Kerthelység

2014. dec 26.

Elindult a Kenuiskola

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Hosszas előkészület és tervezgetés után szeptemberben vízre szállhattak a törökbálinti tavon a Kenuiskola első hajói. Városunk önkormányzata és az MTK támogatását is élvező utánpótlás csapat tagjai, jelenleg a téli felkészülésüket végzik, hogy jövőre elindulhassanak első versenyeiken. Buday Mátyással az iskola alapítójával és edzőjével beszélgettünk.
•    Viszonylag régóta dédelgeted azt az álmodat, hogy a törökbálinti tavon, kenus iskolát nyiss. Emlékszel az első alkalomra, mikor találkoztál a tóval?
Sok évvel ezelőtt egy üzleti konferencián voltam, ahol a Tópark projekt terveit ismertették. Ekkor figyeltem fel a tóra. Mikor érdeklődtem náluk, ott a helyszínen, kiderült, hogy már ők is felvették a kapcsolatot a Kajak-kenu Szövetséggel. Később az a hír járta, hogy a tavon nem lehet ilyen sportokat űzni, mások is sikertelenül próbálkoztak a megvalósítással, ezért részemről a dolog, feledésbe is merült. Pár év múlva, nagybátyám, Buday Tamás, aki a kanadai válogatott edzője, meglepte a fiamat egy kenuval. A hajónk már megvolt, szerettem volna a közelben vízre tenni. Akkor kerestem meg a tó tulajdonosát, Berta Zsoltot, aki nagyon nyitott volt az elképzeléseimre. Hamar eljutottunk arra a pontra, hogy aláírtunk egy szándéknyilatkozatot, mely szerint, ha megvalósul itt egy kenus utánpótlás-bázist, akkor a tavat és a környezetét a sportolók rendelkezésére bocsájtja. A használat jogát első körben húsz évre, az utánpótlás sport számára térítésmentesen kaptuk meg.
Te vagy a Kenuiskola alapítója és te is foglalkozol a gyerekekkel. De kicsoda Buday Mátyás, kire bízzuk a gyermekeinket, ha lehozzuk őket edzésre?
A Buday név esetleg ismerős lehet kenus berkekben. Nagybátyám, akit már említettem, négyszeres világbajnok, unokatestvéreim szintén világbajnokok, bár ők kanadai és német színekben. Én szintén válogatott kenus voltam, de viszonylag hamar, 19 évesen abbahagytam a sportot. Sajnos nem tudtam megmutatni, hogy mire vagyok képes, ezért bennem maradt egy feszültség, hogy azt a tudást, amit kaptam nem használtam ki rendesen. A kenuzás helyett akkor a tanulást és a munkát választottam. Mivel én már versenyezni nem fogok, azt a tudást, amit megszereztem, gyerekeknek szeretném továbbadni, az ő sikereikben szeretnék kiteljesedni.
Engem személy szerint meglepetésként ért, hogy a Kenuiskola alakuló ünnepségén részt vett Deutsch Tamás, az MTK elnöke. Hogyan kerül képbe ez a patinás fővárosi klub?
A Kenuiskola, Törökbálint Város Önkormányzatával és az MTK-val háromoldalú megállapodást kötött. A város támogatta a Kenuiskola elindulását, az MTK pedig azt ígérte, hogy vállalja fenntartás költségeit és segít a gyerekek versenyeztetésében egyesületi hátterével.
Mik az első hónapok tapasztalatai?
Az lett volna az ideális, hogyha a Kenuiskolát áprilisban el tudjuk indítani, hiszen akkor egész nyáron evezhettünk volna. Ehelyett csak szeptemberben tudtunk kezdeni. Volt két hónapjuk a gyerekeknek, hogy megismerjék a vizet és megkedveljék a sportot, de novembertől már a téli edzések kezdődtek el. Ennek ellenére nem állunk rosszul. Közel 30 gyermek jár hozzánk, ami nem mondható rossznak. Nem sok olyan hely van az országban, ahol harminc kezdő kenus lenne. Reményeim szerint jövő ilyenkor már hatvanan leszünk. Nagyon tetszik ez a kis csapat, amelyik most összejött, igazán lelkesek és úgy gondolom, hogy nemsokára büszkék is lehetünk rájuk.
Milyen tapasztalataid vannak a horgászokkal kapcsolatban? Azt lehetett hallani, hogy nagy az ellenállás.
Amit interneten egy-két embertől olvasok, az teljesen más, mint amit a tavon tapasztalunk. A horgászok és a halőrök nagyon barátságosak és segítőkészek. Nem zavarjuk egymást. Mi a tó közepén edzünk, viszonylag messze a horgászoktól. Természetesen meg tudom azt érteni, hogy új dolog az, hogy a tavon osztozkodniuk kell, de szerintem hamar meg fogjuk egymást szokni.
A technikai hátteretek mennyire adott?
Szükségünk lenne arra, hogy a hajóparkunkat fejlesszük, ezért most azon dolgozom, hogy mire tavasszal újrakezdjük vízi edzéseket, ne legyen hajó gondunk. Szintén szükségünk lesz egy mikrobuszra és vontára a versenyek és edzőtáborok alkalmával, hogy a versenyzőket, hajókat és eszközöket szállítani tudjuk. Telephelyünk közművesítése is kihívás még. Nem aggódom, mert eddig is nagyon sok támogatást és segítséget kaptunk, de még sok munka van előttünk.
A tavon fel szokott bukkanni egy sárkányhajó. Róla mit kell tudni?
A sárkányhajó nagyon fontos része az egyesületnek. Nagyon jó csapatépítő eszköz, mellyel be tudjuk vonzani a felnőtteket, szülőket is a Kenuiskola életébe. Szeretnénk kihozni általános iskolai osztályokat is a tóra, kihelyezett testnevelés órák keretében. Nem utolsó sorban, szeretnénk egy saját sárkányhajó csapatot is, mellyel később versenyezhetünk is. December 7-én a törökbálinti uszodában megszervezzük az I. Törökbálinti Medencés Sárkányhajó-versenyt. Ez olyasmi lesz, mint egy kötélhúzás sárkányhajóval. Betesszük a medencébe a hajót, és az nyer, aki a másik csapatot el tudja tolni.
Ha már a versenynél tartunk. Tervezed versenyeztetni a gyerekeket?
Azokat, akik komolyan gondolják és szeretnének versenyszerűen kenuzni, már jövőre szeretném versenyeztetni. Tavasszal már lesznek versenyek. Ezeknek a gyerekeknek a versenyzés élmény és remélem, hogy sikerélmény is lesz.
Magán a tavon lehetne versenyeket rendezni?
Lehetne. Meg van az 1000 méteres hossza. Úgy gondolom, hogy öt éven belül lesznek ezen a tavon is versenyek.
A kajakot és a kenut gyakran emlegetik egy lapon. sosem gondoltad, hogy a kajakot is kihozd a tóra?
Személy szerint a kenuban gondolkozom. Magyarországon a kajak-kenu egyesületek egy részében egyáltalán nincs kenu oktatás, ezt a hátrányt Törökbálinton behozzuk egy kicsit. Én egy erős kenus utánpótlást szeretnék létrehozni, a kajak utánpótlás félő hogy most még túlterhelné a tavat.
14 éves korig hirdetitek az iskolát. Mi lesz azokkal, akik kinövik ezt a kort?
Még pontosan én sem tudom, korábban abban gondolkoztunk, hogy csak utánpótláskorú versenyzőkkel fogunk foglalkozni, de ha a körülmények lehetővé teszik és a versenyzők kötődése erős Törökbálinthoz, akkor akár még az is előfordulhat a jövőben, hogy tíz év múlva válogatott versenyzők is fognak edzeni a tavon.

Németh Gergő



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!