Kerthelység

2015. ápr 19.

Üzlet – Jótékonykodás – Közéleti szerepvállalás

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Borbély Gyurival, a RONI közért tulajdonosával
Utoljára 2012 decemberében készítettem interjút „Ronigyurival”. Azóta már több mint két év telt el, kíváncsi voltam, mi történt vele azóta. Sokat kérdezgettem, számtalan téma felszínre került, ő pedig örömmel, nyíltan, lezseren, de mégis komolyan válaszolt.
•    Mikor legutóbb beszéltünk, még három élelmiszerüzleted is volt Törökbálinton. Most már csak egy maradt – igaz, a legnagyobb. Csak nem a csőd felé haladsz?
Szerencsére ilyenről szó sincs, csak volt egy „kis” változás az üzleti életben, jött az a bizonyos trafiktörvény, amely lehetetlenné tette, hogy a József Attila utcai üzlettel pályázzunk. Nem érte el azt a forgalmat, hogy érdemes lett volna pályázni. Tehát az bezárt, maradt kettő. A végállomási üzlettel pályáztunk, de - érdekes mód - nem nyertünk. Így is folytattuk, végül mégis a bezárás mellett döntöttem. Szerencsére nagyon sokan, kb. a vevők 60%-a átjött a Szabadság téri üzletbe! Ezúton is köszönöm nekik.
Akkor ez azt is jelenti, hogy csökkent a forgalmatok?
Nem, illetve volt egy kis visszaesés, de most már az egy bolt forgalma meghaladja a két évvel ezelőtti három bolt forgalmát.
Azért a Tesco Express nyitását biztosan megéreztétek!
Talán egy kicsit csökkent a közért forgalma, de az akár „hibahatáron” belüli is lehet.
A vasárnapi nyitva tartás új szabályai hogyan érintenek titeket, és mit vársz ettől?
Lényegében sehogy, ugyanúgy leszünk nyitva, mint eddig! Mit várok? Erősebb vasárnapokat.
Hogy lehettek nyitva? Gondolom, nem ketten csináljátok a feleségeddel. Olvastam a Facebookon, hogy a fiadnak sok örökbefogadott testvére lesz…
Erre most mit mondjak? Hoztak egy okos döntést, ehhez kell alkalmazkodni. Kollégáinkat bevettük a vállalkozásokba, így ők is tulajdonosok lettek… Természetesen a örökbefogadást viccnek szántam erre a helyzetre. A lényeg, hogy a közért és a trafik is NYITVA van vasárnap!
Van még valami, amit a bolttal kapcsolatban el szeretnél mondani?
Két beszerzési újdonságról számolhatok be. Szerződést kötöttem egy görög nagykereskedéssel, így sok görög terméket árulunk. A feta- és grillsajtoktól kezdve a tzatzikin keresztül a banános mogyorókrémen át sok-sok finomságot. Másik új kapcsolatunk a Hideg Nyalat, a fagyijaikon kívül már a süteményeiket is áruljuk. Ezek paleo és vegán termékek, 100%-ig természetes anyagokból készülnek.
Kicsit áttérhetünk az emberre?
Persze, ne kímélj!
Ahogy láttam, nem hagyott alább a támogatási kedved.
Az nem olyan, hogy alább hagy, sajnos mindig vannak és lesznek rászorulók, illetve olyan ügy, ami mellé - úgy érzem - oda kell állnom, mert pozitív!
Nagyon szeretném, ha minden hónap végén a Családsegítőn keresztül élelmiszercsomagokkal tudnánk segíteni 4-6 családnak.
Ez karácsony óta így megy, de keresek magunk mellé olyan magánembereket, illetve vállalkozásokat, üzleteket, akikkel ezt tovább tudjuk folytatni. Már van néhány jótékony ember, aki névtelenül ad, de páran kellenének még, hogy komoly legyen a segítség.
Ezen kívül tavaly nyáron, illetve az idén is támogattunk előadást a Művelődési Házban (köszönjük nekik, hogy lehetővé tették a terem használatát, ezzel támogatva az ügyet), ennek teljes bevétele jótékony célokat szolgált.
Más programok támogatása is előfordul: nemrégiben a Bálint Mártonban rendeztek irodalmi vetélkedőt, oda vittük a kenyéren kívül az ásványvizet és a szendvicsre valót.
Bevallom, meglepődtem, mikor tavaly ősszel Elek Sándor támogatását olvastam a Facebookon…
Pedig nincs min. Félre ne értse valaki, nem a Fideszről, hanem egy emberről írtam. Arról, hogy most őt tudom elképzelni a vezetői székben. A pártot továbbra sem szeretem, de ez magánügy.
Még egy kérdés erejéig térjünk ki a Facebookon megjelentekre. Olvastam egy bejegyzést, mely azt feszegette, hogy érdekes módon mostanában nem támadod az önkormányzatot úgy, mint régebben. A szerző párhuzamot vont azzal, hogy egy szintén kritikus ismerőse kapott valamit az önkormányzattól, s azután rögtön megszűnt a kritizálás!
Igen, igen, tényleg volt ilyen. Nagyon rosszul esett, mert aki ismer, tudja, hogy lehet bennem hibát találni, de az, hogy lekenyerezhető lennék, az nem állja meg a helyét! Persze nincs olyan ember, akit mindenki szeret – ezzel nincs is gond –, de az alaptalan vádaskodást nem tudom elviselni! Igaz, megajándékoztak egy úszásoktatásra szóló bérlettel, de azzal a munkámat ismerték el, annak megbecsüléseként kaptam. Nagyon jólesett! Az, hogy pár hónappal a választás után nem kritizálok mindent, nem jelenti azt, hogy ha egy év múlva nem látszik a haladás, akkor nem én leszek az egyik legnagyobb bíráló!
Más: ha jól tudom, neked köszönhető, hogy Agárdi Szilvi és Weisz Fanni közös dalát Törökbálinton forgatták.
Tény, hogy én kampányoltam a klip készítőinél Törökbálint mellett. Többen szerették volna támogatni, többek között egy mobilszolgáltató. Végül több hetes finom rábeszélés után kijöttek Bálintra, s akkor már felénk billent a mérleg nyelve. Szerencsére Elek Sándor és a képviselők is úgy látták, hogy egy olyan klipet, amelyben két fogyatékkal élő a főszereplő, támogatni érdemes, ez város jó hírét is erősíti. Nagyon örülök annak is, hogy az én ötletemnek köszönhetően nem csak a helyszínek voltak bálintiak, de a Vivien Dance tánciskolának köszönhetően a szereplők nagy része is helybéli.
A magánéletedről is kérdezlek, ha gondolod, válaszolsz, ha nem, nem. Igaz, hogy elköltöztél otthonról?
Igen, igaz. Már másfél éve, de nincs háború, jól megvagyunk, és ami mindkettőnknek a legfontosabb, hogy Roni ebből, ha lehet, semmi negatívot ne érezzen. Ez szerintem működik is.
Köszönöm az őszinte válaszodat. Végül arról beszélj, kérlek, mik a terveid a közeljövőben.
Mint már mondtam, többekkel együtt minden hónapban 4-6 család élelmiszerekkel való támogatását szeretnénk folytatni. Jó lenne a szegedi siket gyerekeket pár napra ismét vendégül látni, valamint felkérni Weisz Fannit és Agárdi Szilvit, hogy mindhárom iskolában tartsanak érzékenyítő előadást.
S még valami: biztos, hogy én ott leszek április 9-én a Bödőcs-esten a Művelődési Házban!
Végül: mindenkit kérek szépen, mivel Törökbálint tisztasága, szépsége közös ügyünk, ezért ne szemeteljen (cigi csikket sem ér elpöckölni), ne firkáljon, ne rongáljon!



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!