Kerthelység

2014. dec 26.

Közösség – prevenció – egészségmegőrzés

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A Törökbálinti Sport Egyesület (korábban Törökbálinti Wushu és Shaolin Kungfu Egyesület,) az október 15.-i közgyűlésén Oláhné Bóta Ilonát, a sokak által ismert és kedvelt „Bóta Ilit” bízta meg az elnökségi feladatokkal.
•     A törökbálinti sportolók régóta ismernek. Kérlek, mesélj a sportolói pályafutásodról.
Iskolás koromban Budaörsön kézilabdáztam, majd fitnesz órákra kezdtem járni, és megtetszett ez a mozgásforma.1998-ban az akkor még Testnevelési Főiskola sportoktatói szakán végeztem. Azóta tartok rendszeresen aerobic foglalkozásokat különböző korosztályok számára.
Általában fitnesszel foglalkozol. Hogyan kerültél a TSE-hez?
A kisebbik fiam hat éve kezdett el kungfuzni, a nagyobbik fiam a TTC-ben focizik és a TSE-ben sanda-zik. A szorosabb kapcsolat nagyjából három éve kezdődött közöttünk. Azóta szülőként mi is eljárunk a férjemmel az egyesület által szervezett táborokba, részt veszünk az egyesület közösségi életében, illetve több foglalkozást is tartok.
Te is kungfuzol?
Nem, én kondi, aerobic, és termi kerékpáredzéseket tartok, emellett pedig ovis tornát, és van egy nyugdíjas torna csoportom is. A szépkorúak számára például sikerült kijárnunk, hogy ingyen tudjanak részt venni a foglalkozásokon. Nagyon fontosnak tartom előrehaladottabb korban is a mozgást és mivel nyugdíjas korosztályról van szó, folyamatosan figyeljük a fizikai és egészségügyi állapotukat is. Az ovis torna keretein belül pedig a gyerekek játékos koreográfiák segítségével észrevétlenül tanulhatják meg az aerobic alaplépéseket. A shaolin kungfuhoz leginkább a fiaimon keresztül kapcsolódom, bár tavaly óta, bíróként is részt veszek a versenyeken.
A beszélgetésünk előtt már jelezted, hogy számodra az egészségmegőrzés és a sport mellett prevenció is fontos. Miért szívügyed?
Az eredeti végzettségem szülésznő, bár már nem tevékenykedem ezen a területen. Jelenleg a Szülészeti és Nőgyógyászati Prevenció Tudományos Társaságnál dolgozom, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra. Rendszeresen megjelenünk törökbálinti rendezvényeken is, legutóbb például a TIFO Sportágválasztón voltunk jelen. A legfontosabb, hogy mindenki találja meg magának azt a mozgásformát, amit szívesen gyakorol. A felnőttek részéről ez nem csak önmaguk miatt fontos, hanem azért is, mert szülőként, példaképként visszahatunk a gyerekeinkre. Nagyon fontos az egészségmegőrzés, de a közösség is. A TSE keretein belül valódi közösség formálódott az évek során. A társaság nem csak edzeni jár össze, hanem nagyon sok barátság is szövődött már a gyerekek és a felnőttek között is.
Nagyon sokrétű az érdeklődésed. Az egyesület elnökeként mik a céljaid? Milyen sportok közül lehet az egyesületben választani?
Először is szeretnék köszönetet mondani a TSE tagjainak, edzőinek a bizalomért, és minden kedves szülőnek, akik időt, és energiát nem kímélve segíti az egyesület életét, munkáját. Az egyesület gerincét a kungfu-oktatás adja, de lehetőség van ezen kívül sandázni, azaz a kínai bokszot is kipróbálni. Vannak továbbá wushu edzések, ahol a kungfunak egy modern, akrobatikus ágát lehet elsajátítani.
Szeretném, hogy a jövőben, létszámban és a szakosztályok tekintetében is tudnánk bővülni, és ha az egyesületbe járó sportolókat egy életen át elkísérné az a szemlélet, amit kung-funak hívunk. A külső- belső egyensúly megteremtése, megtartása, fejlesztése, és a fiatal generációnak ezeknek átadása.
Örülnék, ha a kungfus körökből ismert, az önálló szervezetek közötti nagyon kooperatív hangot helyi szinten is meg tudnánk találni és együtt még több embert tudnánk mozgósítani.  Ezen kívül nagyon fontosnak tartom az együttműködést a többi törökbálinti sportegyesülettel is.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!