Kerthelység

2011. máj 31.

Zimándy-hírek • Egy húszéves barátság krónikája

Írta: admin Kategória: GYEREKSAROK

Jubileumi találkozó Süssenben

Azok, akik jelen voltak az első találkozón, bizonyára még most is azon morfondíroznak, hogyan telhetett el húsz év ilyen gyorsan. Mert bizony ennyi éve már, hogy a Zimándy Ignác Általános Iskola és a süsseni Johann Georg Fischer Schule együttműködési szerződést kötött egymással. Azóta minden évben látogatóba indul egy-egy csoport a testvériskolába, hogy új barátságokat kössön és megismerje a másik ország kultúráját, szokásait.

Tíz évvel ezelőtt Törökbálinton ünnepelték az első kerek évfordulót, az idén pedig a német város tanárai és diákjai látták vendégül a Zimi küldöttségét.
Vendégek és vendéglátók Törökbálinton vagy Süssenben mindig nagy izgalommal és lelkesedéssel készültek a találkozókra, de a jubileumi évforduló most még inkább arra ösztönözte a résztvevőket, hogy mindent megtegyenek a méltó megünneplés érdekében.
A Zimándy iskola csoportja természetesen nem érkezett üres kézzel Süssenbe. Összegyűjtötték és egy szép kis könyvecskébe rendezték húsz év barátságának emlékeit. A német tanárok és diákok mindannyian nagyon örültek az ajándéknak.
A vendéglátók sem maradtak el figyelmességben. Hogy mennyire fontosnak tartották a magyar iskolai csoport látogatását, már az is jelezte, hogy bár nem hivatalos küldöttségként érkeztek a városba, érkezésük napján Süssen főterén mégis felhúzták a magyar nemzeti lobogót, és a polgármesteri hivatal folyosóit is Törökbálint város zászlói díszítették egész héten.
A programban, amelyet összeállítottak, benne volt minden, ami egy hétbe beleférhet, sőt még több is. A tanárok kirándulást tettek a Schwäbisch Hallba, ebbe a szép medencébe, ahonnan a törökbálinti svábok is származnak. A csoport ellátogatott egy olyan kőbányába, ahol mindenki a saját kis szerszámaival maga fejthette ki a mésztufából a több millió éves fosszíliákat. A „zsákmányból” jutott a Zimándy iskola természettudományos gyűjteményébe is. Látogatást tettek Münchenben, Németország egyik legnagyobb és leghíresebb mozgóképműhelyében, a Bavaria Filmstúdióban. Természetesen jutott idő arra is, hogy a gyerekek és tanárok a vendéglátók otthonában, velük együtt töltsenek el egy napot. A búcsúestén a város polgármestere, Mark Kersting látta vendégül a társaságot. Mint ünnepi beszédében hangsúlyozta, nagyra becsüli a két iskola tanárainak és diákjainak lelkesedését, húsz éve tartó barátságát, és minden erejével azon lesz, hogy ez a barátság fennmaradjon, sőt ha lehet, még tovább erősödjön. Néha egy hét is elég, hogy életre szóló barátságok köttessenek. Vasárnap reggel az előző évekhez hasonlóan újra könnyek között búcsúztak a német és a magyar gyerekek. De az elválás bánatát biztosan enyhítette az a tény, hogy jövőre egy immár két évtizedes barátság fonódik még szorosabbra, amikor újra Törökbálinton láthatjuk vendégül a süsseni iskola küldöttségét.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!