Kerthelység

2015. ápr 19.

A törökbálinti hagyományos íjászversenytől a mongóliai Naadamig

Írta: admin Kategória: SPORT

Nagyon jó évet zárt 2014-ben a Magyar Hagyományos Íjász válogatott. A csapat vezetője, a Törökbálinton élő Posta Pál lapunk kérdésére elmondta, több nemzetközi rangos eseményen vettek részt a tavalyi évben, mely versenyekről kitűnő eredményekkel tértek haza. Elsőként Belső-Mongóliában, a II. Nemzetközi Nyílt Kínai Bajnokságon vettek részt, ahol a távolsági versenyben Mónus József az aranyérmet, Posta Pál pedig senior kategóriában a bronzérmet szerezte meg.
Ezután Mongóliába utazott a csapat, ahol versenyen kívül részt vettek a Naadamon. Ez egy olyan verseny, melyen csak mongolok vehetnek részt. A magyar csapat vendégként vett részt, az eredményük nem számított be a versenybe.
Ősszel Koreába utazott a csapat, a Hagyományos Íjászok Világbajnokságára. A magyar csapat ezen a versenyen Kína mögött, Koreát, Mongóliát és Japánt megelőzve az ezüstérmet szerezte meg. A magyar csapat ezen a versenyen nyolc versenyzővel indult, s mindannyian éremmel tértek haza. Két aranyérmesünk volt, a már említett Mónus József a távlövést és a ballisztikus íjászatot, dr. Skaliczki Andrea pedig a hölgyek között a ballisztikus íjászatot nyerte meg.
A 2015-ös év is remekül indult, hiszen az év elején rendezték az IFAA teremíjászversenyt, melyen a törökbálinti Posta Csongor a fiatal felnőttek kategóriájában, testvére, Posta Donát pedig a junior kategóriában lett bajnok. Két héttel később pedig a 3D országos bajnokságon – melynek lényege, hogy életnagyságú műanyag vadállatokra kell lőni – lett Csongor magyar bajnok. Vagyis még alig telt el pár hónap az évből, de Csongor már kétszeres magyar bajnoknak mondhatja magát. A 3D verseny megnyerése azért is fontos, mert idén augusztusban Gödöllőn rendezik meg a 3D világbajnokságot. Ezen a versenyen Csongor és Donát is elindul.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!