Kerthelység

2009. jan 30.

Biosarok

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Fekete retek a torok és az epe orvossága

Az egyik legértékesebb téli zöldségfélénk, kiváló immunrendszer-erősítő,  rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A fekete retek – erős aromája és magas illóolaj-tartalma miatt – közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Igazi népi gyógymód a hideg időszakra.
Mit tartalmaz a fekete retek?

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin, továbbá B1-, B2-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz. A fekete retek csípős íze azonnal elárulja, hogy e gumó igen gazdag mustárolajban, raphanol és raphanin nevű illóolajokban és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is.

Gyógyhatásai

A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik. Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Erős aromája és magas illóolaj-tartalma miatt közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Májzsírosodás ellen a legjobb gyógyszer, különösen a reteklékúra alkalmazása, legalább hat héten keresztül. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Ha epekövünk vagy epehomokunk van, segíthet, ha hathetes reteklékúrát kezdünk, de természetesen ezt csak orvosi felügyelet mellett tegyük.
Ezenkívül a reteklé sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek között stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az ízületi gyulladást és daganatellenes hatása is ismert.

Reteklékúra

A retek nedvét frissen kell elkészíteni (a gumót meg kell hámozni, feldarabolni vagy lereszelni, utána kipréselni), majd néhány órán át hűvös helyen tárolni, ezalatt jórészt elveszíti maró ízét. Ne ijedjünk meg, a szaga borzasztóbb, mint az íze.
A retekkúra elsősorban epeúti megbetegedések esetén hasznos, az erre hajlamosaknak évente 2-3 alkalommal egy hónapon át célszerű megtartani.
Kezdetben naponta 0,5-1 dl friss reteknedvet kell meginni éhgyomorra, majd 3-4 nap után fokozatosan 3-4 dl-ig lehet emelni az adagot, amit négy részletben kell meginni a nap folyamán. A kúra végén fokozatosan ismét 0,5-1 dl-re kell csökkenteni a napi mennyiséget.

Retek és méz, a torok kéményseprője

Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!