Kerthelység

2014. nov 05.

Indul az évad a Szőnyi Erzsébet Zeneiskolában

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Táborozáson túl, jubileumi koncertsorozaton innen…

Feleki László igazgató úrral beszélgettünk

•    Júliusban híre járt, hogy megint nagyon nagy sikerrel zárult az idei Zenei Tábor. Hogy alakult ki ez a táborozási hagyomány?
A táborozás már a Zeneiskola megalakulásával elindult. Úgy gondoltuk, hogy egy ilyen alkalom jó lehetőség arra, hogy a gyerekek az iskolán kívül is együtt lehessenek a tanáraikkal és a társaikkal. Együtt pihenjenek, együtt gyakoroljanak.

Az évek folyamán számos helyen táboroztunk: Voltunk Esztergomban, Fonyódon és sok más szép helyen, de az elmúlt hét évben már mindig Orbányosfára mentünk. Ez a zalai kis falucska mindig nagy szeretettel fogad bennünket.A helyszín is ideális, mert a falutól úgy egy kilométerre, bent az erdőben van egy kis kúria, amelyet a tulajdonos kifejezetten kisebb csoportok fogadására alakított ki. Van medence, a nagyon kedves és szolgálatkész háziasszony főz a csapatra, úgyhogy a gyerekeknek nincs is más dolguk, mint gyakorolni és pihenni.
Elsősorban pihenés, vagy inkább tanulás egy ilyen tábor?
Mind a kettő egyformán. Egyénileg, és csoportosan is folynak órák. A táboroknak mindig van valamilyen tematikája. Az idén a kamarazene került előtérbe. A gyerekek szeretik ezt a műfajt, hiszen az együtt-zenélésnek mindig sajátos örömteli hangulata van. Egyénileg is gyakorolnak, és persze vannak csoportos próbák is.
Hogyan telik egy nap a Zenetáborban?
Reggel hét óra körül kelnek a gyerekek. A reggeli után mindig van egy kis szabadidő, aztán kezdődnek a délelőtti próbák. Együtt ebédelünk, aztán újra egy kis pihenő következik. Ezt követően közösen szervezünk valamilyen programot; fürdés, foci, kirándulás, mindenféle közös játék van a program-palettán, amit peresze az időjárás is befolyásol. Este pedig mindenkinek van még egy próbája. Vasárnapra aztán összeáll a koncertprogram.
Koncert program?
Igen, minden évben a tábor utolsó napján, vasárnap lejönnek a szülők, hogy meghallgassák azt a kis koncertet, amit a gyerekek állítanak össze.Után mindig együtt ebédelünk a nagy teraszon. Ezek nagyon jó hangulatú együttlétek. Nagyszerű érzés a szülői tapssal learatni a szorgalmas munka gyümölcsét. Ezekre a koncertekre, ha lehet én is mindig lemegyek, és a műsort itt az iskolában is bemutatjuk év elején. Az idei koncertnek volt egy különlegessége is. A műsoron szerepelt Gershwin „Summertime” című közismert műve is, de a gyerekek úgy adták elő, hogy mind a nyolc gyerek más hangszeren játszott, mint amit tanul. A gordonkás trombitált, a zongorista gordonkázott, a fuvolista zongorázott-szóval igazi virtuóz megvalósításnak lehettünk tanúi.
Ki jelentkezhet a táborba?
A Zeneiskola minden tanítványa jelentkezhet, de a részvételt ki is kell érdemelni. Minden évben többen jelentkeznek, mint ahány hely van. A tábor egyfajta elismerése a gyerekek évközi munkájának. A tehetség ajándék, de nem elég a jó teljesítményhez. Természetesen nagy gondot fordítunk a különlegesen tehetséges gyerekek képzésére, de egy kevésbé jó adottságú, de szorgalmas tanuló sokszor ugyanolyan, vagy még jobb teljesítményt nyújthat, és a tábor jó motiváció mindenkinek.
Hogyan finanszírozza a Zeneiskola a táboroztatást?
Elsősorban a Szőnyi Erzsébet Alapítvány anyagi támogatásával jön létre, de természetesen a szülőknek is hozzá kell járulniuk a költségekhez. Az Önkormányzat is mindig támogat bennünket. Eddig minden évben sikerült megszervezni, és remélem, hogy ez ezután is így lesz.
Elmúlt a nyár, és itt az új tanév. Az év eleji koncertprogram ezek szerint már megvan, de milyen tervek állnak készen a tanév további részére?
Az idei év különleges mindnyájunknak, hiszen húsz éves lesz a Zeneiskola. Ezt a szép kerek évfordulót szeretnénk méltóképpen megünnepelni. Több helyszínen is tervezünk koncerteket. Az elsőt december 10-én itt tartjuk majd a Zimándy Iskolában. A karácsonyi készülődés, az Advent megadja majd az alaphangulatot. Február 11-én a Bálint Márton Iskolában tervezünk egy nagy koncertet, amelyet egy nagyszabású kiállítással is szeretnénk egybekötni. Itt felvonultatjuk majd azokat a relikviákat, amelyeket fel tudunk kutatni, az elmúlt húsz évre visszatekintve. Remélem sok fénykép, kotta, hangszer összegyűlik majd erre az alkalomra. Az ünnepségsorozat záróakkordja a nagy koncert lesz, a Munkácsy Mihály Művelődési Házban. Ennek a koncertnek az anyagát rögzíteni is fogjuk, és tervezzük egy ünnepi cd felvétel kiadását is.
Mindez nagyon örömteli, de biztosan sok pénzbe is kerül. Hogyan tudják előteremteni a szükséges összeget a koncertek megszervezésére?
Biztos vagyok benne, hogy mint eddig mindig, most is segítségünkre lesz az Önkormányzat. De való igaz, hogy egy ilyen nagyszabású koncertsorozat sokkal több pénzbe kerül majd, mint az eddigi költségvetésünkben ez szokásos volt. De úgy gondolom, egy ilyen szép jubileum igazán megérdemli a méltó megünneplést. Bízom benne, hogy Törökbálint polgárai büszkék az intézményünkre és segítségünkre lesznek. Természetesen elsősorban a hozzánk járó gyerekek családjaihoz fordulunk majd kérésünkkel, de örömmel fogadunk minden anyagi segítséget azoktól, akik hallottak bennünket zenélni a városi ünnepségeken, rendezvényeken, és művészetünkkel sikerült egy kis örömet csempészni a napjaikba. A felajánlott összegeket a Szőnyi Erzsébet Alapítvány számlaszámára fizethetik be.

A Szõnyi Erzsébet Alapítvány számlaszáma:
10910001-00000005-64480003
Unicredit Bank



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!