Kerthelység

2013. szept 22.

Nemzeti Dohánybolt nyílt a Bánfi Centrum Üzletházban

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Egy régi trafik új köntösben

Július elsején újra megnyílt a régi Bánfi Trafik. A nagy múltú üzlet Nemzeti Dohányboltként fog üzemelni az elkövetkező években, követve a hagyományokat, amelynek gyökerei 1919-ig nyúlnak vissza. A részletekről a Bánfi Centrum tulajdonosait, a Bánfi házaspárt kérdeztük.
Ha jól emlékszem ezen a helyen már gyerekkorunkban is trafik volt. Nem tévedek?
Bánfi László: A Munkácsy Mihály utca 29. szám alatt 1919 óta van trafik. Ekkor kapta a fiatal Tóth bácsi hadirokkant juttatásként ezt a trafikot. Később Tóth bácsi fogalom lett a faluban. Haláláig ő üzemeltette a trafikot. 1963-ban magát a trafik-üzemeltetési tevékenységet államosították, de az épület a régi tulajdonos kezében maradt. 1981. május 20-án vásároltuk meg a házat. Az üzemeltetési jogot gyakorló állami céggel való hosszas egyezkedés után 1985 szeptemberében nyitottuk meg a saját trafikunkat. Hosszú ideig mi üzemeltettük, később pedig bérbe adtuk. Az elmúlt években az Immedio kereskedelmi cég trafik-újságos üzlete működött itt.
Mi indította Önöket arra, hogy ismét a saját kezükbe vegyék az üzlet üzemeltetését?
Bánfi Erika:Amikor bérbe adtuk az üzletet, a gyerekeink iskolások voltak, és rám itthon volt szükség. Ma már mindketten felnőttek, és én úgy éreztem, bőven maradt még energiám, hogy visszatérjek a munka világába. Amúgy is nagyon szerettem a régi trafikot, és amikor megnéztem a Nemzeti Dohányboltokra kiírt pályázatot, örömmel láttam, hogy a kiírás szinte minden pontja éppen illik rám.
Ez azt jelenti, hogy pontosan meg volt határozva, hogy ki pályázhat?
A pályázókat egy pontrendszer alapján értékelték. A törvényalkotók célja az volt, hogy minél több nyugdíj előtt álló, hosszabb ideje munkanélküli nőt hozzanak vissza a munka világába. Többletpontot jelentett, ha valaki elmúlt ötven éves, ha több éve munka nélkül volt. Szintén pontokat ért a szakmai gyakorlat és a végzettség is. Éppen ezért el is végeztem egy trafik-üzemeltetői tanfolyamot, mert bár a régi üzletben éveken át dolgoztam, ez azért már elég régen volt, és azóta nagyon sok minden megváltozott. Hasznos volt a tanfolyam, sok érdekes dolgot tanultam, és sok jó ötletet gyűjtöttem össze.
Milyen feltételeknek kellett megfelelni, ami az üzlethelyiséget illeti?
Ezzel is szerencsénk volt, mert a mi helységünk gyakorlatilag minimális átalakítással teljesen megfelelt az előírásoknak, amelyek egyébként elég szigorúak. Előírják például, hogy az üzletnek szabad térre, például utcára kell nyílnia. Az üvegfelületeket olyan fóliával kell bevonni, amelyen kívülről nem lehet belátni. Sőt, az árusítást is fel kell függeszteni, amíg 18 évnél fiatalabb gyermek tartózkodik az üzletben. Egyszóval minden arról szól, hogy a fiatalokat minél jobban óvják a kísértéstől, hogy minél kevesebben szokjanak rá
a dohányzásra.
Azt hiszem, nagyon kevesen vannak, akik ne értenének egyet ezzel a célkitűzéssel. Viszont az is igaz, hogy a dohányzó felnőtt lakosság igényeit is ki kell szolgálni. Milyen szolgáltatásokat terveznek az új üzletben?
A dohányárukon kívül újság, üdítő és kávé forgalmazása is engedélyezett, ezeket a termékeket mi is tartani szeretnénk, sőt tervben van egy igazi kis Nespresso kávézó sarok kialakítása is, mert mindketten nagy hívei vagyunk ennek a kávé márkának. Szeszes italt is forgalmazhatunk, és a fagyi is a lehetőségek között van, de mivel gyerekek gyakorlatilag be sem jöhetnek az üzletbe, így nem hiszem, hogy ez lenne majd a fő profilunk. Mindenesetre igyekszünk a kínálatunkat úgy összeállítani, hogy mindenki megtalálja majd a számára szükséges árucikket.
Végezetül egy talán szemtelennek tűnő kérdés. Jó üzlet ma trafikosnak lenni?
Hogy jó üzlet-e, az majd kiderül. A dohányáru kötött áras, és – a parlament minapi döntése szerint – tíz, azaz 10 % haszonkulccsal lehet forgalmazni. Kiszámolhatják, hogy mennyi a forgalmazó haszna egy doboz cigarettán. És ebből persze még lejönnek a munkabérek és az üzemeltetés költségei. Nyilván mi sem vágnánk bele, ha nem bíznánk benne, hogy nyereséggel tudjuk majd üzemeltetni a trafikot. Jól összeállított árukészlettel, folyamatos és megbízható kínálattal ügyes gazdálkodással és sok munkával megfelelő nyereséggel lehet működtetni egy ilyen üzletet. Bízom benne, hogy a vásárlóink is elégedettek lesznek a kínálattal, és a régi trafikos évekhez hasonlóan most is hamar kialakul majd az a vevőkör, akiket jó ismerősként üdvözölhetünk az üzletünkben nap mint nap. Július elsejétől szeretettel várjuk a kedves vásárlókat a Bánfi Trafikban a buszvégállomással szemben.

Nyíri Erzsi



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!