Kerthelység

2014. jan 26.

Mostan színes… táskákról… álmodom!

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Interjú Hajas Annamária stílustervezővel

Nem tehetek róla, de mindig lenyűgöz, amikor valakit, akit már régóta ismerek, egyszer csak egészen más oldaláról pillanthatok meg.  Annamari régóta barátnőm, a lányaink együtt kezdték az általános iskolát. Mindig is nagy tisztelettel tekintettem rá. Szeret fotózni, varrni, igazi kreatív ember. Mégis teljesen megdöbbentett, amikor megkaptam a meghívót első egyedi táskakollekciójának divatbemutatójára. A Qualitat Alkotói Szalon – Q. A. S. őszi bemutatóján Szilágyi Eszter „Suttogo” ruhái és Hajas Annamária „ELEGANNIE” táskái vonultak fel, összhangot, színes hangulatot árasztva. A Szalon, mint platform hátteret kíván nyújtani a művészek és alkotók számára munkásságuk bemutatásához.
Bevezetőként talán néhány sort idéznék ars poéticájából: „Minden tettünk önvallomás. Amikor virágos kendőt kötünk egy vidám kora tavaszi napon és amikor gyászunkban fekete ruhát húzunk. Amikor júliusban vékony pántos szandálba bújunk és amikor a novemberi esőben bohém, csíkos csizmával nevetünk az időjárás arcába. Vallomás az, ha praktikusak vagyunk és az is, ha félredobjuk a józan megfontolást. Leginkább persze azokkal a dolgainkkal vallunk magunkról, melyek mindig velünk vannak. Ruhánkkal, cipőnkkel, frizuránkkal. És persze a táskánkkal. Egy táska, legyen az apró pipere-holmi vagy hatalmas koffer, egyszerre mesél rólunk, öltöztet és a számunkra fontos tárgyakat is magába rejti. Amikor a tárgyaink, melyeket viselünk harmóniába kerülnek személyiségünkkel, hangulatunkkal, létrehozva egyfajta szinergiát, létrejön az, amit úgy nevezünk: stílus.
Az Elegannie táskák ezért szeretettel és minden darabot megillető törődéssel készülnek, nem egy hatalmas gyártósor személytelen termékei. Nincs két azonos darab belőlük, ezért a tulajdonosuk joggal mondhatja rájuk: „az enyém”.”
Azt tudom, hogy varrni mindig is szerettél, de hogyan lett ebből táska?
Az alkotás mindig is része volt az életemnek, hol ez, hol az vonzott, mindig újabb és újabb kézműves technikák lopództak be az életembe. Jöttek-mentek az alkotások, a táska viszont maradt, azt hiszem ez egy örök szerelem. Nagy érdeklődéssel fordulok a bőrdíszművesség felé, egy szépen kidolgozott bőr termék hihetetlenül elvarázsol az illatával, a tapintásával, a kidolgozottságával és az esztétikai megjelenésével.
Milyen gépekkel és anyagokkal dolgozol?
Két varrógépem van, két különböző funkcióval. Az egyik egy modernebb, de kategóriájában erősebb háztartási varrógép, amivel a finomabb munkákat tudom elvégezni. A másik egy Singer varrógép – ami egy igazi „ipari műemlék” –, amivel a vastagabb, többrétegű anyagokat tudom összeilleszteni. Korát meghazudtolva nagyon szépen, pontosan dolgozik, igaz nem olyan gyors, mint a modern gépek, de az egyedi daraboknál a pontos, szép munka fontosabb, mint a gyorsaság.
Az anyagok közül kedvencem a textilbőr, bár ebből sem mindegy milyet használ az ember. Díszítő elemként pedig már végtelen sok anyag megfordult a kezem alatt a muszlintól egész a műszőrig, hogy csak a különlegesebbeket említsem.
Hogyan indultál el?
Regisztráltam a Meska oldalán (www.elegannie.meska.hu). Ez egy egyedi kézműves termékeket forgalmazó internetes felület. Ezt követte az ELEGANNIE Facebook oldalának létrehozása (www.facebook.com/elegannie). A megrendelések egy része ma már ajánlások alapján érkezik.
Hogy alakul az alkotás folyamata? Honnan jönnek az ötletek?
Az ELEGANNIE egy műhely, ahol minden megtörténhet. Egy hely, ami arra hivatott, hogy élményt adjon. Azoknak, akik valami újat, különlegeset, mást keresnek, mint ami az addigi életükben jelen volt. Egy táska sok mindent elárul a tulajdonosáról. Mérete, formája, anyaga és színe mind-mind arról árulkodik, milyen az ember, aki viseli. Sokfelé és nyitott szemmel járok, folyamatosan keresem az összefüggéseket, vajon miért éppen olyan az a táska a hölgyek oldalán, amilyen. Ezért kezdtem bele ebbe a végtelenül sokoldalú és nagyon érdekes játékba, amit nevezzünk egyszerűen alkotásnak. Eszterrel összetalálkozva ez a vágy csak még mélyebb lett. Teljesen egyéni látásmódot képviselve, mégis inspirálva egymás munkáját készítettük el a ruhákat és a táskákat. Ötvözve a két szemléletet alakítottuk ki a ruha és a hozzá illő táska kombinációt, hiszen mindketten valljuk, hogy a ruha és a táska közötti összhang adja meg a végső stílust. A közös munka, tervezés, együttgondolkodás végeredményeként készült el az anyaghasználatban nem megalkuvó, hagyományos és szokatlan formák párosításával kombinált egyedi kollekció.
Mi a fontosabb számodra, a praktikum, vagy a design?
Nem könnyű választani. Készítek egyszerűbb, elsősorban hétköznapi használatra szánt táskákat is.  Ezeknél fontos a praktikum. De az egyedi daraboknál lényegesebb az, hogy első látásra felfigyeljenek rá, hogy különleges legyen, hogy a design valami újat hozzon. Célom, hogy stílustervezőként megtaláljam és kitaláljam azt, amit kapni szeretne a megrendelő. Ez az, amit igazán szeretek ebben a munkában. Természetesen egyedi megrendeléseket is örömmel teljesítek. Az általam használt anyagok, kiegészítők, a sok forma és szín a lehetőségek végtelen sorát kínálja nekünk. Nincs más hátra, csak szabadjára engedni a fantáziánkat, és megvalósítani a színes álmokat.

Nyíri



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!