Kerthelység

2008. júl 30.

Újabb lépés a minőségi helyi közlekedéséért

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A helyi körjárat, amelyet a lakosok „BálintBuszként” ismertek meg, júniustól nemcsak nevében, de minőségében is megváltozott.

Törökbálint képviselő-testülete nagy súlyt fektet a helyi ún. közösségi közlekedésre, mivel a cél, hogy az itt élőknek – akár aktív munkakorúak, gyermekek vagy idősek – legyen lehetőségük arra, hogy a személygépkocsin kívül megfelelő minőségű közösségi közlekedési szolgáltatást vehessenek igénybe célutazásaikhoz. Ez – Turai István polgármester szerint – jórészt a már ismert BKV-buszjáratokkal, illetve újabb bálinti területeknek a közösségi közlekedési útvonalakba beiktatásával megoldható, vannak azonban a városnak olyan részei, amelyeket ezek a járatok nem érnek el. Példaként említi az Anna-hegyet, ahol az elmúlt években jelentősen megnőtt az állandó lakosok száma, s ahol erősödött a lakosság igénye a rendszeres helyi buszjárat iránt, hiszen a hegyről le- és feljutni sem az időseknek, sem a nehéz iskolatáskát cipelő gyerekeknek nem kis megerőltetés. Ez hívta életre korábban a már ismert „BálintBusz” helyi körjáratot, amely az üzemeltető cégről kapta a nevét. Júniustól e körjáratnak nemcsak a neve változott helyi körjáratra, hanem üzemeltetése is más társasághoz, a Dencinger Kft.-hez került.
A polgármester a váltással kapcsolatban elmondta: az előző, helyi buszjáratot működtető céggel olyan sok – menetrend-módosítási, járatcsökkentési, önkormányzati többletfinanszírozási stb. – probléma merült fel, hogy a képviselő-testület úgy döntött: június 6-ával az eddigi útvonal meghagyásával a helyi autóbusz-szolgáltatással, vagyis a rendszeres körjárat működtetésével a Dencinger Kft.-t bízza meg.
Megkeresésünkkor Lics Zoltán, a társaság szakmai irányítója kifejtette: június 6-ától sem a buszjárat korábbi útvonala, sem a menetrendje nem változott, és a díj is a hatósági díjszabásnak megfelelő. Csupán az utasokat szállító busz lett korszerűbb elődjénél, a közel húszéves Ikarusznál. Az általuk beállított jármű jóval fiatalabb, német MAN 202-es gyártmány, amely alacsony padlózatú, így jóval kényelmesebb és 97 utas szállítására alkalmas.
Cégével kapcsolatban a szakember elmondta, hogy a Dencinger Kft. tulajdonosa 1995-től végez személyszállítást, 2001-től pedig helyi menetrend szerinti közlekedést. Jelenleg Vecsésen üzemelteti még – a törökbálintinál jóval nagyobb területen – menetrend szerinti helyi, városon belüli buszközlekedését az ottani önkormányzat megbízásából.

szet


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!