Kerthelység

2009. dec 31.

Kommunikáció, konfliktuskezelés, már az óvodában

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

III. Törökbálinti Óvodapedagógiai Napok

November 16-án ismét útra keltek Törökbálint pedagógusai, hogy ellátogassanak egymáshoz, tapasztalatot cseréljenek és jobban megismerjék egymás módszereit, elképzeléseit. A négy napon át tartó rendezvénysorozat alkalmával sorra került a város mind a négy óvodája. Karsainé Gasser Mária, a Csupaszív Kétnyelvű Óvoda vezető óvónőjének kezdeményezése alapján három éve tartották az első ilyen találkozót.

A rendezvény nem csak az óvodapedagógus kollégáknak szólt, sőt elsődleges céljai közé tartozott, hogy az általános iskolák alsó tagozataiban dolgozó tanítónők is megismerjék a módszereket, amelyekkel az óvodákban felkészítik a gyerekeket az iskolai életre. A már hagyományosnak mondható forgatókönyv szerint a nap első felében a vendéglátó óvoda hospitálási lehetőséget biztosított a csoportokban, ahol a tanító nénik, óvó nénik élőben kísérhették figyelemmel a pedagógusok és a gyerekek munkáját. Délután egy-egy előadást hallgathattak meg, majd lehetőség volt a látottak megbeszélésére és a tapasztalatcserére.
Az első napon a Bóbita Óvoda mutatkozott be. A csoportokban Az ősz címmel komplex foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődő kollégák. Délután Ványi Ágnes logopédus, speciális szakpedagógus és Szűcs Antal Mór logopédus hallgató, amatőr zenész előadását hallgathatták meg az érdeklődők, Útban a kompetenciák felé: kommunikációs elemek az anyanyelvi nevelésben címmel. A pedagógusberkekben kevésbé járatos olvasók számára kicsit talán bonyolultnak tűnhet a cím, de a résztvevők egyhangú véleménye szerint nagyon érdekes előadás volt, amelynek legizgalmasabb eleme a „zenezörejek” felhasználási módjainak bemutatása volt az olvasásoktatásban és az anyanyelvi nevelésben. Az előadók egy csomó különleges hangszert, zajkeltő eszközt hoztak magukkal, amelyeket a vendégek is megszólaltathattak. Az ezekkel való játék különösen érdekessé teheti a hangok, betűk tanulását az iskolába készülő korosztály számára.
Délután Turai István polgármester vezetésével a vendégek látogatást tettek az átadás előtt álló új hatcsoportos óvodában is.
November 17-én a Walla Óvoda látta vendégül az érdeklődőket. A kiscsoportban itt is az őszi hangulat került a komplex foglalkozás középpontjába. A középsősök a testrészeink és azok funkciói témában foglalatoskodtak, a nagyok pedig Szinkulics Ágnes közreműködésével népi táncokat, játékokat fűztek szép kis csokorba. A délutáni előadást Kommunikáció és konfliktuskezelés címmel Szalay Katalin klinikai szakpszichológus tartotta. A téma sajnos egyre aktuálisabb, hiszen a pedagógusoknak napról napra, egyre gyakrabban kell szembenézniük ezekkel a problémákkal, így ezen a napon is volt mit megbeszélniük az óvó néniknek.
A Csupaszív Kétnyelvű Óvoda  vegyes korosztályú csoportjaiban az adventi készülődés, a család és környezetvédelem témakörben felépített projekteken dolgoztak a gyerekek, délután pedig A kompetenciaalapú óvodai nevelés gyakorlata címmel Tőke Györgyné közoktatási szakértő előadásából megtudhatták, hogyan lehet már óvodás korban megalapozni az iskolákban egyre több helyen alkalmazott kompetenciaelvű oktatásban részt vevő gyerekek tudását.
Az utolsó napon került sorra a város legnagyobb óvodája, a Nyitnikék Óvoda, amelynek mind a hét csoportjában bemutató foglalkozásokat tartottak. Vizuális nevelés, matematika, irodalom, környezet, ének témakörben dolgoztak, játszottak a gyerekek és a látogatók egyaránt. Délután aztán Szinkulics Ágnes előadásában Néprajz és népi kultúrák a XX–XXI. században címmel együtt kereshették meg a hagyományok átadásának helyét az óvodai nevelésben: magyar szokások, ünnepek, jeles napok kerültek terítékre. Lehetett táncolni, játékokat tanulni és persze nem maradt el a „mesterkedés” sem, így a vendégek egyúttal csuhéval díszített adventi koszorúikat is elkészíthették. Ez a nap is olyan jól sikerült, hogy még a késő délutáni órákban is együtt beszélgettek, tevékenykedtek.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!