Kerthelység

2015. jún 06.

„Én az emberre is kíváncsi vagyok”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Bod Krisztina idén kettős jubileumot ünnepel. 25 éve látszerész és 20 éve optometrista. Törökbálinti rendelőjébe azokat a pácienseket várja, akiknek van egy órája az alapos látásvizsgálatra, hiszen ez alatt Krisztánál egy vizsgálatot nem nagyon lehet „megúszni”. Hogy miért? Beszélgetésünkből erre is fény derül.

Hogyan kerültél erre a pályára?
Érettségi után (nem túl nagy pedagógusi  elhivatottsággal) jelentkeztem a tanárképző főiskolára, de nem vettek fel. A következő évben megismétlődött a kudarc. Mikor hazamentem, édesapám, aki ekkor az OFOTÉRT-nél dolgozott,  azt mondta, hogy akkor majd jó “szemüvegkeret-szerelő” válik belőlem. Nem tudtam pontosan mi ez, de nem volt sok választásom, elkezdtem a látszerész iskolát. Elhivatott, lelkes szakemberek tanítottak és boldogan fedeztem fel, hogy egy csodálatos hivatásra hívott el engem Isten. Szükség volt a kézügyességemre, a kommunikációs képességemre, az empátiámra, az ízlésemre, a fizikai, optikai tudásomra, a kreativitásomra. Már az elején megtanultam, hogy ez nem egyszerű kereskedelem, hanem gyógyászati segédeszközzel való kiszolgálás. A szakma csúcsaként, elérendő célként lebegett előttem az optometrista képzés. Idén 20 éve kaptam diplomát mint látszerész mester. (Abban az időben még kellett hozzá mesterlevél.)
Mit csinál a látszerész, és mit az optometrista?
Az optikus az, aki a szemüveglencsét megfelelő dioptriájúra csiszolja.  A látszerész az, aki például a boltban segít kiválasztani a szemüvegkeretet, aki a recept alapján megrendeli a lencsét, majd ő az, aki a lencsét a keretbe belehelyezi. Aki megvizsgálja a pácienst, szemüveget vagy kontaktlencsét ír neki, és ha bármi rendellenességre utaló jelet lát, szemészhez küldi, az pedig az optometrista.
Mióta dolgozol Törökbálinton?
1995-ben, mikor elvégeztem a főiskolát, bekéredzkedtem a törökbálinti rendelőbe, és ott kezdtem el vizsgálni. Életem úgy alakult, hogy rám maradt a házunkban lévő rendelő, és úgy gondoltam, hogy ne maradjon üresen, beköltözöm oda.
Mi az, amivel te többet tudsz nyújtani egy olyan céggel szemben, ahová bemégy, és egy óra múlva van szemüveged?
Úgy gondolom, ez egy bizalmi dolog. Ha hozzám valaki eljön, akkor nálam nagyjából egy órát tölt el. Én az emberre is kíváncsi vagyok, például arra, hogy mivel foglalkozik, hiszen ez is befolyásolja, hogy milyen szemüvegre van szüksége. A 20 éves tapasztalatom alapján állíthatom, hogy a szemüveget nem csak a látószervnek írjuk, hanem az egész embernek. A rendelőmben én osztom be az időmet. Nem kell 10 perc alatt dioptriát produkálnom, mint sok multinál ez előfordul. Az alapos anamnézis felvétele legalább ennyi időt vesz igénybe, viszont ez után már sokkal könnyebb a dolgom. Ha tudom, hogy a páciensem mire szeretné használni a szemüvegét, könnyebben tudok számára megfelelő lencsét ajánlani. Külön öröm, hogy ezt csakis szakmai szempontok alapján tehetem. Az is igaz, hogy a jól hangzó, csábító akciókkal nehéz versenyezni a kicsiknek, de a személyes kapcsolat, a figyelem, a tisztelet az emberek és a szakma iránt sokakat mégis elhoz a magamfajta látszerészek boltjába.
Eddig szinte reklám nélkül működtem, az emberek ajánlanak engem az ismerőseiknek. Köszönet ezért! Nekem külön öröm,hogy jártomban-keltemben találkozom a pácienseimmel. Nagyon fontosak a visszajelzések, és jó együtt örülni az emberekkel, amikor a munkám eredményeként például elmúlik az évtizedes fejfájásuk!
Nálad mennyi idő alatt készül el a szemüveg?
Ez a bonyolultságától is függ. A leghosszabb idő két hét, a legrövidebb két nap.
Gyerekeket is vizsgálsz?
Hivatalosan tizennégy éves kortól vizsgálhatok, de, aki hozzám fordul tanácsért, azt mindig elhívom egy szűrésre a rendelőbe. Az anamnézisből itt is sok mindenre lehet következtetni. Beszédesek a szemmozgások is. Megmérem komputerrel a fénytörést és a legkisebb gyanú esetén gyerekszemészhez irányítom a kis pácienst. Véleményem szerint minden kisgyermeknek el kellene jutni egy alapos vizsgálatra még az iskolakezdés előtt, még akkor is, ha semmilyen panasza nincs.
Milyen nálad a keretválaszték?
Igyekszem minden nemre és korosztályra (0-100 éves korig), arcformára, ízlésre gondolni, amikor keretet választok az árukészletembe. Fontos, hogy legyenek divatos kereteim, de tudni kell, hogy nem mindenkinek áll jól az éppen aktuális stílus, ezért a kollekciómban mindig van konzervatív szemüvegkeret is.
Mik a tapasztalataid a mai szemekkel kapcsolatban? Meglátszik, hogy sokkal többet töltünk számítógép előtt?
Az egyik nagyon fontos változás, hogy egyre több a rövidlátó. Már egészen kicsi kortól a gyerekek kezében van az okostelefon, a tablet, ezért közelre áll be a szemük. A másik, amit megfigyeltek, hogy előbbre került a szürkehályog kialakulásának ideje. Mikor én voltam főiskolás, akkor 70 év felett okozott ez problémát, most már a 60 éveseknél sem ritka. Ezt az UV sugárzás és a sok mesterséges fény okozza. Egyre több - és már nem is olyan időskori - a makula degeneráció, ami a centrális látás elvesztésével jár. Ehhez is hozzájárul az UV sugárzás erősödése, a kék és lila fényáradat, ami a monitrorokból áramlik a szemünkbe. A legutóbbi kutatások szerint ez a típusú fény gátolja a melatonin hormon felszabadulását, ezért, aki az estéjét monitor előtt tölti, sokkal nehezebben tud elaludni. Ez az ártó fény fokozza a szabadgyökök felszabadulását. Szerencsére a lencsegyártók már kifejlesztették az ilyen típusú káros fényeket kiszűrő szemüveglencséket is. A sok számítógépes munkahely miatt egyre többen szenvednek a szem és idegrendszer kifáradásából eredő fejfájástól, ami szintén jól korrigálható szemüveggel. Mindennapos panasz a szemszárazság, amire a műkönnyek adnak enyhülést. Ezekből is látszik,hogy nagyon nagy kihívás a látással, szemmel összefüggő panaszok vizsgálata és korrekciója.
Kontaktlencsével foglalkozol?
Igen. Meg kell jegyeznem, hogy mióta a pályán vagyok, rengeteget változtak a kontaktlencsék is. Most már tórikus, sőt multifokális kontaktlencse is létezik. Nőtt az oxigénáteresztő-képessége és a viselési komfortja az újabb lencséknek. Én mindenkinek javaslom (akár alakalomszerűen is), akinél nincs egészségügyi kizáró ok. Jó korrekciós lehetőség, és természetes látást nyújt.
A lézeres szemműtétről mi a véleményed?
Nagyon sokan kérdezik ezt tőlem. Igazából azt kellene mondanom, hogy nem javaslom, hiszen, aki megcsináltatja a szemét, az onnantól fogva biztos nem lesz a páciensem. Legalábbis 45 éves koráig. Akiket nem beszélek le róla, azok a fiatal rövidlátók, akiknél a leg­stabilabb látásjavulás várható. Alapos kivizsgálás után a műtétet végző központokban mindenkit felvilágosítanak a beavatkozás várható eredményéről.

Németh Gergő



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!