Kerthelység

2015. márc 22.

Tóth István a Déli sarkot is meghódította

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Az Északi-sark után Tóth István maratonfutó a tavalyi évben Déli-sarkot is meghódította. A településünkön élő sportember, a három évvel ezelőtti versenyen az első helyezést érte el. A mostani versenyre nem tűzött ki maga elé helyezést, csak azt tudta, hogy mennyi idő alatt szeretné lefutni a távot. A terv sikerült, és az eredmény a harmadik helyre volt elegendő.
•    2011-ben futottad le az Északi-sark maratont. Mikor döntöttél úgy, hogy a másik sarkon is futsz egyet?
Amikor lefutottam a North Pole Marathon-t már tudtam, hogy le akarom futni az antarktiszit is. Sőt már előtte is. Azt nem tudtam, hogy mikor, de azt tudtam, hogy mindkettőt szeretném lefutni.
•    Melyik verseny volt a nehezebb? Miben volt más a két verseny?
Az északi sarki, mert az volt az első és nagyon nem is tudtam, hogy mire számítsak. Továbbá a körülmények is zordabbak voltak, nemcsak az időjárás, hanem a szervezettség tekintetében is. Az antarktiszi tábor nagyon profin volt megcsinálva.
•    Nehezítette az a versenyzést, hogy most tudták rólad, hogy három évvel már nyertél hasonló jellegű versenyt?
Semmiképpen sem. A verseny során egyszer éreztem valami furcsaságot, amikor az első frissítőpontban szépen sorban, rajtszám szerint ki voltak készítve az egyéni frissítők, csak valahogy az enyém hiányzott a sorból. Mire megtalálták leszakadtam az élbolytól. Akkor ott gyorsan fel is állítottam magamban egy „összeesküvés elméletet”. Aztán ezt szépen elhessegettem magamtól.
•    A verseny kezdése több napig csúszott. mi volt ennek az oka?
Először is csúszott az utazásunk az Antaktiszra, aztán ott is csúszott még két napot a verseny. A maratoni táv egy 21 km-es körön lett kijelölve, ezt kellett kétszer teljesíteni. A pálya messze kinyúlt a hegy védettségéből, ki a gleccserre, ahol cudar szél szokott fújni. Biztonsági okokból a szervezők nem indították el a versenyt addig, amíg az időjárás meg nem engedte.
•    Elégedett vagy az eredményeddel? Erre az időre számítottál?
Fél évvel azután, hogy szétszedték és újra összerakták a jobb sarkam és az Achillesem, tökéletesen elégedett voltam az eredménnyel. 4 és 5 óra közötti időeredményt terveztem be, ezt pont átlagoltam.
•    Korábbi interjúban említetted a Maraton Grand Slam-et. ezzel a terveddel jelenleg hogy állsz?
Ezen az úton nem sokat haladtam előre és nem is szeretnék határidőt adni erre magamnak. Sikerül, amikor sikerül. Ha megvan, feltétlenül szólni fogok.
•    Mit tervezel a következő maratonodra? Gondolom ennél már csak melegebb jöhet.
Igen, nehéz ezeknél hidegebbet találni. Őszintén nem tudom mi a következő. De az biztos, hogy itthon vagy a közelben lesz.

Németh Gergő



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!