Kerthelység

2014. jan 26.

„Együtt az egészségért – orvosok és természetgyógyászok”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Természetgyógyászati szakrendelő nyílt a József Attila utcai felnőtt orvosi rendelőben. Az, hogy hagyományos- és természetgyógyászok egy épületben, egymás mellett, sőt egymást kiegészítve foglalkozzanak a betegekkel, szinte egyedülálló Magyarországon. Arról, hogy ez, hogyan jöhetett létre és pontosan milyen kezeléseket lehet igénybe venni, a rendelőben dolgozó természetgyógyászokkal beszélhettünk.
Bemutatkoznátok röviden? Ki, mivel foglalkozik a rendelőben?
Weisz Csilla: az ETI-ben végeztem a természetgyógyász képzést, ahol az alternatív mozgás-masszázs terápiára szakosodtam. Ez leginkább távol-keleti módszereken alapul, amelyek közül én a masszázsterápiáknál a thai-, a kínai-, a japán- és a svédmasszázst, mozgásterápiáknál pedig a jógát és a csikungot használom. Ezen kívül foglalkozom még Bemer terápiával és Schüssler sókat is szoktam ajánlani.
Dr. Szuhanek Erzsébet: Az 1990-es évek végén kezdtem el érdeklődni a természetgyógyászat iránt, addig belgyógyász- és háziorvos szakvizsgával, hagyományos orvosként dolgoztam. Természetgyógyászként Voll-góckutatással és homeopátiával foglalkozom. Ennek során kórokozókat kutatunk és mindenkinek egyedileg itt helyben készítjük el a homeopátiás készítményét. Úgy vélem, hogy a hagyományos orvoslás és a természetgyógyászat jól kiegészítik egymást. A homeopátiás terápiát gyakran kiegészítem Schüssler-sókkal is. Jó, hogy többen dolgozunk együtt, hiszen ha egyikünk nem tud segíteni a páciensnek, akkor tudjuk a kollégához küldeni, aki más módszerekkel segíthet a gyógyulásban.  Nálunk nincs alá-fölé rendeltség, mi a hozzánk fordulókkal egyenrangú partnerként dolgozunk együtt.
W.Cs.: Ezen kívül a hagyományos orvoslástól eltérően nálunk nem kötött rendelési idő van, hanem mindenki egyeztetett időpontra jön és már önmagában az is gyógyító erővel hat, ha egy órán keresztül csak a páciens van a figyelem központjában
Hatfaludy László: ugyancsak az ETI-nél végeztem el a természetgyógyász képzést, ahol reflexológiára szakosodtam. Eredeti szakmám villamosmérnök és informatikus. Voltak olyan egészségügyi problémáim, amiket a szakorvosok nem tudtak megoldani, ezért elkezdtem magamat vizsgálni, hiszen magunkat mi ismerjük a legjobban. Végiggondoltam a bajaimat, majd lépésről lépésre kikezeltem magam. Mire a végére jutottam, a szükséges természetgyógyász tanfolyamokat is elvégeztem. A reflexológia egyébként ötezer éves kínai gyógyászati módszer. Lényege, hogy a talpunkon található úgynevezett reflex-zónák a testrészeinkkel, szerveinkkel összeköttetésben állnak. Ezek masszírozásával, megállapíthatóak és kezelhetőek is betegségeink.
Vogl-Gőri Bella: Lélekmasszázzsal (holistic pulsing) foglalkozom. Hitem szerint minden fizikai síkon megjelenő betegség lelki eredetű. Ha a probléma megoldásánál is innen indulunk ki, finomabb beavatkozással lehet eredményt elérni. A lélekmasszázs valójában ringatással módosítja-javítja a lelki folyamatainkat, nagyon kellemes, mély átadással járó folyamat, ami igazán élvezetes. Érdekessége, hogy a testünkön kívül az életünkben is fordulatokat idézhet elő.
Mivel foglalkoztok még?
W.Cs.: Az elmondottakon kívül foglalkozom még radiesztéziával, ami a föld sugárzásait méri. Ha hosszasan, napi több órát tartózkodunk káros földsugárzások felett a munkahelyünkön vagy a fekhelyünk ilyen helyen áll, megbetegedhetünk. A radiesztéta képes semleges területet kijelölni egy helyiségben, illetve a káros sugárzásokat egy speciális árnyékolóval semlegesíteni, meggyorsítva ezzel a gyógyulást.
H.L.: A reflexológia mellett hetente kétszer – hétfő és szerda délután – egyórás, csoportos nyak- és gerinctornát tartok, amely gerinckímélő módon erősíti meg a jó tartáshoz szükséges izmokat. Különösen ülőmunkát végzőknek ajánlott, de bármelyik korosztály számára hasznos lehet.
Szerintetek mi a természetgyógyászat lényege?
H.L.: Van egy régi latin mondás: Az orvoslás kezel, a természet gyógyít. Mi a természet saját gyógyító képességét segítünk beindítani, hogy a beteg lehetőség szerint magát gyógyítsa meg.
„Rendelőtök” a József Attila utcai  felnőtt háziorvosi rendelő egyik szobájában van. Hogy sikerült ezt elérnetek?
W.CS: Legnagyobb támogatónk Solymosi doktor úr, aki maga is alkalmaz természetes gyógymódokat munkája során. Sokat köszönhetünk még Kerekes János doktor úrnak is, hiszen az ő érdeme, hogy elkezdhettünk dolgozni ebben a rendelőben. Együtt szeretnénk dolgozni az orvosokkal, kiegészítő terápiaként. Azokkal a betegekkel alapból nehezebb a dolgunk, akik elutasítják a hagyományos orvoslást, mert mi úgy gondoljuk, hogy az az első, mi csak kiegészítünk.
H.L.: A mi esetünk amúgy példa nélküli dolog. Nem találkoztunk még olyan természetgyógyászati rendelővel, amely hagyományos orvosi rendelő épületében található.
Törökbálint gyógyulni vágyó lakosai hogyan találtak meg eddig titeket?
W.Cs.: Vannak már rendszeres pácienseink, de a jobb megismerés érdekében nyílt napokat tervezünk. Az elsőt már megtartottuk, ahol bemutatkoztunk és ismertettük gyógyító módszereink elméleti és gyakorlati hátterét. A következőt január 17-ére tervezzük és a témánk: „Hitek és tévhitek az egészség témakörében”. Az első nyílt napunkon sok meghívott vendégünk volt, köztük orvosok is, akik őszintén érdeklődtek irántunk.
Az orvosokkal való együttműködés ezek szerint nem csak egy jól hangzó „szlogen”?
Dr. Sz.E.: Nem, hiszen én is itt vagyok! Szükség esetén kérni szoktam a betegek leleteit és az általuk szedett gyógyszerek listáit, hasonlóképpen kollégáimhoz.
H.L.: Ha úgy érzem, hogy szükség van rá, én el szoktam küldeni a betegeimet röntgenre, vagy laborvizsgálatra, illetve további vizsgálatokra, amire még szüksége lehet.
Mikor és hogyan lehet titeket elérni, hiszen említettétek, hogy nálatok nem fix időpotokban  van rendelés.
W.Cs.: A gyogyaszterapia.hu oldalon mindannyiunk elérhetősége megtalálható. De akinek nincs internetes hozzáférése, nyugodtan sétáljon be a felnőtt orvosi rendelőbe, ahol megtalálhatja az elérhetőségeinket. Illeszkedünk a rendelő általános nyitvatartási rendjéhez, azaz hétfőtől - péntekig 8:00 és 20:00 között tudjuk fogadni a gyógyulni vágyókat.

Németh Gergő



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!