Kerthelység

2015. márc 22.

Új trendek a házassági vagyonjogban

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

A 2014. március 15-t megelőzően hatályban volt Családjogi törvény gyakorlatilag csupán érintőlegesen foglalkozott a házassági vagyonjogi szerződések  témakörével. Ezzel szemben az új Polgári Törvénykönyv részletesen szabályozást ad ezekre a szerződésekre, növelve ezzel a jogbiztonságot.

A házassági vagyonjogban egyre nagyobb jelentőséget kap a házasfelek autonómiája. A jogszabály által felállított vagyonjogi szabályok csupán akkor érvényesülnek, ha a felek szerződésükkel azoktól nem tértek el.  A házassági vagyonjogi szerződések számának növekedéséhez vezet majd vélhetően, hogy az új Polgári Törvénykönyv a szerződni kívánó felek számára előkészített néhány jól kimunkált vagyoni rendszert, melyekből szintén lehet választani, így csökkentve az esetleges jogalkalmazásból fakadó bizonytalanságokat, valamint így egyszerűsítve magukat a vagyonjogi szerződéseket. Ezek a tipizált rendszerek a közszerzeményi és a vagyonelkülönítési rendszer. Természetesen még ezektől a mintarendektől is el lehet térni, a szabadság majdnem teljes. Azonban ténylegesen teljes szabadságról a polgári jogban sohasem beszélhetünk, vannak lefektetve szabályok, amiktől eltérni nem lehet, mert a szerződés semmisségét vonhatja maga után.
Felhívom a figyelmet arra, hogy a házassági vagyonjogi szerződés érvényességéhez szükséges, hogy legalább ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat szülessen róla. Természetesen a közokiratba foglalás is érvényes szerződést eredményez. Ezen felül fontos szabály, hogy a szerződést el kell helyezni egy országos nyilvántartásban is ahhoz, hogy külső harmadik személyekkel szemben is hatályos legyen, mert ellenkező esetben külön bizonyítás lehet szükséges, hogy adott személy tudott-e arról, hogy egy érintett vagyontárgy közös vagyonba tartozik, avagy nem.
Természetesen ezek a szerződések a házassági életközösség fennállása alatt bármikor módosíthatók, illetőleg megszüntethetők.  A részletes szabályokat illetően mindenképpen szakember tanácsát kell kérni, ami egyébként elkerülhetetlen is, hiszen a szerződés érvényességéhez ügyvéd által ellenjegyzett okirat, avagy közokirati forma szükséges.
Részletesebb információkat talál a www.moravcsik.hu honlapon. Jelen írás nem tekinthető ügyvédi tanácsadásnak. Konkrét ügyével kapcsolatban kérjen konzultációs időpontot!



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!