Kerthelység

2013. máj 18.

Aláírásgyűjtés a rezsicsökkentés mellett Törökbálinton

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A médiában sokat hallani a rezsicsökkentő programról és az ehhez kapcsolódó aláírásgyűjtésről, amiről bővebben Földvári Lászlót, a Fidesz törökbálinti elnökét kérdeztük.
Az önkormányzatok adósságának átvállalása mellett 2013 a rezsicsökkentés éve is. Az emberek többsége tudja, hogy 2013. január 1-étől a kormány és a Parlament döntéseinek megfelelően, tíz százalékkal csökken a villamosenergia, a gáz és a távhő ára Magyarországon. Ez nemcsak azért számít történelmi lépésnek, mivel évtizedek óta először fordul elő, hogy a rezsiköltségek csökkennek, hanem azért is, mert a döntés kollektíve minden családra kiterjed. Friss hír, hogy a szemétdíj is csökkenni fog a 2012. áprilisi árakhoz viszonyítva, továbbá tervben van még egy újabb 10%-os rezsicsökkentő akció, erről bővebben nyár után lesz információnk. A kormány ’unikumnak’ nevezhető támogatása nem aratott páratlan sikert a szolgáltatók körében, akik 1995-2010-es időszakban 1040 milliárd forintos extraprofitot tettek zsebre, és valószínűsíthető, hogy a pénz nagy része külföldön landolt, mivel befektetéseikkel nem tudnak elszámolni.

És miért van szükség aláírásokra?
A rezsicsökkentést a szolgáltatók bírósági úton támadják, ezért szükséges nyilvánvalóvá tenni, hogy ez nem a kormány, nem a Fidesz, hanem mindannyiunk, a magyar lakosság, a magyar családok ügye. A rezsicsökkentést aláírásával bárki támogathatja, hogyha aláírja a támogató ívet. A Fidesz törökbálinti szervezete hétvégenként a város forgalmasabb helyein (CBA parkoló, Művelődési Ház, ’szolgáltató sor’, piac) gyűjti az aláírásokat, amit szükség esetén az Európai Unió felé is prezentálni lehet. Az aláírásgyűjtő standoknál sok kérdést kapunk a lakosoktól, de elektronikusan is fel lehet venni velünk a kapcsolatot: e-mailban (www.torokbalint.fidesz.hu/kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségen), vagy a ’Törökbálint Fidesz’ facebook oldalán. Jellemzően szombat délelőttönként a CBA parkolójánál vagyunk, pénteken pedig a piacon. Az emberek legkönnyebben facebook oldalunkon informálódhatnak az éppen aktuális heti standhelyről.

A kormány az emberek mellett az önkormányzatokat is segíti, Törökbálint az adósságátvállaláson felül is jelentős segítséget kapott. Mit gondolsz erről?
A Kerthelységben is több írás jelent már meg az ’új iskola’ építésének befejezéséről és a költségek állami átvállalásáról. Olvashattunk már a helyi képviselők szerepéről is e témában, viszont alig esett szó arról a személyről, aki a háttérben rengeteget lobbizott a ’16+8’ szaktantermes iskola befejezéséért. Turai István polgármester úr mellett Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselőnk ’rund um die Uhr’ dolgozott az ügyért. Méltatlan lenne, ha az Ő nevét nem említenénk meg az épülő iskolával kapcsolatban.
Csenger-Zalán Zsolt munkáját a tárgyalások utolsó fázisában Dr. Aradszki András képviselő is segítette, aki civilben nagy tapasztalattal rendelkező jogász. Dr. Aradszki András kinevezése óta aktívan vesz részt a Törökbálintot érintő feladatok megoldásában és a helyi közéletben is. Kitartó munkájának eredménye Törökbálint adósságának 60%-os átvállalása. A tárgyalások indulásakor az állam 40%-os átvállalást tervezett, de a képviselő közbenjárására tud a város magasabb arányban megválni adósságától.
Törökbálint soha ekkora segítséget még nem kapott! Természetesen a költségvetés jóval kevesebb (a bevételi és kiadási oldalak csökkenése miatt), mint ami az előző években megszokott volt, de városunk olyan esélyt kapott, amit meg kell becsülni és a város gazdasági helyzetét a fenntartható fejlődés jegyében konszolidálni kell. Az államtól kapott mankóval minden esélyünk megvan arra, hogy a válságból kikerülve az agglomeráció meghatározó városává váljunk. A jövő a kezünkben van, de a lehetőséggel élni kell!

J.K.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!