Kerthelység

2015. dec 20.

Új névvel, de hasonló sikerekkel

Írta: admin Kategória: SPORT

A Törökbálinti Shaolin Kungfu Egyesület immár új néven – Törökbálinti Sportegyesület – folyamatosan fejlődik, és új eredményeket ér el. Rengeteg versennyel, bírói továbbképzéssel és bemutatókkal telik az egyesület élete.
Több helyen is lehetett olvasni, hogy a magyar válogatott tarolt Bulgáriában, a III. Wushu Európa Bajnokságon, Stara Zagorban. A versenyen egyesületünk tagjai is megmérettették magukat. A magyar válogatott húsz fővel érkezett a versenyre, ebből négy fő volt a Törökbálinti Sportegyesület oszlopos tagja (Telegdy Ákos. Fábián Dorina, Kósa Panna és Bódi Norbert). A bajnokság mind eredményekben, mind tapasztalatokban gazdag volt, emellett további büszkeségünk, hogy magyar bíró is részt vett a versenyen. Természetes már az is hatalmas büszkeség, hogy a magyarok ott voltak Európa legjobb versenyzői közt, és nem maradtak észrevétlenek!
A fiatalabb versenyzőinkről sem szabad megfeledkezni, hiszen ők is megmutatták tudásukat, méghozzá az Acél Ököl Egyesület által szervezett házi bajnokságon.  A verseny Szigetszentmiklóson volt, és elmondhatjuk, hogy ugyanolyan büszkék lehetünk kezdő versenyzőinkre is, mint az Európa-bajnokság résztvevőire! A házi bajnokságok célja, hogy a gyerekek megismerjék, hogyan is zajlik egy­egy verseny, illetve, hogy felmérjék tudásukat. Ezek mind sikeresen teljesültek, hiszen mindannyian nagyon szép eredményekkel és rengeteg tapasztalattal tértek haza.
Az elmúlt hónapokban rengeteg bemutatóra is sor került, ilyen volt többek között május 31­-én a gyermeknap, július 1­-jén a BálintTér Fesztivál, ahol megmutathattuk, hogy egyesületünk tagjai a gasztronómia útvesztőjében se vesznek el, hiszen második helyezést értek el a főzőversenyben!
Fontosnak tartjuk továbbá a sportszeretet és az egészséges életmód hirdetését is, így amikor felkérték az egyesületet, hogy vegyen részt a MediConcept sportnapon, örömmel elfogadtuk. Bemutattuk sportágunkat, illetve részt vettünk a focibajnokságon és a futóversenyen is. Emellett Bóta Ili, egyesületünk elnöke, kondiórát is tartott kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A szervező, Rózsa Péter a Mediconcept Kft. ügyvezetője a rendezvényen tartott beszédében külön megköszönte a TSE részvételét, és azt, hogy színvonalas programjukkal hozzájárultak a sportnap sikeres lebonyolításához.
Legvégül két fontos táborról számolnék be. A Chan Wu Szövetség által szervezett táborban 11 fő vett részt egyesületünkből. A tábor edzéseit Shibo Shi Xing Hong (ejtsd: Sübo Si Szing Hong) tartotta, ami külön megtiszteltetés volt az ott megjelenteknek. Shi Xing Hong a Shaolin Templom 32. generációs szerzetese, Shibo a rangja. 1999-­ben látogatott el először hazánkba, azóta itt él, és tanítja a magyar shaolin kungfu közösséget.
A Magyar Chan Wu Szövetség alapítója, amely egy stílus szövetség, tehát csak a shaolin kungfut fogja össze. A tábor nagyon sikeresnek bizonyult, a gyerekek amellett, hogy sok újat tanultak a nagymestertől, eddigi tudásukat is csiszolhatták. Természetesen a kánikulában nem maradhatott el egy kis strandolás sem, illetve az esti tábortűz, ahol a kungfuról, és annak kialakulásáról mesélt Shibo.
A gyerekeink nem pihennek. Amint hazaérkeztek, és kifújták magukat, indult is a következő tábor. Július 20­25-­ig a „wushu királya” tartott edzőtábort Kerepesen, a Magyar Shaolin Központban. Név szerint Zhao Qing Jian, aki Jet Li­t is edzeni szokta egy­-egy filmforgatás előtt. Zhao Qing Jian Shi Xing Hong tanítványaként hat évig tanult a Shaolin Templomban, majd látva adottságait, a Mester a wushut javasolta számára a tradicionális shaolin kungfu helyett. Egyesületünkből öt tanítvány vehetett részt a táborban, ami szintén nagy megtiszteltetés volt.  A napi 4 óra edzés után természetesen megvolt a jól megérdemelt pihenés is, mivel a kánikulában erejüket meghaladva teljesítették a mester elvárásait.
A nyár zárásául bográcsozást tartottunk a Tóparknál egy kis Sárkányhajózással összekötve, hiszen minden eredménytől függetlenül a legfontosabb, hogy nemcsak csapat vagyunk, hanem egy család is.
Részt vettünk az immár 2. alkalommal megrendezett a Törökbálinti Sportág­vá­lasztó napon, melyet a helyi ifjúsági önkormányzat és a TIFO szervezett. Az eseményen Törökbálint számos sportegyesülete képviselte magát, és tartott bemutatókat a sportolni vágyóknak. Egyesületünk ifjabb kungfusai is színpadra léphettek.

Európai Sporthét
Egyesületünk  is csatlakozott a Mozdulj te is Európával! elnevezésű kezdeményezéshez.
Hazánkban szeptember 7-étől szeptember 30-áig tartó „BeActive” néven zajló eseménysorozatot a Magyar Szabadidősport Szövetség koordinálja. A Munkácsy Mihály Művelődési Ház adott otthont a nyílt óráknak, melyet az egyesület két alkalommal rendezett meg az elmúlt héten. Célunk, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a mozgás fontos szerepére, az egészség megőrzésében betöltött preventív hatására. A sportolni vágyóknak lehetőségük volt betekinteni a Szabadidősport Szakosztály által koordinált kondiórára Bóta Ili sportoktató vezetésével szeptember 16-án, illetve a Kungfu- Sanda Szakosztály nyílt edzésére szeptember 23-án, melyet Lengyel Balázs jiaolian és Telegdy Ákos jiaolian irányítottak. Mindkét alkalmat eredményesnek mondhatjuk, hiszen nemcsak az egyesület aktív tagjai voltak jelen az edzéseken, hanem új arcokkal is találkozhattunk, és megismertethettük a mozgás örömét.

HKF Országos Bajnokság II. Törökbálinton
Egyesületünk, a Törökbálinti Sportegyesület testvéregyesületével, a Budaörsi Szabadidős Sportegyesülettel karöltve szervezhette október 10-én a Kungfu/Wushu Országos Bajnokság II. fordulóját. Az eseményre a Törökbálinti Sportcsarnokban került sor. A verseny olyan gördülékenyen zajlott, mint egy olajozott gépezet, hiszen a szervezők és a bírók egy jól összeforrott csapattá alakultak már az évek során. Mind a szervezésben, mind az előkészületekben és a verseny napján is nagy segítséget nyújtottak a Törökbálinti Ifjúsági Önkormányzat tagjai. Megtisztelt minket  jelenlétével  Mészáros János, a MOB alelnöke; Toma Mihály, volt olimpiai birkózó és Géczy Krisztián, törökbálinti képviselő.
A 120 versenyzőből 13 fő törökbálinti színekben indult, név szerint Bódi Norbert, Fábián Dorina, Kósa Benő, Kósa Panna, Kovács Ádám, Kovács Dávid, Laborczy Mira, Molnár Sándor, Oláh Olivér, Oláh Roland, Süli Mihály, Vörös Kristóf és Wancsakovszky Levente. Összesen 14 érmet vittek haza tagjaink, ebből 11 arany, 2 ezüst és 1 bronz, ezzel tovább öregbítették egyesületünk hírnevét.

Sporthetek
2015. október 1-je és 31-e között a belvárosi Europeum Üzletközpont a Blaha Lujza térnél interaktív sportkiállítást tartott, ahol volt szerencséje egyesületünknek is föllépni.
Az ingyenes interaktív kiállítás és programsorozat teljes egészében a sport jegyében zajlik. Egyesületünk, a TSE Shaolin Gongfu szakosztálya október 16-án, pénteken léphetett színpadra, és tarthatott egy kis ízelítőt a nagyérdeműnek sportágunkról, de ezen kívül boxedzés, ingyenes masszázs, és sok egyéb program is volt a palettán. A programok még egyéb érdekességekkel folynak, minden kedves érdeklődő megtekintheti a programlistát a sporthetek.europeum.hu oldalon. Áldozzunk pár órát a sportnak és az egészséges életmódnak!
Forrás: TSE



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!