Kerthelység

2014. jan 26.

Karácsonyi kekszek

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Aki gondolatban már megkezdte a lázas karácsonyi készülődést elsősorban az ajándékokon gondolkodik el. De nyilván vannak olyan házi tündérek is, akik már a karácsonyi menüt és édességeket fontolgatják és bevált recepteket keresgélnek. A legnagyobb gond azonban az, hogyan fér bele minden az időnkbe és az energiánkba? Ne hajszoljuk túl magunkat, mert akkor az ünnepet sem fogjuk élvezni. Íme néhány  olyan egyszerű karácsonyi süteményreceptek, amit már most is megsüthetünk és bedobozolva elállnak karácsonyig.

Kókuszos gömböcske

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
5 dkg cukor
15 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
5 dkg porcukor

A vajat a cukorral karos robotgéppel felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a kókuszreszeléket és eldolgozzuk. Diónyi gombócokat gyúrunk a masszából. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a golyókat, és 180 fokon 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Fémdobozba zárjuk, a rétegeket sütőpapírral különítjük el.

Karácsonyi mogyorós linzer

A lekváros linzer kedvelt aprósütemény. Az alapváltozatot három módon is karácsonyivá tehetjük: készíthetjük a tésztát karácsonyi jellegű hozzávalóval, lehet karácsonyi formákkal kiszaggatni és a lekvár is lehet ünnepi. A karácsonyi mogyorós linzer mindhármat tartalmazza.

Hozzávalók:
• 30 dkg liszt
• 10 dkg darált mogyoró
• 10 dkg cukor
• 1 cs bourbon vaníliacukor
• csipetnyi só
• 15 dkg hideg vaj vagy Rama
• 1 tojás
• ragasztáshoz: lekvár

Elkészítés:
1. A lisztet, mogyorót, cukrot, vaníliacukrot és csipetnyi sót elkeverjük és sima tésztává gyúrjuk a kockára vágott hideg vajjal és a tojással. A tésztát golyóvá formázzuk és előkészített folpackba csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
2. Lisztezett deszkán a tésztát (adagokban) 3 mm vékonyan kinyújtjuk és karácsonyi linzerszaggatóval kiszaggatjuk.
A formákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 fokon kb. 10 perc alatt világosra sütjük.

3. A kekszeket rácson teljesen kihűtjük. Egy-egy lyukas és tele formát kevés lekvárral összeragasztunk.

Mandulás puszedli

Hozzávalók
• 2 csésze őrölt mandula
• 1 tk őrölt fahéj
• ½ tk őrölt szerecsendió
• ⅓ csésze fruktóz (vagy 2 ek méz vagy agavé szirup)
• ½ tk vanília eszencia
• 1 tojás, felverve
• 1 maréknyi hámozott mandulabél, aprítva  – vagy  mandula pehely (lásd tippek)
• 1 tk sütőpor (vagy ½ tk só)

Elkészítés
1. A sütőt 165 fokra állítjuk.
2. A száraz és nedves hozzávalókat külön tálban elkeverjük, majd összeöntjük, eldolgozzuk.
3. A tésztából egyenlő nagyságú gombócokat formálunk (kb 16-ot), majd  egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, kissé lenyomjuk a tetejüket.
4. 10-12 percig szép barnára sütjük, rácson kihűlni hagyjuk.

Mázas karikák

Hozzávalók:
25 dkg liszt
8 dkg tejföl
25 dkg vaj
Máz:
15 dkg porcukor
8-10 ek citromlé
A lisztet a vajjal és a tejföllel sima tésztává dolgozzuk, majd fóliába csomagolva 30 percig hűtjük. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen 15-20 perc alatt 180 fokos sütőben megsütjük. A mázhoz a porcukrot a citromlével összekeverjük, majd a kisült és kihűlt sütikre csurgatjuk. Szórócukorral díszítjük.
A sütiket fémdobozba zárva, a rétegeket sütőpapírral elkülönítve tároljuk.

Áfonyás-mogyorós szelet

Hozzávalók:
30 dkg házi vagy 1 cs kész linzertészta
a házihoz: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1-2 ek hideg víz)
5 dkg aszalt áfonya
15 dkg pörkölt, nem sós (!) mogyoró vagy kesudió
10 dkg tejszín
8 dkg barna cukor
3 ek piros pikáns lekvár (meggy, cseresznye, áfonya stb.)
A linzertésztát a megadott hozzávalókból elkészítjük, fóliában 30 percig hűtőben pihentetjük. A tejszínt a cukorral felforraljuk és 2 percig főzzük. Az áfonyát és a mogyorót feldaraboljuk, majd a tejszínhez adjuk. A tésztát (ha késztermék, kiterítjük, ha házi, kinyújtjuk) sütőpapírral bélelt sütőlemezre húzzuk, majd megkenjük lekvárral, rákenjük a tejszínes-áfonyás krémet, és 180 fokon 15-20 percig sütjük.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!