Kerthelység

2008. szept 21.

Vitaminok, ásványi anyagok nélkül nem megy

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Vége a nyárnak, és a szabadság alatti lazítás után újra belevetjük magunkat a munka sűrűjébe.  Ezzel nincs is gond azoknál, akik tudatosan alakítjuk életmódjukat. A baj akkor kezdődik, ha „krónikussá” válik a napi 10-12 órai munka, ha nap mint nap hajtja az embert az erőn felüli teljesítménykényszer.

Ehhez a feszített tempóhoz társul még sokaknál az egészségtelen életmód: a mozgásszegénység és korszerűtlen táplálkozás. Vagyis nincs idő a rendszeres sportolásra – vagy ha jut, sokan akkor sem élnek vele –, s a táplálkozásban is inkább az egészségtelen sós, zsíros, és túlfinomított ételek a meghatározók. Mindennek előbb-utóbb meglesz a „böjtje” – nem győznek figyelmeztetni a szakemberek. Váratlanul előjöhetnek ugyanis a betegségek apró „követei”: a fáradékonyság, alvászavar, stresszes szorongás, amelyeknek – ha időben nem orvosoljuk őket – komoly következményei lehetnek. Ezért – a munkában és életvitelben egyaránt magas követelményeket támasztó világunkban – e feszített életritmus ellen kompenzálni kell szervezetünket.

Táplálékkiegészítők
S hogy mit ajánlanak megelőzésképpen?  Elsősorban táplálékkiegészítőket, amelyek ugyan nem helyettesítik az egészséges étrendet, de pótolják a szervezet vitamin- és ásványianyag-hiányát. Rendszeres fogyasztásukkal – persze optimálisan összeállítva – megelőzhetők, illetve késleltethetők a napjainkban egyre több embernél jelentkező betegségek, mint például a magas vérnyomás, a gyomor- és bélproblémák, a cukorbetegség, amelyek gyógyítása – ha már kialakultak – orvosi ellenőrzést és mesterséges gyógyszereket igényelnek. Ezért már az első, vissza-visszatérő tünetek – kimerültség- és nehézlégzés-érzés, alvászavar, gyakori fejfájás, erős szívdobogás, folyamatos stressz, ingerlékenység  észlelésekor ajánlott növelni a szervezet vitamin- és ásványianyag-mennyiségét. Ehhez a készen kapható készítményekből bárki kiválaszthatja a megfelelőeket, ám még jobb szakorvos segítségét kérni, aki személyre szabottan segít a roboráló (felerősítő) étrend és a mellé javasolt táplálékkiegészítők összeállításában.

Vitaminok
Ilyen fontos táplálékkiegészítők például a vitaminok, amelyek hatékonyan hozzásegítenek a teljes lazításhoz, a tökéletes éjszakai pihenéshez. Mint a B- és a C-vitamin, amelyekre az emberi szervezetnek óriási szüksége van. A B-vitaminok hiánya ugyanis egyebek mellett a túlzott idegességnek, álmatlanságnak, ingerlékenységnek, depressziónak lehet az okozója. A C-vitamin hiányára szintén fáradtságérzettel „válaszol” a szervezet. Többféle immunserkentő hatással bír: amellett, hogy hatékony antioxidáns, megemeli az interferon vegyület mennyiségét is a szervezetben, aminek a rákbetegség leküzdésében van hatékony szerepe.
A széles kínálatú vitaminkészítmények kiválasztásában segít a dobozokon lévő RDA-szám, amelynek mutatójából kiderül: adott vitaminból mennyi az optimális napi bevitel. Ez egy úgynevezett biztonsági értékhatár, és amely az aznapi étkezés során a táplálékkal a szervezetbe juttatott vitaminnal együtt értendő. Erre azért is érdemes figyelni, mert így nem lehet túllépni a szervezet számára hasznosítható napi vitaminmennyiséget. Az óvatosság a szakorvosok szerint nem árt: vannak ugyanis vitaminok (például a zsírban oldódó A és a D), melyek túlzott szedése mérgezést okozhat.

Ásványi anyagok
A vitaminok mellett a másik nélkülözhetetlen táplálékkiegészítők az ásványi anyagok, nyomelemek. Egyik ilyen nyomelem a szelén, amelynek hiánya nemcsak a külsőségekben – például kopaszodás –, hanem az immunrendszer romlásában is szerepet játszhat, növelve a rák egyes fajtáinak kialakulási kockázatát. Hasonlóan elengedhetetlen a magnézium és a króm is: a magnézium például a krónikus stresszben élő, esetleg különböző élvezeti cikkeket (cigaretta, alkohol) gyakrabban fogyasztók szervezete számára. Hiánya szívritmuszavarokat idézhet elő, növeli a trombózis és a szívizomelhalás kockázatát, de okozhat még depressziót, fejfájást, szédülést, koncentrációzavart, és elősegítheti a magas vérnyomás kialakulását is. Míg ha nem jut elég mennyiségű króm a szervezetbe, megemelkedhet a vércukor- és koleszterinszint, s idegrendszeri zavarok léphetnek fel, a vas hiánya pedig vérszegénységgel, a fizikai-szellemi erőnlét csökkenésével, étvágytalansággal, fejfájással, aluszékonysággal, valamint fogínygyulladással járhat együtt. Az egészséges életmód kiegészítői még a Q10 és az omega-3 zsírsavak, amelyek készen kaphatók, s a túlhajszoltság okozta kimerültség ellen hatékonyan alkalmazhatók.

A fontosabb ásványi anyagok és szerepük
Cink: részt vesz a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, a szervezet immunrendszerének működésében.
Fluor: a csontozat és fogak fő eleme, jelenléte gátolja a fogszuvasodást.
Foszfor: a kalciummal a csontok és fogak fontos alkotórésze, emellett részt vesz a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, az energia tárolásában.
Jód: a pajzsmirigy hormonok termelődését segíti.
Kalcium: az emberi csontozat alkotóeleme, hiánya csontritkulást okozhat.
Kálium: az emberi sejtek fontos alkotóeleme. Az izmok és a szív munkájához és a szervezet folyadékháztartásának szabályozásához is elengedhetetlen.
Króm: csökkenti a vércukor-, vérzsír- és koleszterinszintet.
Klorid: a gyomorban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat. A konyhasóval többnyire elegendő jut a szervezetbe.
Lítium: hat az ember pszichikai érzetére, gátolja a szív- és keringési megbetegedések kialakulását.
Magnézium: fontos szerepe van a növekedésben, a csontok felépítésében, a fehérje- és szénhidrát-anyagcserében, valamint az izmok és a szívizom működésében.
Mangán: részt vesz a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, a csontok és a kötőszövet felépítésében.
Nátrium: a szervezet folyadékháztartását és a vérnyomást szabályozza.
Szelén: csökkentheti a szélütés és az infarktus kockázatát, mivel gátolja az erekben a vérrögképződést, ugyanakkor az ellenálló képességet is serkenti. Hatékonyan alkalmazható szürke hályog megelőzésében is. E-vitaminnal együtt gyulladáscsökkentésre, reumára, a pikkelysömör és az ekcéma tüneteinek enyhítésére is képes.
Vas: feladata az oxigén-, a szén-dioxid- és az elektronszállítás. Hiánya vérszegénységet, gyengeséget, fáradékonyságot okozhat.

Természetesen – amint a szakemberek is hangsúlyozzák – az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelnek a táplálékkiegészítők csak az egyik „kellékei”. Emellett elengedhetetlen a rendszeres testmozgás (séta, futás, tenisz, úszás stb.), valamint az egészséges táplálkozás. Ez utóbbi azt jelenti, hogy sok nyers gyümölcsöt, roppanósra párolt zöldséget, frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevet, zöldsalátát, tengeri halakat (lazacot, lepény-, nyelv- vagy tőkehalat) kell beiktatni az étrendbe. Lehetőleg kerüljük a finomított cukorral és liszttel készült ételeket, helyette inkább teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt, barna kenyeret fogyasszunk.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!