Kerthelység

2015. márc 22.

Szabó Nikolett a Riói Paralimpiára készül!

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Örömmel értesültünk róla, hogy Szabó Nikolett hazánk bronzérmes judo paralimpikonja, tavaly az elsők között kvalifikálta magát a Rio de Janeiroban 2016-ban megrendezésre kerülő Paralimpiára. Athén, Peking és London után ez a negyedik ilyen világverseny, amelyen Nikolett a nemzeti válogatott színeiben küzd a győzelemért. Az Egerben rendezett Európa Bajnokság bronzérme után az Egyesült Államokban rendezett Világbajnokságról sikerült hazahoznia ismét a legfényesebb érmet.
•    Először is gratulálok a sikerhez! Gondoltad volna, hogy ilyen hamar sikerül bebiztosítani a Rioba szóló repülőjegyet?
Amikor London után elhatároztam, hogy még egyszer megpróbálom, hogy újra harcba indulok a Paralimpiai aranyéremért, akkor már világos volt, hogy egy rövid pihenő után nagyon keményen el kell kezdeni készülni ahhoz, hogy ez az álom valóra váljon. Természetesen tudtam, hogy kvótát kell szerezni, mégis, amikor a világbajnokságra készültem, tulajdonképpen nem is voltam tisztában azzal, hogy ennek a versenynek a megnyerése automatikus kvalifikációt jelent a Paralimpiára. Persze nagyon örülök, hogy ez így van, de ettől még ugyanúgy készülök tovább, és lehetőség szerint addig is igyekszem minél több versenyen részt venni.
•    Mesélj egy kicsit a Világbajnokságról. Hol rendezték? Hány induló közül nyertél?
Az egyesült államokbeli Colorado Springsben volt tavaly szeptemberben. A 70 kg-os súlycsoportban heten indultunk.
•    Számítottál arra, hogy megnyerheted?
Egy ilyen versenyen sok mindennek együttesen kell jól kijönnie ahhoz, hogy az ember nyerni tudjon. Nagyon fontos a felkészülés, de a szerencsén is múlik, hogy a sorsolás az első mérkőzéseken kivel hozza össze az embert. Ezúttal szerencsém is volt, mert a legnagyobb ellenfelemmel, a spanyol lánnyal csak az elődöntőben kerültem össze. Vele régóta kerülgetjük egymást. Néha ő győz, néha pedig én. Ezúttal én voltam a jobb. Sokat számít a pillanatnyi forma, az hogy az ember tud-e koncentrálni abban a négy percben. Szerencsére ez is jól ment, és a döntőben is sikerült győznöm a kínai lány ellen.
•    Így már harmadszor lettél világbajnok a saját súlycsoportodban. Gondolom ez az eredményed is hozzájárult, hogy tavaly decemberben téged választottak a fogyatékkal élők között a legjobb magyar női sportolónak is.
Igen. A Sportcsillagok gálája igazán nagyszabású rendezvény volt, és megtisztelő volt Hosszú Katinka és Berki Krisztián mellett átvenni a díjat. De valójában én csak teszem a dolgomat. Nem gondolom, hogy ezért különösebb elismerést érdemelnék.
•    Mi a helyzet veled a judo-n kívüli világban?
Köszönöm szépen jól vagyok. Az elmúlt év az önállósodásról szólt, és úgy érzem, sikerült elérnem, amit szerettem volna. Van munkahelyem, méghozzá olyan ahol tekintettel vannak a sportbéli céljaimra. Rugalmasan tudom beosztani a munkaidőmet, hogy maradjon elég idő az edzésekre. A judo edzéseken túl járok vízi tornára is, és az erőnléti edzésekre is időt kell szakítani. Így azért az életem továbbra is főként a judo körül forog.
•    A Rioi Olimpiáig még van hátra egy kis idő. Milyen feladatokat tűztél ki magadnak a közeljövőre nézve?
Idén Szöulban rendezik a Világjátékokat, ez lesz a következő verseny, amelyen indulok. Az előkészületek már folynak. Természetesen szeretnék itt is minél jobban szerepelni. A győzelem fontos nekem, és megpróbálok minden tőlem telhetőt megtenni érte.

Perjés Erzsi



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!