Kerthelység

2015. márc 22.

„Ahová érték tartozni…”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Telegdy Ákossal, a Törökbálinti Sport Egyesület Shaolin kungfu Utánpótlás Szakosztályának vezetőjével és edzőjével beszélgettünk.
•    Épp vége a vizsgaidőszaknak.
Igen, legutóbb épp sportszociológiából vizsgáztam.
•   Izgalmas lehet. Társadalom és sport – mi a hivatalos álláspont?
Nem túl kedvező. Magyarországon egyszámjegyű a rendszeresen sportolók százalékos aránya. A mindennapos testnevelés óra sem sokat javít ezen, sőt. A legmeghatározóbb az otthonról hozott pozitív minta.
•    Te magad hogyan kerültél a sport közelébe?
Másodikos voltam, kilenc éves, amikor az akkori kungfusok jöttek bemutatót tartani a Zimándy-ban. Mivel előtte is Jackie Chan filmeken szocializálódtam, nem volt kérdés, hogy én is belekezdek.
•    Milyenek voltak az akkori edzések?
1999-ben, amikor elkezdtem, nagyon népszerű volt a kungfu a felnőttek körében is. Edzésen mindig voltunk húszan-harmincan, köztük pár gyerek. Nagyon csibész gyerek voltam, állandóan fegyelmezni kellett. Most már nem dívat a fenyítés az edzésen, de én még sok combost kaptam, rengetegszer álltam sarokban is.
•    Egyszer csak elkezdtél versenyezni, és egészen a 2004-es nem hivatalos olaszországi világbajnoki második helyezésig vitted. Ez hatalmas teljesítmény. Milyen ívet írt le az eddigi sportolói pályafutásod?
2001-ben versenyeztem először. Akkor megnyertem az Országos Bajnokságot. A legjobb helyezésem hivatalos versenyen a 2013-as romániai Európa Bajnokságon elért hatodik hely. Az első verseny után már sorra következtek a versenyek és a bemutatók, míg 18-19 évesen megtartottam az első önálló edzésemet. Ahogy mindenki, én is a kicsikkel kezdtem. Érettségi után nem tudtam azonnal dönteni, hogy milyen irányban tanuljak tovább, így Németországban voltam nyelvet tanulni, aztán pedig Kínában, egy kéthónapos edzőtáborban. Végül egy OKJ-s edzői képesítés megszerzése után Egerbe jelentkeztem sportmenedzseri szakra.

•    Most pedig a Testnevelési Egyetemen tanulsz. Miért váltottál?
Eredetileg nagyon szerettem volna kollégista lenni. Viszont itt volt a csapatom, így fél év kollégium után Törökbálint és Eger között ingáztam, ami nagyon leterhelt. Végül szeptemberben sikerült a TF-en elérni, hogy átvegyenek a sportmenedzseri szakra.
•    Most heti négy edzést tartasz az utánpótlás versenyzőknek. Milyen gyerekekkel dolgozni? Mitől függ, hogy „jó” egy edzés? Az eredményektől? Az egyéni fejlődéstől?
Mindig is jól kijöttem a gyerekekkel, könnyen megtaláltam velük a közös hangot. Nagyon szeretek velük dolgozni. A „jó” edzés nem eredmény kérdése. Úgy gondolom, hogy akkor végzem jól a dolgom, ha a gyerek mosolyogva megy haza edzésről.
•    Mit adott neked a kungfu és mit vett el cserébe?
Nem hinném, hogy bármit elvett volna. Sokkal inkább kaptam. Az általános „kitartás, akaraterő, koncentráció” szentháromság mellett leginkább a legtöbb, amit kaptam az egy közösség ahová érték tartozni.

Versenyek, táborok, rengeteg edzés

– erre készül a TSE 2015-ben

A Törökbálinti Sport Egyesület kungfu és sanda versenyzői tavalyi évben a Magyar Tradicionális Kung Fu és Wushu Szakszövetség hivatalos versenyein 30 arany, 17 ezüst és 12 bronzérmet szereztek.

Az idei év kétségtelenül egyik legnagyobb kihívása a májusban-Bulgáriában megrendezett Európa Bajnokság lesz. Tavalyi eredmények alapján az egyesület hat versenyzője kvalifikálta magát a nemzetközi megmérettetésre, akik reményeink szerint képviselik Magyarországot és Törökbálintot egyaránt.
Terveink szerint az egyesület idén maga is házigazdája lesz a március 28-án megrendezendő XII. Magyar Chan Wu Bajnokságnak, ősszel pedig az Országos Bajnokság helyszínét fogja biztosítani a Törökbálinti Sportközponttal együttműködve.
A versenyeken túl idén nyáron nyílik először lehetőség arra, hogy az egyesület versenyzői és növendékei a szakszövetség hivatalos edzőtáborában vegyenek részt a magyarországi Nagymester, Shi Xing Hong szakmai vezetése alatt. A nyári edzőtábor mellett a háromhavonta tartott, évszakonkénti elvonulásokat is megtartjuk.
A kungfu iránt érdeklődők az iskolai és a városi rendezvényeken, például a majálison és a gyermeknapon tartott bemutatóinkon kaphatnak ízelítőt növendékein és sportolóink tudásából. A kungfut és a kínai kick bokszot, azaz a sandát kipróbálni szándékozó felnőttek és gyermekek bármelyik edzésünket megtekinthetik, és ha kedvet érezhetnek, akár azonnal be is állhatnak közénk.

Törökbálinti Sport Egyesület



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!