Kerthelység

2014. dec 26.

Riczu Imre Emlékverseny

Írta: admin Kategória: SPORT

Hónapok teltek el azóta, hogy meghallottuk a szomorú hírt. Riczu Imrét, a Szabadság téri Tutto Bici Kerékpárbolt és Szerviz vezetőjét sokunk kedves ismerősét, barátját, kerékpáros edzés közben baleset érte, és néhány napos küzdelem után belehalt sérüléseibe.

Imi évtizedek óta a magyar országúti kerékpározás közismert figurája volt. Mountain Bike, majd később országúti kerékpár versenyző volt, visszavonulása után a magyar válogatott szerelője, és gyúrójaként, számtalanszor segítette versenyzőinket a lehető legjobb eredmények eléréséhez. Régi álma volt, hogy egyszer Törökbálinton is megrendezzenek egy komoly, a szakma által is jegyzett kerékpárversenyt. Barátaival sokszor beszélgettek erről, de akkor még senki sem gondolta, hogy éppen Imi halála, a rá való méltó emlékezés lesz az, ami életre hívja majd a viadalt.
Riczu Anikó Imi testvére, és Stubán Ferenc szövetségi kapitány, az Utensilnord kerékpárcsapat sportigazgatója indították el a kezdeményezést, amelyhez azonnal csatlakozott Pécskövi Tibor a Tutto Bici Kerékpárbolt tulajdonosa, és Török Dániel kilencsszeres Magyar Bajnok triatlonista aki szintén Imi jó barátja volt, és a bolt vezetőjeként lépett Imi nyomdokaiba. Négyük kitartó, és lelkes munkájának köszönhetően néhány hét leforgása alatt sikerült megszervezni a versenyt, méghozzá nem is akárhogyan!
A kezdeményezést az időjárás is kegyeiben fogadta, hiszen október 18-án, szombaton reggel verőfényes napsütésre ébredtünk. A rajtot a Mária segíts kápolna előtt, a dombtetőn állították fel, és dél körül már közel százan gyülekeztek drótszamaraikkal, hogy letekerjék az első tiszteletkört, amellyel Imire emlékeztünk. A rajtvonalnál állók között volt Elek Sándor polgármester, és Géczy Krisztián képviselő is. Mint azt Pécskövi Tibor elmondta, a család, és a barátok mellett, a város önkormányzata és annak vezetése is rendkívül segítőkész volt, és minden támogatást megadott a szervezőknek, és számos törökbálinti vállalkozás is részt vállalt a költségekből. Igazi keserédes érzés volt látni a gyerekeket, felnőtteket, fiatalokat és idősebbeket, profikat és amatőröket, amint Imire emlékezve neki indultak a nem túl hosszú, de annál nehezebb kör végigtekerésének.
Fél órával később a rajtnál már a profik sorakoztak. Jelen volt a hazai kerékpársport színe-java. 64 igazolt országúti kerékpár versenyző nevezett a versenyre, köztük hazánk két olimpikonja Kusztor Péter, és Lovassy Krisztián is. A kiszólításos rendszerű versenyben, a versenyzőkre 35 kör és összesen 101 km megtétele várt, méghozzá olyan körpályán, amelynek gyakorlatilag egyetlen sík métere sem volt. Ez nagy erőpróba még az igazán tapasztalt versenyzőknek is, így aki nem jól taktikázott, már az elején könnyen több mint két perces hátrányba kerülhetett az élbolyhoz képest, így a verseny befejezésére kényszerült. Hosszú szökése után végül is Dér Zsolt, az Utensilnord versenyzője gurult át először a cél vonalon, és a többi dobogós helyet is ennek az egyesületnek a tagjai, Pelikán János, és Holló Botond szerezték meg. A viadal sikeresen, biztonságban, bukásoktól mentesen zárult.
A győztesek ünnepélyes keretek között vehették át a díjaikat, de azt hiszem, hozzájuk hasonlóan mi törökbálintiak is nyertesnek érezhetjük magunkat, hiszen a verseny szervezőinek, résztvevőinek és végső soron Riczu Iminek köszönhetően Törökbálint újra gazdagodott. A szervezők határozott szándéka, hogy a verseny bekerüljön a Magyar Kerékpáros Szövetség verseny naptárába. Az országúti kerékpározás szerelmeseinek nagyon jó hír, hogy jövőre, a profi futammal együtt egy amatőr verseny megrendezését is tervezik. Pécskövi Tibor, és Török Dániel megtette az első lépéseket, hogy 2015-ben létrehozzanak egy Törökbálinti Kerékpár Sportegyesületet, mely már jövőre meghatározó szereplője kíván lenni a hazai utánpótlásnak, főleg országúti, de mountain bike, és cyclocross szakágakban is. Pécskövi Tibor elmondta, hogy jövőre nem csak utánpótlással, hanem U19-es csapattal is szeretnék megmérettetni magunkat, és ehhez szeretnék Törökbálintra csábítani Garamszegi Lászlót (Ottót) aki nemrég települt haza Belgiumból, az egyik legkiválóbb szakembert, aki maga is kiváló eredményeket elérő országúti versenyző volt. Ottó Törökbálinti jelenléte garancia, hogy olyan kerékpárkultúrát alakítsunk ki Törökbálinton melyre az országban kevés helyen van példa.
Elek Sándor polgármester is kifejezte abbéli szándékát, hogy a kezdeményezésből igazi hagyomány váljon városunkban, így méltán bízhatunk az önkormányzat jövőbeli támogatásában is. Reméljük így lesz, és jövőre mindannyian újra találkozunk a rajtvonalnál, hogy együtt tekerjünk egyet, Riczu Imi emlékére.

P. E.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!