Kerthelység

2015. márc 22.

Zöld Város Törökbálint

Írta: admin Kategória: ZÖLD

Felelősségteljes, a város érdekeit és fejlődését támogató képviselőként nem sokáig gondolkoztam azon, hogy milyen témát, rovatot kéne indítani az idei évben. A cél az volt, hogy olyan dolgokról kell írni, illetve olyan témát kell találni, ami mindenki számára tartogat hasznos információt, ami bármikor használható a mindennapi életben.

Így esett a választás a hozzám közel álló energetika témakörre, megújuló energiák ipari vagy éppen lakossági használatára. A rovat címe Zöld Város – Törökbálint lett, ám eredetileg „Smart City- Törökbálint”, magyarul „okos, intelligens város” címet akartam neki adni. Az utolsó napokban gondoltam át és a városra oly jellemző „Zöld Város – Törökbálint” nevet kapta, ami egyszerre utal a mostani gyönyörű zöld környezetünkre és felvezeti a zöld – megújuló- energia témakört.

Miért fontos erről beszélni és mit foglal össze ez a tág témakör?
„Margóra típusú”, költői válasz helyett öt szóban el lehet mondani a lényeget: ENERGETIKAI FEJLŐDÉS NÉLKÜL NINCS JÖVŐNK!
Amikor a szabadságunkról beszélünk, a magunkra fordítható időről, pénzről, megtakarításról beszélünk. Egy mai átlag magyar ember, ki-ki a pénztárcája szerint a havi fizetésének a 30-70%-át rezsiköltségekre fordítja. A cégek egy részének is komoly küzdelem az energiadíjak megfizetése. Ez a helyzet hosszú távon nem fenntartható. Az állam az előző ciklusban nagyon helyesen igyekezett tüzet oltani azzal, hogy 30%-al csökkentette a lakossági közmű díjakat, ami elsősorban a devizacsapdában lévő tömegeket célozta meg és nekik segített. Óriási dolog ez, de közel sem hosszú távú megoldás. A hatékony megoldás a fejlesztésben, energetikai innovációban van. Törökbálint Város egy átlag lakossági fogyasztóhoz hasonlóan akkor tud „szabadabban” élni, működni, hogyha képes energetikai beruházásokat sikeresen megvalósítani, mivel így olcsóbbá válik majd a város működtetése és több pénz marad más fejlesztésekre.

Ez egy öngerjesztő folyamat. Minél több ilyen beruházás valósul meg, annál több pénz jön vissza évről évre és a megtérülési idő utáni bevétel tiszta profitot jelent majd.
Ma Magyarország körülbelül 5-6%-on áll, hogyha a megújuló energia részarányát nézzük az energiapiacon. 2020-ra cirka 13%-ot kellene elérni, úgyhogy van mit tenni!
A rovat a következő témákkal fog foglalkozni: energetika általában, források- pályázatok, napelem, napkollektor, szélenergia, modern gázfűtés rendszerek, OXY fa, geotermikus energia, hulladékkezelés, LED világítástechnika, energia-hatékony építkezés, elektromos közlekedés, elektromos busz. Természetesen ez a kis témacsokor tovább fog bővülni.
Bízom benne, hogy a rovat el fogja érni az eredeti célját, hasznára válik a lakosságnak és érdekes lesz az olvasó számára.
Alpolgármesterként kiemelt ügyként kezelem a város energetikai fejlődését, meg vagyok róla győződve, hogy csak úgy tudunk a környező települések közül kitűnni, hogy képesek leszünk ezen a téren változtatni, fejlődni és olcsóbbá tudjuk tenni a város fenntartását.

Földvári László
alpolgármester



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!