Kerthelység

2014. aug 22.

Útifű

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A kígyófűnek is nevezett lándzsás útifüvet a legtöbben a patikák polcain, sötét üvegbe rejtett köhögéscsillapító és váladékoldó szirupként ismerjük, pedig sokkal több erő rejlik e csodálatos, fehérvirágú gyógynövényben.

Ez az ártalmatlan kis fű az egyik leghasznosabb gyógyszer a Földön, ami csak azért könyörög, hogy betakarítsák. Különösen jól növekedik szegényes, sziklás talajon (mint például az utak), és gyakran található meg a pitypang társaságában. Az észak-amerikai őslakosok az 1600-as években nevezték el a „fehér ember lábnyoma”-nak, hiszen szemtanúi voltak, hogyan alakultak ki útifűvel teli területek azokon a helyeken, ahol az európaiak széttaposták, megzavarták a talajt.
Az útifű gyakran a túrázók orvossága, főleg a szúnyogok által sújtott területeken. Leginkább azért, mert vérzéscsillapító hatása semlegesíti a méreganyagokat, használható úgy is, hogy összezúzzuk (vagy szétrágjuk) és utána borogatásként ráhelyezzük közvetlenül a sérült területre, mint a méhcsípés, rovarcsípés, akné, seb, üveg általi vágás vagy bőrkiütés. Ajánlott a borogatást átkötni és hagyni az útifüvet hatni 4-12 óráján keresztül. Az útifűből balzsam is készíthető a sürgősségi készlet alapdarabjaként, ami akár egy védőréteget képezhet, vagy használható általános tisztításra is. Emellett figyelemre méltó az aranyérre gyakorolt nyugtató hatása.
Az útifű híres az emésztőrendszerre gyakorolt gyógyító hatásáról. Minden olyan ember számára hasznos lehet, aki antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt vagy fájdalomcsillapítót használ, illetve bármilyen élelmiszer- vagy lisztallergiája van. A levelek és a magvak is használhatóak az emésztőrendszeri betegségek gyógyítására. A leveleket teaként, leves-hozzávalóként vagy szárítva szószokba használható.
A magok étkezés előtti fogyasztás esetén elősegítheti a fogyást. Ismert az útifű enyhe köptető hatása és magas szilícium-dioxid tartalma, így hatásos lehet tüdőproblémák, köhögés és megfázás esetén is.
Az útifű csodaszer számba mehet az emberi szervezet számára, hiszen alkalmas menstruációs nehézségek, emésztési problémák, bőrpanaszok és ízületi gyulladás kezelésére is. Adható salátához, rágható a szomjúság enyhítésére, vagy hirtelen sültek hozzávalójaként is élvezhető.

Lándzsás útifű recept
1 kis maréknyi (szárított) útifüvet forrázzunk le 3 dl vízzel, hagyjuk kihűlni, szűrjük le, majd takaréklángon forraljuk fel, adjunk hozzá 200 g mézet, ismét hűtsük le.Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!