Kerthelység

2011. ápr 30.

Lendületben az ifjúság

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Törökbálint önkormányzata elfogadta az Ifjúsági Önkormányzat tavalyi beszámolóját, illetve az idei munkatervét. Hogy pontosan mi állt a dokumentumban, arról Major Sándor ifjúsági polgármestert kérdeztük.
Melyek voltak az előző évben a Törökbálinti Ifjúsági Önkormányzat kiemelkedő eseményei?
A két legkiemelkedőbb eseményünk az ifjúsági sportnap és az előadás-sorozat megtartása volt, de részt vettünk a majálison, szerveztünk egy koncerttel egybekötött kiállításmegnyitót és több városi ünnepségen is képviseltük az önkormányzatot.
Először került sor a településen az ifjúsági és sportnapra. Hogyan sikerült a rendezvény?
Az volt a célunk, hogy a helybeli fiatalok megmutathassák ügyességüket, kreativitásukat., tehetségüket. Az ifjúsági napon 12 fős csapatok együttes játékára nyílt lehetőség, olyan szórakoztató módon, ami kiválóan alkalmas volt a közösségfejlesztésre. A csapatok tagjai a törökbálinti Bálint Márton Általános és Középiskola, valamint a Zimándy iskola tanulói közül kerültek ki. A résztvevőknek különböző feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek az élet főbb szegmenseit ölelték fel, a sporttól (akadálypálya az udvaron) a logikai feladatokon át a kvíz-villámkérdésekig. A csapatok kaptak olyan feladatot is, amelyre előre fel kellett készülniük, ezek a város történelméhez kapcsolódnak, de voltak leleményességet, kreativitást igénylő próbatételek, drogprevenciós kérdések, elsősegélynyújtó feladatok. A játék folyamán mindenki tudására szükség volt, minden csapattagnak egyaránt szerepet kellett vállalni a siker eléréséhez. A verseny győzteseit értékes díjakkal jutalmazták: az 1. helyezett csapat belépőt nyert az esztergomi élményfürdőbe, a 2. helyezett egy 50 ezer forintos vásárlási utalványt nyert a Cora jóvoltából, a 3. helyezett csapat pedig egy vacsorameghívást kapott a La-mama vendéglőtől. A nagy sikerre való tekintettel idén is szeretnénk megrendezni a versenyt.
A másik nagy rendezvényetek az őszi előadássorozat. Mennyien voltak kíváncsiak az előadásokra? Terveztek-e idén is hasonlót?
A művelődési ház segítségével szerveztük meg a hat előadásból álló sorozatot, amelyre összesen közel négyszázan voltak kíváncsiak. A mai kor életét érintő problémákra koncentráltunk, kezdve a környezet- és energiatudatosságtól a gondolkodásmód megváltoztatásáig minden olyan dologra, amelyek meghatározzák mindennapi életünket és a jövőnket is.
Melyek az idei év legfontosabb feladatai?
Legfontosabb feladatunk a törökbálinti ifjúság helyzetének feltérképezése, elsősorban személyes kommunikáció segítségével, az oktatási, kulturális intézmények és az ifjúsággal foglalkozó civil szervezeteken keresztül. Szeretnénk felkeresni a különböző intézmények, iskolák, egyházak, civil szervezetek vezetőit személyes egyeztetés céljából. Végül szeretnénk megismertetni magunkat, céljainkat és elképzeléseinket, egyeztetve arról, hogy miben, hogyan, milyen eszközökkel lehetünk egymás és az ifjúság segítségére.
Milyen programokat terveztek 2011-ben?
Egyrészt fontos szerepet szeretnénk vállalni az ifjúságot érintő programokban, másrészt olyan előadások, bemutatók szervezését segítjük elő, amelyekben a fiatalok új tapasztalatokra, tudásra tehetnek szert. Gondolok itt többek között kábítószer-ellenes előadásra vagy rendőrségi, tűzoltói oktatásra. Szeretnénk felvenni a kapcsolatot más városok hasonló szervezeteivel, mind a tapasztalatcsere, mind az együttműködés céljából. Ezenkívül minden olyan kezdeményezést támogatunk, amelyek hozzájárulnak a fiatalok tapasztalatszerzéséhez, kikapcsolódásához.
Ha jók az információim, tervezitek egy ösztöndíj létrehozását.
Igen, idén meghirdetnénk három ösztöndíjat tanulmányi, művészeti és sportolói témában, ahol a fent említett témakörökben a kiemelkedő eredményeket elérő diákokat a költségvetésünkből elkülönített keretből megjutalmaznánk.

N.G.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!