Kerthelység

2014. márc 14.

Sikeres évet zárt a TTC Gerevich Aladár vívó szakosztály

Írta: admin Kategória: INTERJÚ| SPORT

Megalakulásuk óta érdeklődéssel kísérem a TTC Gerevich Aladár Vívószakosztály munkáját, rendszeresen értesülök eredményeikről. Az elmúlt egy évben elért sikerek arra ösztönöztek, hogy megbeszéljek egy találkozót elnökükkel, Györffy Katalinnal és ellátogassak egy edzésükre a Városi Sportcsarnokba. A terem egyharmad része áll a vívók rendelkezésére, amiben ott jártamkor több csoportban, edzők irányításával folyt a munka. Egyszerre tanulta a kezdőcsoport a lábmunka alapjait, a haladók páros gyakorlatokat végeztek, a versenyzők elektromos berendezéseket használva vívtak. A látvány lenyűgöző.
Nagyon sokan vagytok!
Valóban. Jó ötletnek bizonyult 4 évvel ezelőtt megalapítani szakosztályunkat. A természetes lemorzsolódás mellett a kezdeti 26 főről elértünk egy stabil létszámot, közel 100 gyerek sportol nálunk. Kezdetektől hangsúlyozom, hogy egy regionális vívóközpontot szeretnénk kialakítani, ahol törökbálinti gyerekek mellett a környező településeken élő fiatalok is megismerkedhetnek legeredményesebb olimpiai sportágunkkal. Nagyon fontos a vívósport számára, hogy minél szélesebb körben megismerhessék, hiszen a későbbi sikerek ezen is múlnak. Gondolom, egyetértünk abban, hogy kevés szülő vinné be iskola után a fővárosba gyermekét sportolni, ezért kell a sportágnak helybe menni. Elsődlegesen kardvívást oktatunk, de mivel erre a gyors, robbanékony fegyvernemre nem mindenki alkalmas, lehetőséget kínálunk a tőrvívás alapjainak elsajátítására is.
Régebben említetted a teremproblémát. Ahogy elnézem ez még ma is gondot jelent.
Igen, probléma, ami tulajdonképpen pozitívan is felfogható. Sokan lettünk, felmenő rendszerben kell foglalkozni a gyerekekkel. Biztosítanunk kell a heti 5 edzésnapot, ami ingázást jelent Törökbálint és Budaörs között.  Nehéz megoldani, ráadásul az elektromos berendezések szállítása sem egyszerű. Egy állandó edzőterem oldaná meg
a problémát.
A szakosztály beindítása nem volt hiába való abból is kitűnik, hogy egyre több kimagasló eredményt értek el.
Jól sikerült a 2013-as év. Legidősebb gyerekeink 1998-1999 születésűek. Velük nehezebb eredményt elérni, hiszen nem volt példa előttük, nem tudtak kit leutánozni. Ennek ellenére Jákli Zsófi rendszeres résztvevője volt a reménység körversenyek döntőjének, serdülő csapattal a lányok Vidék Bajnokságot nyertek és hatodikak lettek a Magyar Bajnokságon.  Fiatalabb versenyzőink már felveszik a versenyt más egyesület vívóival. Az országos versenyeken több dobogós helyezést is elértek. Decemberben részt vettünk Belgrádban egy nemzetközi versenyen, ahol több korosztályban mind a fiúk, mind a lányok nagyszerűen vívtak. Három arany, egy ezüst és három bronzérmet hoztak haza!  Szakosztályunkban három olyan fiatalember foglalkozik a gyerekekkel, akik nem régen hagyták abba a vívást. Ismét kedvet kaptak a versenyzéshez, ezért leigazoltuk őket. Jól sikerült az igazolás, nyertünk Vidék Bajnokságot és amatőr Magyar Bajnokságot. Ezzel beindítottuk az amatőr vívást, amihez bárki csatlakozhat kortól függetlenül.
Mi a titka a viszonylag rövid idő alatt elért eredményeknek?
A gyerekek jó kezekben vannak. Vezetőedzőnk Gulácsi Ferenc, aki több évtizede eredményesen foglalkozik a kardvívás oktatásával, jelenleg a női kard válogatott edzője is. Balla Nándor tehetséges fiatal edző, Somlai Béla (Szilágyi Áron mestere) tanítványa volt, tőle tanultakat veti be az edzéseken. Mellettük még többen foglalkozunk a gyerekekkel. Úgy gondolom, a következetes, kitartó munka meghozza az eredményt, hiszen mindig vannak tehetséges fiatalok. Fontos, hogy a gyerekek szeressenek köztünk lenni, érezzék, hogy tartoznak valahova, alakuljanak ki barátságok, tudjanak egymás sikerének örülni, legyen egy jó hangulatú közösség!
Számotokra pozitív hír, hogy a vívás is bekerült a támogatandó sportágak közé.
Valóban nagyon jó hír, hogy az eredményes sportágak is részesülnek állami támogatásban. A következő hét évben lehetőség kínálkozik az eredményesen működő illetve utánpótlást nevelő szakosztályok részére a különböző pályázatokon keresztül fejleszteni. Itt szeretném megemlíteni, hogy a Vívószövetség sportágfejlesztési támogatásának köszönhetően a napokban vettünk át közel egymillió forint értékű elektromos találatjelző gépet, ami jelentősen megkönnyíti a felkészülésünket.
Mik a terveitek 2014-re?
Sikeresen pályáztunk a hat versenyből álló Gerevich-Kovács-Kárpáti Reménység körverseny egyikének lebonyolítására. Ez komoly kihívás számunkra, mivel két napos, három korosztályos leány, fiú versenyről beszélünk, ahol közel kétszáz gyerek lép pástra. A versenyt április 26-27-én rendezzük a Városi Sportcsarnokban. Természetesen szeretnénk a hazai és nemzetközi versenyeken legalább olyan szép eredményt elérni, mint 2013-ban. Idén is több edzőtábort szervezünk. Nagyobbakkal tavaly is részt vettünk Szombathelyen nemzetközi táborban, idén is szeretnénk ott lenni. Hátrányosabb helyzetű gyerekeket elvisszük az Erzsébet táborba, ami minden sportágban kettőezer forint, természetesen az edzők ellenszolgáltatás nélkül segítik a táborvezető munkáját, aki a vívóknál Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok.
Hihetetlen tudatosan beszélsz! Talán már azt is tudod, mi lesz tíz év múlva?
Azt még nem, de szeretnék beszélgetni veled egy törökbálinti vívóteremben az elért eredményekről!

Németh



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!