Kerthelység

2008. máj 30.

A gyümölcsök királynője: eper

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A május az első gyümölcsérlelő hónap. Illatos, vörösen fénylő, kívánatos gyümölcse az eper, a természet legszebb ajándéka.


Tele vitaminnal, az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen növényi vegyületekkel. Lédús, C-vitaminban gazdag gyümölcs, amely a hosszú téli hónapok után feltölti testünket, lelkünket. És a színe, az illata! Mintha csak a színterápia doktorai találták volna ki! Még a látványa is energetizál! Csökkenti a máj zsírlerakódásait (koleszterint), de ezen felül intenzív sóoldó tulajdonságairól is ismert, aminek következtében egyedülálló gyorsasággal indítja be a tisztító mechanizmusokat. Serkenti a vérkeringést és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Bőséges C- és E-vitamin tartalmával kitűnő vértisztító táplálék. Csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van. Fogyasztása javasolt a lábadozóknak, húgyhólyag-, vese-, májgyulladásban szenvedőknek, de haszonnal fogyaszthatják a melankóliában, neuraszténiában szenvedők is.
Az eper bőrápoló hatása sem elhanyagolható. Kinyitnak a strandok, beindul a napozás szezonja, és az első napérlelte gyümölcs máris megvéd annak káros hatásaitól. A bőrbe bedörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől, hűsíti a bőrt a napozás után és véd az ultraibolya-sugárzástól. A gyümölcs egészében vagy összetörve és kaolinnal összekeverve, pakolás formájában hatásos a zsíros, faggyús bőrtípusra, míg tejföllel vagy tejszínnel a száraz és normál bőrök ápolására alkalmas.
Hogy a fogaink fehéren csillogjanak, ajánlott hetente egyszer pépesített földieperrel bedörzsölni.
Minden lehetőséget ki kell használni a fogyasztására, hiszen csak rövid ideig találhatók meg a pultokon. Jó partner a fogyókúrában is. Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti. Szezonban kúráként délelőttre és estére elosztva egy-másfél kilogrammot is elfogyaszthatunk.

Szívbarát eper
Legújabb kutatások szerint azok, akik sok epret fogyasztanak, védik ereiket a gyulladástól, így megelőzik az érelváltozások miatt kialakuló súlyosabb szövődményeket.
A Harvard Egyetem népegészségtani intézetének munkatársai 27 000 nő étkezési szokásainak elemzése, valamint laboratóriumi vérvizsgálatok alapján jutottak arra a következtetésre, hogy az eper csökkenti az erek gyulladását. A kutatók az érgyulladást egy C reaktív protein (CRP) nevű fehérje vérszintjének mérésével állapították meg. A magas CRP-szint számos kutatás eredményei alapján az érelmeszesedés, a szívbetegségek és az agyérkatasztrófa fontos rizikófaktorának számít. Az Amerikai Kardiológus Társaság és az Egyesült Államok Közegészségügyi Központjának közös irányelvei alapján a 3 mg/l feletti CRP-érték már kockázati tényezőnek számít a szívbetegségek szempontjából.
Az egy hónap alatt epret egyáltalán nem fogyasztó nők körében 14-szer nagyobb valószínűséggel találtak emelkedett CRP-szintet, mint az epret hetente legalább kétszer evő hölgyek esetében. Nem meglepő, hogy a legtöbb epret fogyasztó nők általánosságban is sokkal egészségesebben éltek; ők átlagosan naponta kétszer annyi zöldséget és gyümölcsöt ettek, mint epret nem fogyasztó társaik, étrendjük így sokkal több fontos tápanyagot, például rostokat, C-vitamint, káliumot és folsavat tartalmazott, koleszterinszintjük (az összes és az LDL, vagy más néven „rossz” koleszterin) is többnyire alacsonyabb volt.
Az eper számos kulcsfontosságú tápanyagot és ún. fito- (azaz növényekben található) tápanyagot tartalmaz, melyek szerepet játszhatnak szívünk egészségének fenntartásában. Más kutatások már azt is bizonyították, hogy az eper magas tápanyag- és antioxidáns-tartalma nemcsak a szívbetegségek, hanem bizonyos daganattípusok ellen is véd.

Egy kilogramm eperben 4 g fehérje, 113 g szőlőcukor, 8 g só és 7 g rostanyag van. Vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem cukrozzuk az epret! A cukor hizlal, elnyomja a gyümölcs egyedülálló zamatát, erjedésnek indul, ezzel a fontos anyagok, vitaminok bomlását is felgyorsítja.
Sajnos az apró magvas gyümölcsök, így az eper is, csalánkiütést idézhet elő. Ez elsősorban csecsemőknél tapasztalható. Aki nagyon ritkán fogyaszt friss epret, szintén bőrkiütést kaphat. Legtöbbször azonban ez nem valódi allergiás reakció. A gyümölcsben lévő speciális anyagok a sejtekben hasonló reakciót váltanak ki. Meg kell győződni róla, hogy tényleg nem eperallergiáról van szó, és fogyasszuk rendszeresen!
Amellett, hogy nagyon finom és tele van tápanyagokkal, a Harvard Egyetem kutatói szerint még a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkenti az eper. Használjuk ki ezt a pár hétig tartó gyógy-, szépítőszert és fo­gyasszuk egészséggel!

Epres tiramisu
Hozzávalók 6 személyre:
• 50 dkg eper
• 1 citrom leve
• 1 tasak vaníliás cukor
• 6 evőkanál narancslikőr
• 24 darab babapiskóta
• 25 dkg mascarpone sajt
• 2,5 dl natúr joghurt
• 3 evőkanál porcukor
• a díszítéshez: citromfűlevelek

Az epret megmossuk, megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A citromlevet felforraljuk a vaníliás cukorral. A narancslikőrrel mélytányérba öntjük. A babapiskóták felét gyors mozdulatokkal megforgatjuk a lében, és kibélelünk velük egy akkora lapos tálat, amelyben egymás mellé elférnek. A mascarponét elkeverjük a joghurttal és a porcukorral. A piskótára egy réteg epret szórunk, és bevonjuk a krém felével. A maradék piskótát megforgatjuk a likőrös lében, a krémre fektetjük, rászórunk egy réteg epret, majd rásimítjuk a maradék krémet. Letakarjuk, és 1 órára a hűtőbe ­tesszük. Tálalás előtt a krémre szórjuk a maradék epret, és citromfűvel díszítve kínáljuk.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!