Kerthelység

2014. márc 14.

A közétkeztetés jövője!

Írta: admin Kategória: VÉLEMÉNY

Az elmúlt napok felszínre hozták azokat a problémákat, amelyekkel nem csak településünkön, hanem máshol is szembesülnek az önkormányzatok felelős vezetői: a közétkeztetés jelene és jövője. Mint az már köztudomású, Törökbálinton néhány szülő megelégelte
a szolgáltató nem megfelelő minőségű ételeit és úgy döntött, hogy saját kezükbe veszik gyermekeik ebédeltetését és jobb szolgáltatótól rendeltek ételt, akivel azt ki is szállítatták az iskolába.

Tették ezt jóhiszeműen, gyermekeik érdekében, de talán nem elég átgondoltan. Talán nem mérték fel annak a veszélyét, milyen hatással lesz ez azokra a gyerekekre, akiknek a szülei ezt nem tehetik meg. Milyen feszültségeket vált ki ez a gyerekek között pro és kontra, hogy lehet-e az iskola a látható társadalmi egyenlőtlenségek színtere? Miközben szülőként – akinek a gyermeke ezt a szolgáltatást veszi igénybe – mélyen egyetértek az aggódó anyukákkal és apukákkal, mégis óva intenék mindenkit az elhamarkodott döntéstől. Hiszen mi magunk emeljük ki egy közösségből saját csemetéinket, ha külön ebédet szállíttatunk be számára, és ha valaki azt mondja, hogy ez nem okoz problémát a gyermekek között, akkor az nincs tisztába a gyermekek eredendően tiszta igazságérzetével.
Nem akarok és nem is tudok az adott témával kapcsolatban idő előtt végső következtetéséket levonni, hiszen még a hivatalos szervek véleményei is sok esetben keresztezik egymást. A lényeg az az, hogy gyermekeink érdekei ne sérüljenek, jó és egészséges ételeket egyenek! És hogyan tudjuk ezt elérni? Van megoldás! Egy átláthatóbb, ellenőrizhetőbb közétkeztetés megszervezésére. A tavalyi esztendőben a Kerekdomb Egyesület szervezésében szakemberek több alkalommal tartottak előadást az egészséges gyermekétkeztetés jelenéről és jövőéről. Nem volt túl nagy az érdeklődés, de akik hallottuk, sok olyan információkhoz juthattunk, amelyek megkönnyítik döntésünket arról, hogy ebben a témában mi a helyes irány! (A Civil Egyetem azóta egyébként több alkalommal is foglalkozott ezzel a problémával.)
A helyes irány az önkormányzati fenntartásban működő közétkeztetés. Mikor ezt az egyik előadáson felvettetem, a jelenlévő szülők egységesen támogatásukról biztosítottak minket. Mik is az előnyei egy ilyen megoldásnak? Csak és kizárólag ebben az esetben van folyamatos rálátása a Hivatalnak, azaz a fenntartónak az állandó minőségre! Ebből a szempontból nincs más alternatíva, hiszen a jelenlegi szolgáltatónál végzett monitoring is csak részmegoldás a minőség bizonyos szintű fenntartásában. Saját konyhán a mi gyerekeinknek főzni az egyedüli legjobb alternatíva. Így tudunk egészséges, tartósítószer-mentes élelmiszereket, helyi beszállítóktól almát, barackot esetleg tejtermékeket az asztalukra tenni. Elindulhatna egy termelői ágazat, amely kifejezetten erre a konyhai megrendelésre alapozna. Munkahelyek teremtődhetnek, a közmunkaprogram lehetőségeit kihasználva önálló gazdálkodásba kezdhetnénk, amelyhez állami földterületeket igényelhetünk. Ezen gondolatmenetet követve, a Polgármester úrral egyeztetve, a múlt héten Bitay Márton, állami földekért felelős államtitkárral tárgyaltam a jövőbeli elképzelésünkről.
De meddig marad a mostani szolgáltatási rendszer? A közétkeztetés közbeszerzési eljárásának kiírásakor javasoltam, hogy a lehető legrövidebb időtartamra írjuk ki azt – ez két évet jelent –, mert a felvázolt elképzelés csak középtávon kivitelezhető. Ez a két év elegendő kell legyen arra, hogy megteremtsük a költségvetésünkben a szükséges forrást, az infrastruktúrát és a humán erőforrást, lefolytassuk a megfelelő társadalmi egyeztetéseket. Ez, és csak is ez az út az egészséges gyermekétkeztetés megteremtéséhez.
A Képviselő-testület februári ülésén, egyhangúlag támogatta azt a határozati javaslatot, hogy a Polgármester vizsgálja meg egy saját üzemeltetésű konyha lehetőségét.

Elek Sándor alpolgármester



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!