Kerthelység

2008. ápr 30.

Éltek kötelességükkel és jogaikkal

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Törökbálint város szervezeti és működési szabályzata előírja, hogy a képviselő-testület évente legalább egy alkalommal, november 30-áig közmeghallgatást tartson. Április 11-én ennek megfelelően a törökbálintiak közérdekű javaslataikkal, kérdéseikkel közvetlenül fordulhattak a képviselő-testülethez.

A polgármester kötelezettsége, hogy az előző közmeghallgatás óta eltelt időszakról beszámoljon. Bár a jelenlegi testület és a polgármester hivatalba lépésétől nem telt el három hónap, Turai István részletes beszámolójával kezdődött a közmeghallgatás. Mivel kevesen jelentek meg, illetve voltak, akik csak a saját kérdéseikre kapott válaszig tartózkodtak a közmeghallgatáson, lapunk összefoglalja az elhangzottakat.

A településrendezésről

A január 20-án megválasztott testület határozott a helyi építési szabályzat módosításáról, hogy illeszkedjék a leköszönt képviselő-testületnek a településszerkezeti terv 2008. évi módosításáról és átdolgozásáról szóló határozatához. A két terv módosítását az eredeti elfogadása óta eltelt hét esztendő indokolta. Amíg a tervezői ajánlatok beérkeznek, addig is készül a Tó-park területének szabályozási és szerkezetiterv-módosítása, figyelembe véve a Regionális Közigazgatási Hivatal észrevételét. Készülnek szabályozási tervek az Anna-hegy és Bunth oldal területére. A Jázmin utca és környékének készülő szabályozási tervéhez a tervezői állapotfelmérés anyagai már megérkeztek. A Pistály területének rendezésére, a fejlesztést előkészítő komplex hatásvizsgálat elkészíttetésére az idei költségvetésben elkülönített összeg szerepel.

Közlekedési kérdések

Miután elkészült, a képviselő-testület megtárgyalta a Raktárvárosi út és forgalmi vonzáskörzetét vizsgáló tanulmányt. Megfogalmazta a testület a kötöttségeket és az elvárásokat, amelyek a város teljes egészére kiterjedő közlekedési és úthálózati felülvizsgálatának alapelvei lehetnek. Elsődleges szempontként jelölték meg az egyes településrészeket terhelő átmenő forgalom csökkentését.
Mivel a Szent István utca–Baross utca–
Bajcsy-Zsilinszky utca első szakaszának felújítását nem a város finanszírozta, az önkormányzatnak nem volt beleszólási lehetősége a felújítás műszaki tartalmába.  Ezért a Baross utcai szakaszon nem épült meg a fedett csapadékvíz-elvezető rendszer a kapcsolódó korszerű parkolóhelyekkel, és nem alakítottak ki zöldfelületeket, virágágyásokat. Így marad el a Szent István utca–Kazinczy utca–Baross utca kereszteződésében a körforgalom kialakítása és a postai gyalogátkelőhely középszigetes átépítése. A postától a Haranglábig, valamint a szolgáltatóházak előtt már készülnek a tervek. Szakértő vizsgálja a gyalogátkelőhelyek lehetséges megvalósításának kérdését a város területén.
A helyi közösségi közlekedés fejlesztésekor több, jelentős feladatot is meg kívánnak oldani. A településközpont újjáépítésekor a jelenlegi végállomás új helyszínre költözik. A végállomás helyszínének kiválasztásáról széles körű társadalmi egyeztetést javasolt a polgármester.
Fontos igény a még hiányzó szakaszon a Munkácsy u. kétirányúsítása.

A közterületekről

Továbbra is helyi rendeletben szabályozza az önkormányzat a közterületek rendjét, valamint a parlagfű elleni küzdelmet. Az elhanyagolt ingatlanok tulajdonosaival szemben a jegyző hivatalból eljárást indít. Nem árt tudni, hogy az ingatlanok előtti közterület tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.
A tavaszi és őszi kerti hulladékok elszállítását a szállítási körzetek kialakításával a meghirdetett időpontokban végzik. Ennek ellenére sok helyen a szállítási időpontoktól függetlenül helyeznek ki zöldhulladékot. A fák kivágása után a tulajdonosnak kell gondoskodnia annak elszállíttatásáról.
A belterületen fokozott ellenőrzésre kell szá­mítani az idén, mert megkezdte működését a város egyenruhás közterület-felügyelete. Munkatársaik az utcákat, tereket járják, jelenlétükkel is csökkentik az illegális, városképet rontó közterület-használatot.
A külterületeken  továbbra is a mezőőrök ellenőrzik az ingatlanokat. Az elhanyagolt, parlagfüves területek tulajdonosait a növényvédelmi szolgálat mint hatóság kötelezi a művelésre, védekezésre, súlyosabb esetekben akár az egymillió forintig terjedő bírságok kiszabásával.
Az elhanyagolt külső területeken számos helyen találni szemétlerakatokat. A jegyző már kiszabott több tíz millió forintos bírságot a területek tulajdonosaira. A tulajdonosok között van a Magyar Állam is, amelynek képviselőivel – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetői részvételével – a Tétényi fennsíkon található szemét eltakarításáról tárgyalások folynak.

Az intézményekről

A márciusi testületi ülésen elfogadták a város közoktatási fejlesztési és intézkedési tervét. Ebben leszögezték, hogy 2010-ig az új iskolát meg kell építeni. Az új iskola helyszíneként a Dulácskai területet jelölte meg a testület. A 16 tantermes intézmény megépítésére magántőkét kívánnak bevonni. Jelenleg készül a modulrendszerű intézmény koncepcióterve.
A városban alapítványi működtetésű intézmények is vannak. Miközben ezek legtöbbje a település férőhelyhiányos helyzetén is segít, akadnak konfliktushelyzetek. A Tükörhegyen, a Csiri utcában bejegyzett játszóház a működési engedélyétől eltérően valójában óvodaként működik. A helyszín azonban alkalmatlan a funkció ellátására. Az intézmény nem kapott engedélyt óvodai működésre, ennek ellenére óvodaként hirdeti magát az interneten. Minden jel arra mutat, hogy elsősorban nem helyi, törökbálinti igényeket szolgál ki.

Lakossági felszólalások

A legtöbb felszólalás az Anna-hegyen és a Szabadházi hegyen élőktől érkezett. Míg az előbbiek a gázbekötést sürgették, addig az utóbbiak a vízelvezetés megoldását kérték, hogy utána a közművek és az utak is megépülhessenek. A felsőváriak részéről igényként merült fel a korábbi dióskerti kutyaoltó hely visszaállítása. Szóba került a nyugdíjas közlekedési bérletek árának 200 százalékos emelése miatti lehetetlen állapot, valamint a város sebességkorlátozó közlekedési tábláinak felülvizsgálata. Az újonnan felújított Baross utcában az útpadkára és a megszüntetett kapubeállókra panaszkodtak az ott élők. A hivatal dolgozói és a polgármester sorra válaszoltak a kérdésekre. A jelenlévők megnyugvással hallgatták, hogy Anna-hegyen a gázközműre csatlakozás 60-80 ezer forint önköltséggel hamarosan megtörténhet. Az illetékes irodavezető a kutyaoltó hely ismételt kijelöléséről szólva elmondta, kérni fogja az állatorvost, fontolja meg a Dióskert újbóli bevonását az oltóhelyek sorába. A nyugdíjasok közlekedését ellehetetlenítő bérletárakról a polgármester elmondta, továbbra is tárgyalásokat kell folytatni a BKV-val. A KRESZ-táblák felülvizsgálatáról írásban tájékoztatják a bejelentőt.

d.l.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!