Kerthelység

2011. ápr 30.

Egészségről, betegségről • Tavaszi tisztítókúra

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A tavasz közeledtével sokan foglalkoznak a méregtelenítés gondolatával, hiszen a tél végén már évszázadok óta szokás egyfajta böjtöt tartani, ami feltölti energiaraktárainkat, eltávolítja a salakanyagokat, megtisztítja szervezetünket.
Tél végére testünk ellenálló képessége legyengül, hiszen a téli hónapokban szervezetünk kevesebb ásványi anyaghoz, létfontosságú vitaminhoz és nyomelemhez jut, ritkábban vagyunk a friss levegőn és kevesebbet mozgunk. Télen az anyagcserénk is lelassul, így a táplálkozásunk során a szervezetünkbe kerülő mérgeket és a lebontó folyamatok során képződött káros anyagokat sem tudja kellőképpen kiválasztani. Az utóbbiak felszaporodásának legfőbb oka a mértéktelen táplálkozás, valamint a túlzott fehérje- és zsírfogyasztás.
A kúrák időtartamát, mikéntjét illetően számos nézet létezik, nincs egységes vélemény. Vannak, akik a nagyon drasztikus megoldásokat tartják helyesnek, mások engedékenyebbek, abban azonban egyetértenek, hogy az étrendből száműzni kell az alkoholt, a koffeint, a szénsavas italokat, a cukrot, az édességeket, a zsíros húsokat és tejtermékeket, a feldolgozott, tartósított, valamint gyorséttermi ételeket. Az alábbiakban egy mindenki által könnyen betartható diétát mutatunk be.

Étrend
1. nap: csak gyümölcs-, ill. zöldséglevet, valamint szénsavmentes ásványvizet fogyasszunk a nap folyamán
2. nap: nyers gyümölcsöket, zöldségeket beiktathatunk a folyadék mellé
3. nap: zsiradék nélkül párolt zöldségfélék, gyümölcsök mellett barna kenyér, rizs fogyasztását is bevezethetjük
4–14. nap: az előbbiekhez társulhat még minimális mennyiségben sovány szárnyas hús, valamint sovány tej és tejtermék
Minden reggel fogyasszunk el egy csésze méregtelenítő teát (patikákban, gyógynövényboltokban beszerezhető) A 15. naptól visszatérhetünk a szokásos egészséges táplálkozáshoz, de a gyógyteát igyuk további két héten át.
Amennyire lehet, év közben se legyünk testünk ellenségei, próbáljuk meg betartani az egészséges életmód előírásait. Igyekezzünk a betegségek kialakulását helyes életvitellel megelőzni, ne csak akkor essünk gondolkodóba, ha már baj van.
Táplálkozzunk változatosan, hisz minél többféle ételt fogyasztunk, annál többféle tápanyaghoz juthat a szervezetünk. Inkább többször, 4-5 alkalommal étkezzünk egy nap és egyszerre csak kisebb mennyiséget fogyasszunk.
Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt lehetőség szerint nyersen, igyekezzünk minél több teljes kiőrlésű gabonát beépíteni az étrendünkbe. Korlátozzuk a só bevitelét, próbáljuk meg egyéb fűszerekkel ízletessé varázsolni ételeinket. Használjunk kevés zsiradékot, abból is nagyrészt növényi eredetűt, tejtermékekből is lehetőleg az alacsonyabb zsírtartalmúakat válasszuk. Édességek helyett együnk inkább gyümölcsöt. Szánjunk elég időt az ételek elfogyasztására, rágjunk meg minden falatot alaposan. Naponta legalább két liter folyadékot igyunk, elsősorban szénsavmentes ásványvizet. A helyes táplálkozást egészítse ki rendszeres testmozgás (séta, futás, úszás stb.) hetente legalább három alkalommal. Mellőzzük a dohányzást és a tömény alkoholok fogyasztását. Ne hajszoljuk túl magunkat, hagyjunk időt a pihenésre is.
Ha a felsorolt elvek szerint élünk, már elmondhatjuk magunkról, hogy sokat teszünk egészségünk megóvásáért. Ennek ellenére egy tavasszal beiktatott méregtelenítési kúra hasznos lehet. A kúra során a szervezet felfrissül, megerősödik és megnő az ellenálló képessége a kórokozókkal szemben.

Dr. Karvázy Dominika
Törökbálint 6. számú körzet
háziorvosa



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!