértestek képzésében. És persze kiemelt szerepet vállal a haj és a köröm egészségének megőrzésében. A B2-vitamin legfőbb forrásai közé tartozik a tej, a különféle tejtermékek (túró, tejföl, joghurtok, kefirek, sajtok), a zöldségfélék, közte a hüvelyesek, a tojás, a csirkehús, a sörélesztő, illetve a belsőségek. A legfőbb E-vitaminhordozó élelmiszerek közé pedig a gabonafélék (különösen a gabonacsírák) és a növényi olajokban gazdag élelmiszerek, a csonthéjas gyümölcsök (dió, mogyoró, földimogyoró, mandula és tökmag) tartoznak.
A vitaminok mellett a szép hajért „felelősek” bizonyos nyomelemek is, mint például a szelén, a cink, a vas, így ne feledkezzünk meg a tavaszi étrend összeállításakor az őket nagyobb mennyiségben tartalmazó ételalapanyagokról sem – figyelmeztetnek a szakemberek.
E nélkülözhetetlen nyomelemek közül a cink és a vas a már említett májban, a vörös húsokban, tojásban, dióban, tökmagban és babban található nagyobb arányban, a szelén elsődleges „lelőhelyei” pedig a brokkoli, a paradicsom és a gabonafélék, közülük is a barna-, búza- és rozsliszt, így a belőlük készült kenyér és egyéb péksütemény se hiányozzon ilyenkor a családi asztalról.
Természetesen az étrendre való odafigyeléssel nemcsak az egészséges, szép hajért, de az így tavasz táján szintén gyakran megtöredezett körömért is érdemes némi „áldozatot” hozni. A köröm gyengeségéért, letörésért ugyanis nemcsak a kesztyű nélküli mosogatás, lakástakarítás, vagy a körömlakklemosók rendszeres használata lehet a felelős, ugyanúgy, mint a haj esetében, ebben is szerepet játszhat a tavaszi vitaminhiány. Ezért a napjainkban kapható, külsőleg alkalmazható körömszépítő és állagjavító, vitaminokat tartalmazó masszázskrémek, természetes olajok használata mellett ajánlatos megfelelő ételekkel rásegíteni. Könnyű dolgunk van, hiszen az erős, szép körömnek ugyanazok az ételek a belsőleg használatos gyógyírjai, mint az egészséges hajnak. Fo­gyasszunk hát sok zöld- és piros kaliforniai paprikát, paradicsomot és egyéb zöldségeket, például cukkinit, brokkolit. A brokkoliban és a paprikában különösen magas az A-provitamin aránya, amelynek fontos szerepe van a köröm kiépülésében. De kiváló állagjavító a köles is, amelyben számos ásványi anyag és B-vitamin mellett a körmöt hatékonyan erősítő kovasav is megtalálható.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!