Kerthelység

2011. júl 30.

A világ legnépszerűbb teremkerékpáros edzésmódszere

Írta: admin Kategória: SPORT

A Spinning® sikerének titka az egyszerűségében rejlik. Bárki bármilyen edzettségi szinttel elkezdheti, hiszen a mozgásforma egyik nagy előnye, hogy a csoportos foglalkozás ellenére személyre szabott terheléssel lehet edzeni. Mindenki egyéni céljai elérése érdekében saját edzettségi szintjének megfelelő intenzitással tud dolgozni, mégis élvezi a csoportos munka közös élményét.

A mozgás nem tartalmaz nehezen követhető koreográfiát, végig az utcai kerékpározásnál alkalmazott mozgáselemekre épít, amelyek már az első néhány órán tökéletesen elsajátíthatók. Az óra oktatói vezetéssel zenére végrehajtott tekerésből áll, amely három jó elkülöníthető részre tagolható. Egy kellemes könnyed bemelegítés segít megteremteni a terhelés fizikai tényezőit, valamint megnyugtat, ellazít, kikapcsol a hétköznapok rohanásából. Az óra terheléses része nem más, mint egy kardiótréning. Rendszeresen végezve fejleszti a szív és a keringési rendszer fittségét, ezáltal kitűnően javítja az állóképességet. A súlyzós edzésekkel ellentétben nem okoz jelentős izomtömeg-növekedést, azonban szépen formálja az alakot, alkalmas a test zsírraktárainak csökkentésére. Emellett a Spinning® nemcsak fizikai, hanem mentális edzésprogram is, amely nem csupán a testre, de az elmére is hatva az ellazulást és a testi-lelki összhang megteremtését is elősegíti, ezzel oldja a stresszt. Az óra végén egy laza tekeréssel végrehajtott levezetés segít fokozatosan megnyugtatni a pulzust és a légzést. Ezt követően pedig a tekerés során igénybe vett izomcsoportokra ható célzott nyújtást hajtunk végre. Ha szereted a jó zenéket, barátokat, a csoportos foglalkozás nyújtotta élményt, itt a helyed!

Fontos tudnod!
A Spinning® program nem a teremkerékpározásra alkalmazott gyűjtőnév, hanem jogi oltalom alatt álló, levédett edzésforma. A név alkalmazása mögött három feltétel áll. Az edzést az erre a célra kifejlesztett Spinner® kerékpárokkal kell végrehajtani. Az oktatást csak a Spinning® program képzési rendszerében végzett, érvényes licenccel rendelkező oktatók vezethetik, valamint a fitneszteremnek is elkötelezettnek kell lennie a Spinning® program iránt, így biztosítva a megfelelő környezeti feltételeket. A Diósdi Sport- és Szabadidőközpont megfelel e feltételeknek, itt valóban a Spinning® programban foglaltak szerinti órák várnak rád.
Ne feledd, a fokozatosság elvét itt is be kell tartanod. Mindig edzettségi szintednek megfelelő intenzitást állíts be magadnak, összpontosíts a saját céljaidra, az oda vezető út során pedig végig saját tested visszajelzéseire (pulzus, légzés, fáradtságérzet) figyelve tekerj! Ne félj kérdezni, beszélj bátran oktatóinkkal! Ők azért vannak, hogy téged segítsenek és örömmel tesznek eleget e feladatuknak.

Mit hozz magaddal?
A tekeréshez könnyed, szellős öltözet szükséges. Legjobb az erre a célra kifejlesztett kerékpáros nadrág és mez használata, amelyek anyaga elvezeti az izzadtságot a bőrödről, így biztosít kellően komfortos érzetet és megfelelő hűtést a testednek. Cipő tekintetében a keményebb talpú sportcipő használata javasolt. Általában ilyenek a tenisz- és teremfocicipők. Természetesen a tökéletes élményt itt is a kerékpározásra kifejlesztett cipők adják. Ilyet is használhatsz, hiszen Spinner® kerékpárjaink SPD rendszerű patentkötésű pedállal vannak felszerelve. Az öltözet mellett elengedhetetlen kellék egy kisméretű törölköző, amellyel az óra alatt meg tudod törölni magad, ha szükséges. A legfontosabb pedig a folyadékpótlás. Mindenképpen hozz magaddal 0,5-0,75 liter folyadékot egy műanyag palackban. Ennyi folyadékpótlásra szükséged van egy Spinning® órán. Érdemes olyan palackot választanod, amelynek kupakja ívásra kialakított nyílással rendelkezik, így gyorsan és biztonságosan tudsz folyadékhoz jutni úgy, hogy csak az egyik kezedre van szükséged, a másikat végig a kormányon tudod tartani. Amennyiben rendelkezel pulzusmérővel, hasznos segítőtársként alkalmazhatod a Spinning® órákon, hiszen a Spinning® program a pulzuskontrolált edzésfelépítésre lett kifejlesztve. Pulzusmérő híján pedig az oktató által kommunikált érzetek segítenek megtalálni a helyes terhelési szintet.

Farkas András
Tíz év amatőr kerékpárversenyzés után, 2004-ben ismerkedtem meg a Spinning programmal. Egy csapásra beleszerettem és kiegészítő edzésekként alkalmaztam a kinti kerékpározás mellett. 2005-ben elvégeztem a Spinning-oktatói képzést, azóta tartok órákat. Sportszakmai végzettségeimet a Semmelweis Egyetem Testnevelési Karának Továbbképző Intézetében szereztem Testépítő Fitness Sportoktató, majd Kerékpár Edző szakokon. 2008 óta STAR3 szintű licenccel rendelkezem, jelenleg a Diósdi Sport- és Szabadidőközpontban, valamint az Oxygen wellnesstermeiben Spinning-oktatóként, főállásban pedig informatikai mérnökként dolgozom.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!