Kerthelység

2014. nov 05.

CSODA ARGENTÍNÁBÓL

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Rendkívüli élményben lehetett része annak, aki augusztus 17-én ellátogatott a Munkácsy Mihály Művelődési Házba, ahol az Erdélyi Magyarok Törökbálinti Egyesületének köszönhetően argentin-magyar tánctalálkozó volt.

Magyarországi részről a Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport lépett fel, argentin részről pedig az Argentína déli csücskéből, Bariloche városából érkezett tánccsoport, mely a „Paprika” nevet viseli. A névválasztás nem véletlen, hiszen az iskolát, amelyből a táncosok jöttek Besenyi Károly professzor alapította 1984-ben. Az iskolát alapvetően nem az Argentínában élő magyaroknak alapították, ez egy teljesen hagyományos iskola, ahol az alapítóatyának köszönhetően mélyen ápolják a magyar hagyományokat. Az iskola Bariloche egyik legnépszerűbb iskolája, jelenleg közel 1000 gyermek jár oda, de csak azért ennyi, mert többet nem tudnak felvenni, hiszen túljelentkezés van. Bariloche városában több mint tíz nemzetiség él szimbiózisban egymással illetve az argentínokkal. A táncesten nagyon érdekes volt például látni, hogy egy indián külsejű fiatalember milyen beleéléssel táncolja a magyar táncokat.
Mikor Fábik István megtudta, hogy a közel 100 fős tánccsoport egy része Európában fog turnézni, egyből tudta, hogy Törökbálintra is meg kell szervezni fellépésüket. Szerencsére a csapat a pár napos magyarországi fellépő-sorozatuk során városunkat is meg tudta látogatni. A település nagyon befogadó volt, mindenki segített, aki tudott. Az önkormányzat, a művelődési ház, Turai István polgármester, Elek Sándor alpolgármester és különböző magánszemélyek is. A csapat Törökbálinton először a Szérűskertben rendezett kis ünnepségen vett részt, ahol a Honfoglalási Emlékmű környezetének átadási ünnepségén adott műsort. Ezután a fiatalok és kísérőik megnézték a kivilágított Parlamentet. Másnap a Budai Várat, a Citadellát, a Szent István Bazilikát látogatták meg, dr. Aradszki András államtitkár úr, országgyűlési képviselőnk jóvoltából pedig belülről is megnézhették a Parlamentet. Este pedig a fellépés következett a Művelődési Házban, amelyen részt vett Besenyi Sándor, Besenyi Károly fia, Claudio Giacomino úr, az argentin nagykövetség budapesti ügyvivője és dr. Aradszki András, államtitkár is. Az estet követően pedig igazi magyaros vendéglátásban volt része a fellépőknek. A következő napon még a nyugdíjas otthonba is ellátogattak egy fellépéssel.
Hazaérkezésük után a kapcsolat megmaradt, bár a távolság hatalmas, az iskola és az EMTE szeretné, ha ez a találkozás nem egyszeri lenne. Végül az egyesület szeretné megköszönni mindazok támogatását, akik nélkül ez a találkozó nem jöhetett volna létre: dr. Aradszki András, Turai István, polgármester, Elek Sándor, alpolgármester Vokány Erika, Fekete Mária és a Hagyományőrző Tánccsoport, Szabó Éva és a művelődési ház összes dolgozója, és az az Erdélyi Magyarok Egyesületének tagsága. Az Egyesület külön is meg szeretné köszönni Egervári László  és Szász János munkáját.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!