Kerthelység

2013. máj 18.

Eper-praktikák

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Az eper, alig hihető, de gyógynövényként kezdte karrierjét, és csupán pár száz éve szeretjük a mai formájában. Salátában, süteményben, lényegében bármiben bármivel és bármikor.

Jótékony hatásai között említhetjük a béltisztítást, a fertőtlenítést és izzasztást, melyet a leveléből főzött tea fogyasztásával érhetünk el. Húsát fogfehérítésre, emésztési panaszok vagy vesebetegségek kezelésére, pattanásos bőrön kaolinnal keverve arcpakolásként is használják, manapság azonban leginkább az élelmiszeriparban közkedvelt. Tele van C-vitaminnal, csupán 6-7 szemmel fedezhetjük napi szükségletünket, de van benne E-vitamin, kálium, kálcium és vas is. Antioxidáns hatásának köszönhetően erősíti az immunrendszert is.

Eper teaként
Az epernek nem csak szokványosan a húsát, de a levelét is fel lehet használni. Ha teát főzünk belőle (forrázzuk le a friss leveleket, és hagyjuk állni 15-20 percig), segíti a belek fertőtlenítését. Régebben lázas betegeknél is alkalmazták izzasztásra.

Az eper nyersen
Az epret nyersen leginkább salátákban és italokban használhatjuk fel. Készíthetünk belőle bólét, eperbort, eperlikőrt sőt, szörpöt is. Természetesen dzsem is készülhet belőle, mint szinte minden gyümölcsből. Sütemények díszítésére is kiválóan alkalmas akár egészben akár félbevágva.

Epermártás variációk
Az epret mártásként is felhasználhatjuk húsokhoz - akár vadhúsokhoz is. Szarvashoz például kifejezetten ajánlott, de csirkemellhez és sült sajtokhoz is remek választás. Készíthetjük ez epermártást vörösborral (pirítsuk meg a cukrot, aztán öntsük fel egy deci vörösborral, és ebbe dobjuk bele a 30-40 deka epret. Fahéj és méz is dukál hozzá - na meg icipici só)
De tehetjük ezt só, méz, citrom, na és sherry hozzáadásával is.

Epertörténelem
A földieper Olaszországból származik, de egyedi ízével és finom illatával hamar meghódította a világot. Olyannyira megszerették, hogy rögtön a szerelemmel asszociálták. A földieper 2200 éve jelent meg Olaszországban vad formában, termeszteni csak az 1500-as évek második felében kezdték el, de olyannyira közkedvelt lett, hogy 1860-ra már szerte a világon ismerték. A földiepret tartják a legfinomabb erdei gyümölcsnek. E szív alakú ízletes gyümölcs a tisztaságot és a szenvedélyt jelképezi. Shakespeare Othellójában Desdemona kendőjét is földieper díszítette. Tallien asszonyság, Napóleon udvarából arról volt híres, hogy földieper lében fürdött. Franciaországban a földiepret a legerősebb afrodiziákumok egyikének tartják. Egy hiedelem szerint, ha megosztasz egy dupla földiepret az ellenkező nem egyik tagjával, nyomban egymásba szerettek.

Epret a sütibe
Ha süteménybe szeretnénk tenni, akkor részesítsük előnyben a csokoládés, karamelles és túrós desszerteket. A piskótákba apróra törve vagy turmixolva tegyük, hogy ne áztassa el a sütit, ha azonban egyben szeretnénk látni a szemet gyönyörködtető eperformákat, tegyük az édesség tetejére, és szórjuk meg fahéjjal és cukorral, így nem szárad ki, és ha nem elég édes a gyümölcsünk, ez a módszer azon is segít.

Eperleves hidegen-melegen
Az egyik legegyszerűbb levest készíteni az eperből. Ahány kilónyi eprünk van, ugyanannyi liter tejet készítünk elő. Az eper felével ezt jól összeturmixoljuk, adunk hozzá ízlés szerint tejszínt, feltesszük főni. Ha kell, adunk hozzá cukrot, de inkább mézet. Amint buggyant egyet, levesszük a tűzről, belekeverjük az eperdarabokat. Megvárjuk, míg meghűl, aztán tejszínhabbal tálaljuk.

Epres tiramisu torta recept
1 doboz babapiskóta, 75 dkg mascarpone, 5 dl tejszín, 2 cs vaníliás cukor, 25 dkg porcukor, 5 tojássárgája, 4 cs zselatin fix, eper, 2 adag kávé + ugyanannyi tej, kakaópor
Elkészítés: Elkészítjük a kávéból és tejből a tejeskávét, ízlés szerit cukrozzuk. Egy kapcsos tortaforma oldalát kibéleljük sütőpapírral. A tortaforma aljára leterítünk egy sor tejeskávéban megforgatott babapiskótát. A krémhez a mascarponét kikeverjük a tojássárgájával. Felverjük a tejszínt és beleteszünk 2 zselatin fixet. A többi zselatin fixet a mascarponekrémbe keverjük, majd az egészet egybe vegyítjük. Beletesszük a vaníliás és porcukrot is. A krém harmadát a tortaformában lévő babapiskótára terítjük. Erre jön egy sor eper, majd újra krém. Erre teszünk újból egy sor tejeskávéban megforgatott babapiskótát. Végül a maradék krémet rátesszük.

A tetejét kakaóval hintjük meg. Hűtőbe tesszük. Egy pár óra múlva fogyasztható.

Epres joghurtalagút recept
Hozzávalók: 1 doboz babapiskóta, 2dl eperlé, 2 ek. cukor, 25dkg eper, 0,7 dkg zselatin, 0,7 dl víz, 2dl natúr joghurt, 2dl tejszín, 1 citrom leve, 12 dkg porcukor.
Elkészítés: Az eperlében feloldjuk a cukrot, a piskótákat megmártjuk benne, majd sorban egy folpackkal kibélelt őzgerincformába rakosgatjuk. A joghurtot simára keverjük a porcukorral és a citromlével, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, majd lassan hozzáadjuk a vízben feloldott zselatint. A joghurtos krém felét belekenjük a babapiskótával kibélelt őzgerincformába, majd fejjel lefelé belenyomkodjuk a kicsumázott, megmosott eperszemeket. Rásimítjuk a többi krémet is, végül a megmaradt babapiskótával (amit szintén belemártogatunk az eperlébe) kirakjuk a tetejét. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Tags: ,


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!