Kerthelység

2015. jún 06.

Alapítványi Sportnap a Csupaszív óvodában

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

„A legnagyobb hiba az, hogy nem teszünk semmit, mert azt hisszük, hogy csak keveset tehetünk.” (Sydney Smith)

Ezzel a mottóval rendeztek áprilisban alapítványi sportnapot a Csupaszív Óvodában.  A rendezvény céljáról, tapasztalatairól kérdeztük Karsainé Gasser Máriát, az óvoda vezetőjét.
Már megszokhattuk, hogy a Csupaszív oviban minden évben számos színvonalas rendezvénnyel örvendeztetitek meg a családokat. A mostani esemény azonban kicsit más volt, mint az eddigiek. Milyen céllal rendeztétek az alapítványi sportnapot?
Kettős célja volt a rendezvénynek. Az egyik a sport, az egészséges életmód népszerűsítése családi délután keretében. A másik szándékunk az volt, hogy bemutassuk a városunkban működő cégeknek, vállalkozásoknak a Csupaszív Óvoda működését, célkitűzéseit, életét, és kedvet csináljunk nekik ahhoz, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák a működésünket. Alapítványi színekben hirdettük meg ezt a napot, de valójában az alapítványt is azzal a céllal hívtuk életre 2008-ban, hogy az óvodában folyó nevelő munkát, és feltételeinek biztosítását támogassa. Nem titkolt szándékunk ezzel a rendezvénnyel az volt, hogy megismerjenek minket egy kicsit, és ha megtetszik nekik az a közösségépítő munka, ami az intézményünkben folyik, akkor támogassanak bennünket.
Az érkezők már a belépéskor érzékelhették, milyen szeretettel vártátok a látogatókat Tapasztalhatták, milyen sok munka van egy ilyen rendezvény létrehozásában. Elértétek a célotokat?
Egyre szűkülnek a költségvetési támogatások, az Önkormányzat által nyújtott költségvetési keretek. Ezért gondoltam azt, hogy nekünk is tennünk kell valamit. A rendezvény mottójául választott idézet híven kifejezi a szándékainkat. Nyilván volt a látogatók között olyan, aki valamelyik gyermeke révén kapcsolatban áll az óvodával, de volt olyan látogató is, akinek a gyermeke másik óvodába jár, mégis eljött, hogy megismerjen bennünket. Valójában tisztában voltunk vele, hogy nem könnyű a mai helyzetben támogatókat találni, hiszen nyilvánvalóan minden cégnek elég feszített a költségvetése. Ötven meghívót küldtünk ki, és én azt is sikernek könyvelem el, hogy 13 vállalkozó el is jött a rendezvényünkre, többen tombolatárggyal járultak hozzá a délután sikeréhez. Három támogatási ígéretet is kaptunk.
A fellépők között a helyi egyesületeken kívül ott voltak olyan ifjú sportolók is, akik már nemzetközi szinten is képviselik hazánkat. Őket hogyan sikerült megnyernetek az ügynek?
Amikor a műsort kezdtük összeállítani, megkerestük olyan volt óvodásainkat, akikről tudtuk, hogy aktívan táncolnak, sportolnak.Mindannyian szívesen jöttek el csapattársaikkal együtt, hogy fellépjenek nálunk, és ezzel is támogassák régi óvodájukat. Így jöttek el a Vivien Dance, a Gyémántkút Mazsorett és a  Kung-fu egyesülettől, valamint Meskó Patrick és Poncz Zsófia, Meskó Alex és Leéb Fruzsina.
Milyen programokon vehettek részt az érdeklődők?
A Mozduljunk együtt! program keretében lehetősége nyílt a résztvevőknek különböző sporttevékenységek kipróbálására. Ilyen volt a gerinctorna Sipos Miklósnéval, volt fejmasszázs Szigeti Szerénával, egészséges ételek bemutatója a Vorwerkkel, foci a TTC-vel, akadálypálya a tornaszerek kipróbálására, sőt volt lelki egészség- és személyiségteszt, valamint tombola és táncház is Szinkulics Ágival.
A sváb hagyományok őrzése nagyon fontos számunkra. Ezzel kapcsolatban sok tevékenység, projekt folyik óvodánkban, most egy kis hagyományőrző kiállítást mutattunk be az érdeklődőknek.
Még felolvasni is hosszú a programok sorát. Hogy tudtatok ennyi mindent ilyen gördülékenyen megszervezni?
Tényleg rengeteg szervezéssel jár egy ilyen rendezvény megvalósítása. A műsor összeállítása csak az egyik része a feladatoknak. Például le kellett zárni az érintett utcákat, hogy a „Fussunk egy kört az óvodáért” résztvevői biztonságosan megtehessék a távot. A kollégákkal és a gyerekekkel együtt nagyon sokat dolgoztunk a megvalósításon. A titok a jó csapat! Óvónők, technikai dolgozók mind lelkesen tevékenykedtek együtt a sikerért.  Mindig sikerül együtt gondolkodnunk, mindenki kiveszi a részét a közös munkából. Nem egyszer a kollégák saját szabadidejük terhére, munkaidő után vállalnak feladatot, hogy megvalósíthassuk, amit megálmodtunk.
Mivel tudjátok viszonozni a támogatásokat?
Az együttműködéssel kapcsolatban igyekeztünk úgy megszólítani a vállalkozókat, hogy ne csak kérjünk, hanem megnéztük azt is, hogy mi az, amit óvodánk tud nyújtani cserébe a támogatásukért. Ilyen például a kerítéseinken hirdetési felület biztosítása, ahová a gyerekek „Ez itt a Te hirdetésed helye” – feliratú figyelemfelkeltő táblákat készítettek. A támogatói molinón, a honlapunkon, és minden lehető médiafelületen szeretnénk megjelentetni őket.

Álljon itt a támogatók neve köszönetképpen:
•    Abacus Hotel Herceghalom
•    Árnyas Optika Törökbálint
•    Auchan Áruház Törökbálint
•    Bálinti Grill Faló Törökbálint
•    Brammer Magyarország Kft. Törökbálint
•    BS Plastic Trade Kft.
•    Deco Tech Kft.
•    Fríz 95 Kft. Érd
•    Jantyik Erika Virágbolt Törökbálint
•    Jurácsik Mátyás ELA Hungary Kft. Budapest
•    Mona Dekor Törökbálint
•    Orbán Gellért fotós
•    Reformer Kft. Törökbálint
•    Sváb Borház Törökbálint
•    Szerdahelyi Henrik
•    Szirom virág- és ajándékbolt Törökbálint
•    Tuttobici Kerékpárbolt Törökbálint

Bízom abban, hogy kezdeményezésünk sikerrel jár, és tovább tudjuk folytatni azt a sokszínű, eredményes nevelő munkát, amely mindnyájunk szívügye!

P. E.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!