Kerthelység

2014. jan 26.

Közmeghallgatás és a trükkös tükrös

Írta: admin Kategória: VÉLEMÉNY

Civil Koncepció, Részvételi Demokrácia, Részvételi Város. Nem az elnevezés, hanem a tartalom a lényeg! A kérdés az, hogy akarunk-e javítani a jelenlegi képviseleti demokrácián azzal, hogy az önkormányzat nyit a közösség felé. Egyre többen vannak ugyanis, akik úgy érzik, hogy a jelenlegi képviseleti demokrácia már nem működik megfelelően.

Amikor a közösségünk tudta és beleegyezése nélkül például ezerlakásos lakótelepet tesznek lehetővé választott képviselőink, akkor rádöbbenünk, hogy elzártak bennünket a beleszólás lehetőségétől, és egyéni döntéseikkel bizonyosan nem a közérdeket szolgálják. Annál inkább egy szűk magánérdeket.
Amikor azt érezzük, hogy közösségünk tagjai, az egymás mellett élő családok teljesen elszigetelődnek egymástól, azt sem tudjuk, hogy ki lakik két-három házzal mellettünk.
Amikor a gazdasági, társadalmi, környezeti, energetikai, népesedési stb. válságok együttesen jelentkeznek, és azt érezzük, hogy komolyabb baj esetén az elemeire hullott közösség nem tudna támaszt nyújtani tagjainak.
Amikor egyre kevesebb külső segítségre számíthatunk. Akkor megértjük, hogy a családok közötti életminőséget fejlesztő együttműködésekre van szükség.
Amikor azt látjuk, hogy rengeteg az információ és gyors az információáramlás a világban, de ennek ellenére az önkormányzat és a lakosság között szinte értékelhetetlen, még az életünket jelentősen befolyásoló helyi dolgok híre is alig jut el hozzánk. Akkor felismerjük, hogy az önkormányzat és a civil társadalom között állandó, jól artikulált és strukturált párbeszédre, illetve kölcsönös érdek- és értékharmonizációra épülő együttműködésre van szükség.
Amikor azt tapasztaljuk, hogy teljes mértékben a külső erőforrásoktól függünk, teljesen ki vagyunk szolgáltatva a nagy ellátó rendszereknek. Akkor azon gondolkodunk, hogy miként tudnánk megvalósítani legalább részben önellátást, önrendelkezést.
Ezekre a kérdésekre és problémákra keresi a megoldásokat a Törökbálinti Civil Koncepció. Ereje a helyi közösség együttműködésében és mozgósításában rejlik.
Sajnos akadnak olyanok, akik a kezdeményezés ellen erőteljes lejárató hadjáratot és gyűlöletkampányt folytatnak. Pár héttel ezelőtt egy új választási kampánylap jelent meg Törökbálinton Bálinti Tükör néven. Kiadója a Fideszből 2010-ben kirúgott Csuka Attila és néhány követője által frissen, még a választások előtt sebtiben, kizárólag politikai céllal létrehozott egyesület. Az újság utolsó oldalain Közkihallgatás címmel megfogalmazott vélemény számtalan hamis állítást tartalmazott. Néhánnyal kapcsolatban fontos az igazság megvilágítása.
„Számon kérő felelősségre vonás, erőszakos hittérítés, verbális erőszak” – Akit kizárnak a saját jövőjébe való beleszólás lehetőségéből, annak állhatatos kopogtatása a zárt ajtókon erőszakosnak tűnhet. De csak azok számára, akik zárva tartják az ajtót és nem akarják elfogadni, hogy alapvető joga mindenkinek a részvétel lehetősége. Nyitott ajtókat nem lehet döngetni! Az általunk felkért Parlamenti bizottság, Kormányhivatal, Ombudsman, Belügyminisztérium stb. vizsgálatai mind kimutatták, hogy Törökbálinton többszörösen sérült a társadalmi részvétel elve. A Tükörhegyi Közéleti Egyesület érvényt kíván szerezni ennek az elvnek. A Civil Koncepció pedig a civil kontroll, a társadalmi részvétel lehetőségét terjeszti ki. Sajnálatos, hogy bizonyos képviselők nem ebben érdekeltek.
„A koncepció nem illeszthető bele a magyar jogrendszerbe, képviseleti demokrácia helyett közvetlen részvételt akar” – A koncepció beleillik a jogrendszerbe. Magyarországon is már több településen sikeresen működik. Például Abán már majdnem 10 éve.
A képviseleti demokrácia helyett nem új rendszert alakít ki, hanem a jelenlegi rendszert kiegészítve azt jobbá teszi, lehetővé téve a társadalmi részvételt.
„Politikai szándékot takar” – Ez így van, ha politika alatt közéletet, közpolitikát értünk
a hatalmi politizálás helyett. A közpolitikai szándék pedig tisztán megfogalmazható. Átlátható, nyitott, magánérdek helyett a közérdeket szolgáló, társadalmi részvételre és együttműködésre épülő, erős civil kontrollt lehetővé tevő önkormányzás.
„Állatorvosi ló és a koncepciót támogató polgármester” – Lehet, hogy néhány képviselő számára - akik nem érdekeltek a társadalmi részvétel elvének megvalósulásában - azoknak furcsa, hogy egy polgármester tud úgy képviselni valamit, hogy közben kritikát fogalmaz meg. E kettő nem zárja ki egymást. Sőt, sokkal jobb, mint vélemény, érdemi indoklás nélkül nem támogatni, miként azt az említett képviselők tették.
„Nincs konszenzus, nincs közmegegyezés” – Bizonyos képviselők azzal, hogy kétszer is leszavazták a koncepció társadalmi vitára bocsátását, pontosan ezzel próbálták meggátolni a konszenzus és közmegegyezés lehetőségét. Szerencsére ez nem sikerült nekik, ezért már mindenki szabadon véleményt nyilváníthat és megtörténhet a társadalmi közmegegyezés.
Külön köszönet a támogató együttműködésért Turai István polgármesternek, Kailinger Ildikó jegyzőnek, Bohn István katolikus lelkésznek, Földvári László Fidesz elnöknek, civilszervezeti vezetőknek és még sokan másoknak.

Szőke Péter



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!