Kerthelység

2013. szept 22.

Nyár a Családsegítő Szolgálatnál

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Pszichológus, jogsegély, mediáció, álláskeresés – minden törökbálintinak!

A járási rendszerre való átállással teljesen megváltozott környezetben kell dolgoznia a Segítő Kéz Szolgálatnak, hiszen az új rendszerben Törökbálint az Érdi kirendeltség alá tartozik, így a Szolgálat munkatársainak újra kellett építeni a felettes hatóságokkal és együttműködő szakintézményekkel kialakult kapcsolatrendszerét. Ezzel párhuzamosan természetesen folyamatosan működtek
a már jól bejáratott szolgáltatások. Hasonlóan az oktatási intézményekhez, itt is
a nyár eleje jelenti az év zárását.
Nagyon várta a bizonyítványosztást a Szolgálat teljes stábja, hiszen két önkéntesen dolgozó tanárnő korrepetálta a gyerekeket egész évben hetente kétszer, és ennek köszönhetően mindenki sikeresen vette az akadályt ebben az évben. Mint azt Csokonáné Vízkeleti Ildikó, a Segítő Kéz Szolgálat vezetője elmondta, a gyerekek nagy kitartással és lelkesedéssel jártak a korrepetálásra. Nagyon megszerették a tanár néniket, és a kedvükért szívesen tanultak az iskolán kívül is, aminek meg is lett az eredménye! A gyerekeknek, a pedagógusoknak és a Szolgálat munkatársainak is szeretettel gratulálunk.
A Családsegítő másik fontos szolgáltatása a párterápia, amelyre egész évben hónapokra előre lefoglalták már az időpontokat azok az emberek, akiknek párkapcsolata, házassága válságba jutott, de közösen szeretnének tenni azért, hogy helyre hozzák a hibákat. A korrepetáláshoz hasonlóan ez a szolgáltatás is ingyenes minden törökbálinti lakos számára. Azoknak azonban, akik ragaszkodnak a helyi szakemberekhez, de módjukban áll lehetőségeikhez mérten fizetni is a szolgáltatásért, a Segítő Kéz Szolgálat Alapítványán keresztül van erre lehetőségük.
Szintén az Alapítványon keresztül válhatott valóra az a segítő akció, amelyet egy csontvelő átültetésen átesett kisfiú otthoni ellátásának érdekében szervezett a Segítő Kéz Szolgálat. A Majálison összegyűjtött adományokból, valamint egy törökbálinti család nagyobb összegű támogatásával sikerült a gyermek otthonában egy steril szobát kialakítani, így a súlyos műtét után családja körében lábadozhat a kis beteg. Két klinikai szakpszichológus is segíti folyamatosan a nehéz élethelyzetbe jutott embereket. Segítségüket szintén minden törökbálinti lakos ingyenesen veheti igénybe, valamint továbbra is működik a mediációs szolgálat, ahol közvetítő szakember segítségével rendezhetőek a családokon belül kialakult súlyosabb gondok. A szakemberek a szülő és gyermek között megromlott kapcsolatokban, különböző gyermekláthatási ügyekben tudnak segíteni.
Új lendületet kapott a munkahely közvetítés is. Folyamatosan bővül azon cégek sora, akik örömmel fogadnak munkaerőt a Segítő Kéz Szolgálat ajánlásával. Tervezik alapfokú számítástechnika tanfolyam indítását is, aminek elvégzése tovább javíthatja az elhelyezkedés esélyeit.
Az évet két nagyszabású esemény, a Bölcsődei Ballagás, az Erzsébet program keretében 20 gyermek balatoni táboroztatása, és a Telenor által szponzorált Családi Nap zárta. Utóbbi, a Majális-hoz hasonlóan a Szérűskertben került megrendezésre, azzal a különbséggel, hogy itt az étkezés és a programok költségét a Telenor állta. Az eseményen több száz törökbálinti lakos vett részt családjával, akik nem csak a Segítő Kéz Szolgálat ügyfeleiből kerültek ki. Színes programok várták a látogatókat a kisgyermekektől a szép-korúakig: multimédiás programok, interaktív mesejáték, ügyességi játékok, lufi hajtogatás, arcfestés, karrier tanácsadás, egészségügyi szűrések, közbiztonsági tanácsadás…stb. A program résztvevői voltak többek között: a Vöröskereszt, a Kék Pont drogprevenciós Szolgálat, a Törökbálinti Védőnői Szolgálat,
a Segítő Kéz Szolgálat munkacsoportjai, a Telenor önkéntesei,
a törökbálinti Rendőrőrs munkatársai. Színvonalas műsort adott a Törökbálinti Rózsaszirom Dalkör. A kilátogatókat egész nap finom ételek, hűsítő italok és fagylaltok várták.
Forró nyár ide vagy oda, a Segítő Kéz Szolgálat a következő hetekben, hónapokban is várja mindazon törökbálinti polgárokat, akik ügyes-bajos dolgaik megoldásához segítséget kérnek.
Forduljanak hozzájuk bizalommal!

P.E.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!