Kerthelység

2011. dec 31.

A szakaszhatárok változnak, a jegy- és bérletárak azonban nem? - a BKV sajtóközleménye és az alterbmv.hu reakciója

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Az AlterBMV ritkán ad le változtatás nélkül komplett sajtóközleményt, azonban mivel egyértelmű félrevezetés található benne, ezért most ezt tesszük! Szeretnénk kiemelni, hogy a változtatások mögött vélhetően NEM a BKV áll! Frissítve: Többszörös félrevezetés!

A szakaszhatárok változnak, a jegy- és bérletárak azonban nem!

A Fővárosi Közgyűlés tarifarendelete alapján január 1-jétől módosulnak a szakaszhatárok a környéki autóbuszjáratokon. 2012-től a Budapest-bérletek és –jegyek a közigazgatási határig, vagy az azon belüli utolsó megállóig érvényesek.

A Fővárosi Közgyűlés tarifarendelete alapján 2012-ben ismét nem emelkednek a BKV-jegyek, -bérletek árai. Január 1-jétől módosulnak ugyanakkor a környéki autóbuszjáratok szakaszhatárai: a 2012-es évszámmal ellátott Budapest-bérletek és Budapest-jegyek a főváros közigazgatási határán kívül eső első megálló helyett Budapest közigazgatási határáig, vagy az azon belüli utolsó megállóhelyig érvényesek. Ezt a gyakorlatot követjük egyébként régóta a HÉV-járatokon, illetve ilyen feltételekkel lehet utazni a MÁV-Start és a Volánbusz kijelölt elővárosi járatain is. Ugyanakkor, mivel a Fővárossal határos településekre érvényes agglomerációs helyi bérletek és a Budapest-bérletek között legfeljebb egy megállóköz lehet, január 1-től az utolsó budapesti és az első agglomerációs megálló közti szakaszon érvényesnek fogadjuk el, ha valaki mind a két bérlettel rendelkezik. Így nem fordulhat elő, hogy az utas e két megálló között az érvényes két bérlet birtokában is jegy váltására kényszerüljön.

Figyelem! A változás az éves összvonalas Budapest-bérletet nem érinti – hiszen az a közigazgatási határon kívül is érvényes –, s ugyanígy nem vonatkozik természetesen a környéki bérletekre sem.

A megváltozó szakaszhatárokról részletes listát honlapunkon, a http://www.bkv.hu/hu/tajekoztato/szakaszhatarok_valtozasa_2012_ben címen találhatnak.

2011. december 29.

BKV Zrt.

A fenti sajtóközleményből az utólsó tartalmi bekezdést szeretnénk kiemelni: A változás az éves összvonalas Budapest-bérletet nem érinti …, s ugyanúgy nem vonatkozik természetesen a környéki bérletekre sem.

A fenti mondatból mindenki azt gondolhatná, hogy azon járatokon, melyeken eddig utazhatott 5 vagy 10km-es bérlettel, ezután is nyugodtan megteheti. A sajtótájékoztatóhoz mellékelt linkből azonban egyértelműen kiderül, hogy például a 87-es busz esetében, az eddigiekkel ellentétben a Szép utca és a Mechanikai Művek között, ahol eddig érvényesek voltak a környéki jegyek és bérletek, ezután nem lesznek azok.

Ezzel a BKV olyan utasokat is a Budapest Bérlet megvásárlására kötelez, akik a Budapesten kívül található Mechanikai Művekbe járnak dolgozni, szintén a Budapesten kívüli Törökbálintról és Budaörsről. Szintén a Budapest Bérlet megvásárlására kötelezi azon utasokat, akik a Tétényi-fennsíkról Budaörsre vagy Törökbálintra járnak dolgozni.

A 87-es autóbusz végállomása pont Budapest és Törökbálint közigazgatási határán található. Az autóbuszok Törökbálint területén fordulnak meg, a végállomási peront Törökbálint építtette ki!

Ezen kívül téves az az információ is, miszerint a jegyek és bérletek árai nem változnak. Lehetséges, hogy még a BKV sem értesült róla, bár ez nem valószínű, de január 1-jétől az ÁFA emelés miatt, a környéki vonaljegyek és bérletek árai átlagosan 1,6%-kal drágulnak.

További cikkek a témában:

Nemcsak erkölcstelen, jogsértő is a BKV
A főváros “ajándéka” az agglomeráció utasainak



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!