Kerthelység

2014. márc 14.

Farsangi ételek

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak a vigadozás, mulatozás, evés-ivás, bálozás, karneválozás ideje.

A farsangi mulatságoknak majd csak a húsvét előtti negyvenedik napot, vagyis a húshagyókeddet követő hamvazószerda vet véget. A farsangi ünnepkör legfeltűnőbb mozzanata hazánkban éppúgy, mint más európai népeknél, a jelmezes-álarcos alakoskodás. A XV. század óta szólnak az adatok a férfi-női ruhacseréről, álarcviselésről, az állatalakoskodások különböző formáiról. A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban. Már Mátyás király idejében a királynő itáliai rokonsága művészi álarcokat küldött ajándékba a magyar rokonoknak.
A XVI–XVII. században falu, város és a királyi udvar egyaránt álarcot öltött farsangkor, és úgy szórakozott. Nagy farsangolás folyt a tragikus sorsú II. Lajos udvarában is, egészen a mohácsi ütközetig. 1525-ben húshagyókedden álarcos menet jelent meg az udvarban, melyben elefánt is szerepelt. Maga II. Lajos is jelmezesen, ördögálarcban jelent meg az ünnepségeken. A XVI. századtól említik Cibere és Konc, vagyis a Böjti Ételek s a Húsételek tréfás küzdelmét is.

Cibere vajda és Konc király párviadala
Farsangkor sok helyen nem csupán beöltöztek, hanem beöltözve elő is adtak egy történetet. Az egyik ilyen volt Cibere vajda és Konc király párviadala. Legtöbb helyen szalmabábokkal adták elő a párbajt.
Na, de mit is jelentenek ezek a nevek? A cibere egy olyan leves, amit erjesztett gabonalével öntöttek fel víz helyett, ettől pedig savanyú lett. Aszalt gyümölcsöt vagy krumplit vágtak bele. Leggyakrabban
a böjt ideje alatt ették, ami a farsangot követi.
Konc király pedig a finom, zsíros húsos ételeket szereti, amit egészen a farsang végéig fogyasztottak. Ők ketten megütköztek vízkeresztkor és húshagyó kedden. Vízkeresztkor, január 6-án kezdődik a farsang, tehát ekkor Konc király lesz a győztes. Húshagyó kedden azonban Cibere vajda (nagy uraság) kerül ki bajnokként a viadalból.

Savanyú becsinált leves
Hozzávalók: 40 dkg sertéslapocka, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1/4 zellergumó, 1 kis fej karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, ecet, só, őrölt fehérbors
Elkészítése: A húst és a zöldségféléket felkockázzuk. Fazékban az olajon megpirítjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 1,5-2 liter vízzel. Amikor a hús félpuhára főtt, beletesszük a zöldségféléket és a petrezselyem zöldjét, készre főzzük. Ha elkészült lassan behabarjuk a tojássárgákkal elkevert tejföllel, és ízlés szerit az ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.

Boros pecsenye
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 10 dkg gomba, 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 2 db zsemle, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 1 dl paradicsomlé, 3 dl fehérbor, 1-2 evőkanál libazsír, 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt szegfűbors, őrölt fehérbors, só
Elkészítése: A húst 4 nagy szeletre vágni, kiklopfolni, sózni, borsozni. A zsemléket beáztatni kevés borba, majd lazán kinyomkodva egy keverőtálba helyezni. A libazsíron megpirítani a gombát, a zöldségeket enyhén sós vízben megpárolni, majd összekeverni a zsemlékkel, petrezselyem zöldjével, tojással, és ízlés szerint fűszerezni. A hússzeleteket megtöltjük, feltekerjük és hústűvel rögzítjük. Serpenyőben
a maradék libazsíron állandóan forgatva pirosra sütjük, majd aláöntjük
a paradicsomlevet és a bort, készre pároljuk.

Farsangi részeges csirke
Hozzávalók: 1 közepes csirke, 10 dkg vaj, 3 dl száraz fehérbor,
20 dkg füstölt húsos szalonna, majoránna, őrölt bors, só
Elkészítése: A csirkét kívül-belül besózni, belsejét majoránnával és borssal, külsejét őrölt borssal fűszerezni. A tepsibe megöntözni a felolvasztott vajjal, és a borral, fóliával letakarva párolni  Amikor a csirke megpuhult, szalonnaszeletekkel betakarni és ropogósra sütni.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!